8-мо Тортено предизвикателство - Октомври 2010

  • 15 175
  • 169
# 75
сега забелязах, че във flickr в името на предизвикателството е останал месец юли, а не октомври Peace

Tandoori, повтарям си въпроса за фокуса на снимките   Simple Smile :

защо повечето снимки не са фокус? търсен ефект ли е?
Виж целия пост
# 76
Хехей, здравейте тортаджийки, честито ви предизвикателство  Grinning !
Това предизвикателство ще го пропусна ooooh!, преместих се в нов апартамент преди седмица, тортените неща ги опаковах преди две, още нищо не съм разопаковала  Laughing ...
Това не ми пречи да коментирам естествено  Hug ...
Цолова, тортата е много стилна, а цвета на обувките -  вече са ти казали - убийствено красиво бордо е Crazy! Много ми харесва лачения ефект, пропорциите са идеални. Наистина иска малко изтъняване и подплата, тогава щяха да са като истински.
Надписа е много добър за правен от фитили, малко е едричък Mr. Green, аз бих сменила и цвета за малко повече разнообразие в тортата.
Тандури, тортичката е върха, прекрасна детска торта! Много харесвам как винаги ги правиш различни и страшно изпипани долу при борда, а и с тази дебела подложка е станало много красиво   Peace ...
Шапката е много сладурска и изглежда доста трудна. Аз бих сменила само връзките - романтична перлена панделка може би щеше доста да отива. А, това не са връзки а герданче  Laughing... В такъв случай малко едричко ми идва и бих сменила цвета Peace ! Цветовете много ми харесват, добре се съчетават а зеленото подчертава нежната бяло-жълта комбинация. Само оранжевото ми е една идея по-силно, но може би е от фотоапарата, както ти каза bouquet !
Рая, стискам палци всичко да е наред  Praynig !
Виж целия пост
# 77

- Да, има начин да се избегне това, като не бързаш и имаш време да го направиш внимателно. Simple Smile То е като при перлите, оставяш да позасъхне малко и после леко натискаш с пръст навътре. За съжаление аз бях толкова притисната от времето, че се наложи да правя всичко предната вечер, а имах 2 торти- една на Ели и тази. Сутринта точно на рождения ден на Ели дойдоха да си я вземат, затова и нямах време да снимам по-обстойно ( а оттам и размазаните снимки, понеже много ми трепереха ръцете).


Блуай, аз вече отговорих, но сигурно не си го видяла. Wink

Ели, аз герданчето го бях замислила съвсем по друг начин и ме беше яд, че не ми казаха, че го искат като почнах да правя неща, щото щях да си го направя така, както тряба, а не да бързам, ама понякога така се случва. Аз дори мислех маргаритките да ги "обработвам" повече и да приличат на по-истински ( както и листата), но наистина нямаше време за повече и реших да заложа на по-сигурно, за да мога да я завърша, а не да тръгна да се пипкам с твърде много детайли и да не ми стигне изобщо.
Виж целия пост
# 78
Благодаря  Hug . Не е тежък , аз даже говорих с нея на GSM-ма , трудно се движи , но не е парализирана , помни всичко , малко по заваляно говори и така .
Тандури то остави , ами и не ти казват истината , все гледат "не се тревожи , бла бла" . То човек на такова разстояние  още по -безсилен се чувства  Confused .

За снимките , забелязах аз че не са най- хубавите които можеш , но помня че беше казала че правиш 2 торти в един ден, и РД приготвяш . Хич не обичам така , а винаги така ми се случва на РД ...да сготвиш , салати , предястия ...торта и накрая  бързи снимки и ...като ги види човек и се ядосва - толкова труд и накрая една калпава снимка .  ooooh!

      

           Днес се обсъждат тортите на:


marulka_s http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157625288863344/                      

Blueeye http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157625164170873/
Виж целия пост
# 79
blueeye® – торта „Пончо” - http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157625164170873/

стъпка по стъпка ТУК и напред.

много ме е яд, че не успях да се пробвам с първоначалната идея за това предизвикателство, а именно – да спретна тъкачен стан  Tired просто ми хрумна, свалих си разни снимки, но нямах време дори да седна да го измисля как да го подхвана и да осъществя идеята си.  ooooh! може би някой друг път.
за пончото – имаше повод – рождения ден на Ани (то си стана традиция, октомврийското предизвикателство да си е за нея  Mr. Green ). обичам да правя торти за близки, защото лесно ми хрумва с какво да ги изненадам и зарадвам  (друг е въпроса дали винаги успявам)  Flutter . прочитайки този пост, ще разберете защо избрах да "изплета" точно такова пончо.  Laughing исках наистина да се пробвам да го изплета, но не успях (пак поради липса на време)  Tired . направих тематично кубинки и раничка (кубинките са мини модел на любими мои и на Ани  Laughing които много си обичаме и носим с кеф. нейните са именно такива, по – ниски). а раничката – защото Ани обича да носи ранички. Mr. Green

виждайки пончото, вече знаех, че тортата ще е цветна. веднага се сетих за тази торта. винаги съм искала да направя цветна торта, като се разреже и всички да "ах"-нат при разреза  Laughing а и понеже кокоса е много, много любим на рожденичката, реших, че това е тортата. (следващият път ще я направя по оригиналната рецепта).
яд ме е, защото нещо оплесках, най-вероятно съм пребила маскарпонето и крема така и не стегна, стичаше се, затова борда й е никакъв.  ooooh!  освен това не успях да измисля как да направя качулката
вкуса е невероятен и се радвам, че не само на мен хареса. а и на всички гости, които страшно много се впечатлиха първо от вида, после и от вкуса.
белия ганаш също не ми се получи, просто не ми беше ден за кремове за торти. Sad
пончото е от шоколадово тесто + Пикко.
Виж целия пост
# 80
marulka, симпатично торте и идейно. може би обувчиците ми се щеше да са по-големи и само един чифт.
формата на основата на печата някак ме разсейва, ако беше кръгла и ръбчето беше завършено по друг начин, определено щеше да стои по-добре. допълнителното оцветяване не ти се е получило.  Thinking знам, че ако нямаше проблем с влагата, нещата щяха да са по различни  Hug но като цяло, харесва ми. а цветчетата са супер готини  Flutter

Tandoori, видях, явно съм го пропуснала  ooooh!
Виж целия пост
# 81
Ето и аз да си пусна обясняванките с днешна дата.

Значи тортата е за прощъпулника на Неви, реших, че детето заслужава торта и общо взето се вписваше до някъде в темата. Вътре тортата е Златна корона на Зори, много приятно торте с аромат на орехи, кафе и карамел. Ето рецептата:

Цитат
За блата :

100 гр. брашно
9 яйца
300 гр. орехи
250 гр. пудра захар

За крема :

3 с.л. нес кафе
250 гр. размекнато масло
1 кутия варено кондензирано мляко

Кондензираното мляко се сварява на водна баня, като трябва да има поне 2 пръста вода над кутията, за 2 часа. Отваря се след като напълно е изстинало.

Приготвяне на блата :

Орехите се смилат на много ситно в комбайна или чопър. Смесват се с брашното. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват до побеляване със пудрата захар. Към тях се прибавя орехово-брашнената смес. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към жълтъчната смес.
В оригиналната рецепта се пече един голям блат, който после се реже на 3 , аз обаче разделих сместта на 4 предварително и пекох 4 отделни блата. Пекох в разкопчаваща кръгла тортена форма с диаметър 24 см. върху хартия за печене изрязана в кръг, с диаметъра на тавичката. Хартията се отлепва от блата, след като той е напълно изстинал.

Приготвяне на крема :

Маслото се разбива на крем и към него се добавя кондензираното мляко. Трите лъжички кафе се разтварят в 3 с.л. кипяща вода и след като поизстине се смесват с крема. добре е кремът да се приготви предварително и да е престоял 1-2 часа в хладилник, преди да се слепва тортата.

Идеи имах много, но след първите пътъчки и панделката, които изобщо не изсъхнаха заради влагата се отказах. Отделно се струпаха и други проблеми и зарязах развитието на идеята ми. Седмицата, в която правих фигурките във Варна валеше като из ведро и за мой голям шок и ужас след като ги бях оставила да съхнат 2 дена, фигурите се бяха слегнали и на път да се разтекат  Cry С дъста ги бях покрила много добре и изобщо нямаше синкави и разни други петна, но от влагата избиха шарки разни...
Исках да е торта в пастелни цветове и няколко цвята, но се спрях на два. Предизвиках се с покриването с няколко цвята. В общи линии това е.

Сега ще погледна и другата торта и ще коментирам и отговарям на питания, ако има такива  Mr. Green
Виж целия пост
# 82
Такаа, Микенце, тортата ти е супер идейна и ефектна. Това, че не си направила качулката на мен не ми липсва, много весело и шарено е! Аз лично бих поркила тората с чаршафец, защото сега ми е много рошаво покритието и самото плетиво на пончото и шарката върху ганаша ми се бият някак, освен това, щеше да избегнеш прозирането на блатовете. Наистина ефектът на тортата е уау! Та това прозиране издава изненадата, ама нищо. И защо раничката е по-малка от кубинките  Mr. Green


Относно моите пътъчки - исках мънички да са, защото идеята ми беше да направя след бебешките други детски, после дамски, един вид да се прадстави растежа на крачунките на Неви и нейното порастване, но след провала със съхненето ми секна меракът, а и не бях сигурна, че ще стане нещо. Два са чифтовете, защото обърках и направих 2 еднакви леви, след това си дадох поправителен за две десни, но станаха лява и дясна  ooooh! Дожаля ми да ги хвърля, та за това са две. Отливката на крачето е дебело разточена, за да се получи отливка все пак и крайчето не ми седеше добре дебело върху тортето, та за това го накъдрих. А цветенцата - да живее Плейдо. Така добре ми влизат в употреба играчките на Стефи в тортоправенето  Blush Цветенцата са правени с ето тази играчка:

Виж целия пост
# 83
Ха така, говорите си вие двете тук, я да се намеся:/

Марулче, много мил отпечатък. Ама нали не е истински? /макар, че...защо да не може да се направи...?/ Харесват ми много по-дамските пътъчки, сандалките! То те са един модел, но на по-големите им личи повече. Оцветяването върху влажно захарно тесто е огромно изпитание и нерви, съчувствам ти. Виждам и по голямата панделка, че е било борба с влагата....Много ми допадна "съшития" ръб.
Имам въпроси аз по правенето - толкова златен крем, това само от карамелизираното мляко и кафето ли идва? Това помагало за белтъци-жълтъци прави ли гафове? Цветово ми допада композицията, може би обувчиците ако бяха с повече цват, за да изпъкнат. Много вкусно всичко - разрязано и не.

Блу, като разказваш за плановете...това с тъкачния стан е чудесна идея, дано един ден я направиш. А за плетенето на пончото...познавам тези амбиции и как често няма ресурс за изпълнението им. Но пискюлите - поиграла си си. Много голямо браво за това. Цветовете са чудесни и като я срежеш - хоп и вътре. Чудесно разпрострян във времето ефект. Кубинките - прекрасни! От какво тесто са те? Може би само би ми се искало пончото да е по-голямо, та да е малко като метнато върху тортата. Много хубаво настроение ми дадоха тези топли цветове, благодаря!
Виж целия пост
# 84
Дими, отливката е от крачето на Неви, съвсем истинско и натурално, сложих я да стъпи върху ММ. Иначе сепараторът за яйца си го взех с голям кеф от Карфур и струваше около 2 лева, върши ми много добра работа. От доста време исках да си взема нещо такова, ама все не намирах или ми се струваха ненужно скъпи. И кремът е "златен" от карамелизиранета сгощенка и от нес кафето. Всъщност аз от 2 години мляко не варя - направо готово си взимах от Украйна, а сега вече и тук продават такова. Спестява ми време, разходи и е супер гъсто.
Виж целия пост
# 85
marul-че, нарочно дори не съм си и помисляла да я покривам с чаршаф. но и да исках с това изтичане, щеше да стане голяма беля  ooooh! да, много исках борда да е плътно покрит, но не се получи.
размера на раничката.... ми щото, ако беше по-голяма нямаше да се събере върху подложката  Mr. Green  Blush 

dimi, и кубинките са от смесено тесто - шоколадово и Пикко, а ги напълних със смачкано шоколадово руло 7days  Mr. Green да, определено има какво още да се желае, на ми стои някак изкуствено (не, че не е  Joy ), определено можеше и по-добре да се направи композицията  Thinking просто ако го бях оставила да изсъхне по друг начин, но хич и не съм се сетила.
Виж целия пост
# 86
Незнам дали трябва да питам тук, но ще го направя. Предварително се извинявам, ако питам глупости и моля, ако не е тук мястото, да ми кажете.  bouquet
Бих искала да се науча и аз да правя такива красоти. Но съм абсолютен лаик в украсяването и във всичко останало.
Може ли някоя от Вас да ми напише, може и на ЛС, какво е необходимо като метриали, посуда и време, за да започна отнякъде? И рецепти де. Blush
Благодаря!  Hug
Виж целия пост
# 87
Лелеее момичета, съжалявам за закъснението! Няма да се оправдавам, заслужавам мъмрене пред строя Blush!
Рая съчуствам ти и желая бързо и пълно възстановяване на твоята майчица! Прегръщам те Hug!
А сега без да съм наясно точно как се прави, първо ще опиша рецептата и технологията набързо, после ще отговоря на зададените досега въпроси:
Блатовете са пандишпан, сиропирани с какаов сироп.
Крема е Муса на Танита-ванилия, но без крема сиренето.
Фондана е този на Димитрана, омесен, престоял само 1 час и покрита тортата. Наистина стана перфектно гладко покрита, казвам го без да се изчервявам този път.
Обувките са от същия фондан, а как ги правих.... то цяла книга мога да напиша, тя Рая е споменала какво притеснение ми бяха. То не беше едно вадене на кройки от екрана на компа- за което благодаря на Леля Ог, Ванчето ...имаше и други ама newsm78
Да ама те кройките за чехли, та падна едно правене накройки от вестник,моделиране на хартиени обувки и все нещо ми стърчи, та накрая реших да направя една пробна обувка от фондан-тя взе че стана от първия път. Съхнаха 5 дни без токчетата и като взех да ги монтирам...УЖАС обувките омекнали и извивката потъва, това влажно време ме изтормози. Дори след 4-часово духане на вентилатор виждате обувките с какъв конденз бяха. Сложих ги върху тортата в последния момент, дотогава си седяха на подложките. Каишките пробвах да ги направя от фондана, но те буквално увисваха и доомесих тестото с тайлоза, то пък взе да изсъхва толкова бързо, че втората каишка се нацепи и правих нова.
Ами това е. Сега ще отговоря на въпросите:
Тортата беше подарък-изненада от майката на рожденника, който посещава клуб по танци. Обувките трябваше да са копие на тези върху рекламната картичка на клуба, изработена пък от другия син.
Така че трябваше да постигна същите цветове форма, та дори и разположението на обувките.Цвета постигнах като от 1 кг.ММ сътворих 4 нюанса на бордото. Мислех че ще го постигна като смеся червено с черно.....но КАЛЪЧ.
Червеното е на прах, разреден с ракийка а черното е гелова боя. Като ги смесих и лилавееше-добре поне че се сетих да разделя тестото. Та слагах още червена боя... и така докато свърши боята. Отгоре не съм лакирвала, това е пустият конденз от влагата.
Дими , Рая наистина ако имаше хастар и стелка, както мислех и аз в началото да правя, щяха да бъдат съвършенни, но не съм от най-сръчните, пък и ММ не беше перфектна-малко се разлигави от толкоз боя. Ама аз съм си за бой-трябваше да си направя гъм-пейст и да го омешам с ММ.
Рая надписа ти едрее, признавам че с
ъм по големите размери, все несъразмерно едрички фигури правя. И каишката наистина трябваше да е по-тясна с 1,2 мм. и по-тънко разточена.
Тандори вече казах за цветовете и разположението на обувките. А фитилите ги правя на ръка, пробвала съм и с екструдера на Рачето, но ми е по-трудно- тестото трябва да е много меко, бързо се втвърдява и излиза едно такова рошаво, може би зависи от тестото-ако е ММ на Пикко сигурно ще излиза перфектен фитил.
Стана много дълъг пост, за което се извинявам, ако има още въпроси-ще отговарям.
И благоря ви за положителните отзиви-наистина се предизвиках с тези обувки, чак се чудя на себе си как се наех да ги правя, но трябваше да оправдая доверието на клиентката и тортата наистина изпълни своята задача- рожденника е бил страхотно изненадан!
Виж целия пост
# 88
Дано не нарушавам много правилата, но ще си позволя днес да коментирам тортата на Тандори.
Много е нежна, наистина акцента е в шапката. Свикнали сме да виждаме все грандиозни проекти от теб, но наистина ти се е струпало много напрежение и как няма да ти треперят ръцете.
В първия момент и аз помислих, че плетката е от РМ, но и така се е получило, даже е по-практично. Аз плетох такава плетка на малка кошница и стана толкова тежко.
Както казваш могло е да дообработиш маргаритките-тичинките.
Отстрани прозира малко неравно измазан борд на тортата.
А какъв е пълнежа на шапката, ако има такъв де?
Правена при такова голямо напрежение, тортата е нежна и красива и гаранция е зарадвала рожденничката, а това е най-приятният момент- да видиш отсреща едни грейнали очички!
Виж целия пост
# 89
Може да ви е писнало от мен днес, ама ей ма на-пак съм аз.
Марулка заслужава си детенце тортичка, я каква миличка е станала с тази бебешка стъпчица. А това покриване на четвъртинки яко те е предизвикало- сподели как точно го направи?
И панделката ти се е получила. Влагата и теб те е изтормозила виждам. А това с двете леви и аз го правих с едни крака на овце.
За играчката, с която си правила цветенцата ти завиждам най-благородно.
И на мен накъдрения ръб някак ми се набива в очи.
А накъдреното по ръба на тортата с щипката, на места се е прокъснало.
Рецептата ще се копира- мнооого вкусна изглежда. Само че и на мен не ми се вари 2 ч. конд. мляко, тази Сгущенка от къде я купуваш?
Блуай  УАУУУ! Много слънчево, весело торте!
Плетката си я докарала, нищо че не си осъществила първоначалната си идея.Пискюлите и нанизаното шнурче са страхотни.Обувките, ако я нямаше снимката с кибрита не мога да си представя че са толкоз дребни, и как си ги изпипала чак и металните кукички си направила. Само платформата малко ми седи обла като от фитил. Раничката в първия момент не я забелязах, наистина е несъразмерно малка спрямо обувките.
 Рецептата е обещаващо вкусна, а оная снимка на разреза с потеклия крем....направо се окапах. Щях да помоля за оригиналната рецепта , но като видях това мляко от кокос-От къде се купува това чудо?, че и маскарпоне трябва, ама така е хубавите неща искат хубави продукти.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия