Ядливи пърхутки

  • 13 716
  • 14
Много моля, интересува ме, някой познава ли ядливите гъби - пърхутки? Има много около вилата ни, но не знаем дали стават за ядене и как да се готвят.

Нещо подобно са:
http://bgnauka.com/pic/bio/botanica/lyco_per.jpg
Виж целия пост
# 1




Всички вкъщи обожаваме пърхутки и винаги като видим на пазара си купуваме.
Ядем ги само панирани и са невероятно вкусни!!!



Тези, които купуваме са с гладка повърхност и са много голями, направо някои са огромни като дини.... Дано някой гъбар се включи и ти каже какви са тези от снимката!
Виж целия пост
# 2
Тези от снимката не са от ядливите......
Наистина гъбарите продават по пазарите огромни пърхутки...Даже и ги режат.....
Панират се и уж казват,че са вкусни......На мен лично не ми допадат като вкус.
Тези дребните дето растат под път и над път са много полезни за домашната аптечка като кръвоспиращо средство,но се чака пърхутката да презрее-да се пукне и да започне да изпуска кафяв прах.
Ако има рана се къса парченце и се залепва на раната.Кръвта спира за секунди....Гъбата съдържа естествени антибиотици.

Отплеснах се!Извинете!  Embarassed...Ето ги пърхутките дето се хапват....

Виж целия пост
# 3
Коки1,тези гъби на снимката не са пърхутки. Знам го, защото съпругът ми от години бере гъби. Пърхутките са големи и гладки.Да, ние също ги ядем панирани и са много добри.И това е гъба, която няма двойник. Peace
Това, което Мастерчето е показала на снимката е пърхутката... smile3521, която се яде...
Виж целия пост
# 4
Тези от снимката не са от ядливите......
Тези дребните дето растат под път и над път са много полезни за домашната аптечка като кръвоспиращо средство,но се чака пърхутката да презрее-да се пукне и да започне да изпуска кафяв прах.
Ако има рана се къса парченце и се залепва на раната.Кръвта спира за секунди....Гъбата съдържа естествени антибиотици.

Само едно уточнение: не е добре да се слага пърхутка на по-голяма и дълбока рана, защото не се затваря и белега остава голям. Съпругът ми има огромен белег, защото са го "пудрили" вместо да го зашият.
Виж целия пост
# 5
Тези от снимката не са от ядливите......
Тези дребните дето растат под път и над път са много полезни за домашната аптечка като кръвоспиращо средство,но се чака пърхутката да презрее-да се пукне и да започне да изпуска кафяв прах.
Ако има рана се къса парченце и се залепва на раната.Кръвта спира за секунди....Гъбата съдържа естествени антибиотици.

Само едно уточнение: не е добре да се слага пърхутка на по-голяма и дълбока рана, защото не се затваря и белега остава голям. Съпругът ми има огромен белег, защото са го "пудрили" вместо да го зашият.
Мда...Важно уточнение е  Hug ,само да не става въпрос на избор белег или изтичане на кръвта Whistling..Аз също имам подобен голям и дълбок белег.....Но когато получих тази рана.....Бяхме далече и дълбоко в планината и нямаше нито лекар,нито медицинско лице.....Добре,че имаше пърхутка и спряхме кръвта.
При порязвания или охлузвания няма тези колебания и съмнения.....
Виж целия пост
# 6
Я, да се изкажа и аз като що годе опитен гъбар.  Grinning На първата снимка си е точно пърхутка, но не от ядливите. Това е т.нар. "прашна" пърхутка. Като поостарее и събира прахоляк във вътрешността си. Щом я настъпиш и се вдига малко облаче прах. Оттам и името на гъбата, между другото. Не са отровни, но не стават за ядене дори и за животните.
Тези, които са за ядене се наричат гигантски пърхутки и TheNMaster ги е показала на снимка. Те са с плътно, бяло месо и най-добре вървят панирани. Друг е въпроса за самия вкус. На мен лично не ми харесват никак. Но е въпрос на лично предпочитание де. Има хора, които много ги обичат.  Peace
Виж целия пост
# 7
Мерси за компетентните отговори. Hug
Виж целия пост
# 8
Не са отровни, но не стават за ядене дори и за животните.

Всъщност, стават. Получават се много вкусни, като се обелят, нарежат на тънки филийки и запържат с чесън, отгоре ги заливам с яйца, разбити с малко сол и черен пипер, запържвам още малко, и готово  Simple Smile

Обаче не са подходящи за хора с хиперфункция на щитовидната жлеза, защото съдържат доста йод.
Виж целия пост
# 9
Ако не сте сигурни в гъбите и мястото където растат ИЗОБЩО НЕ ГИ БЕРЕТЕ! За да няма аварии....
Виж целия пост
# 10
Jarrita, тези които се режат на филии са гигантските, другите са просто една ципа с кухина, пълна с прах. Няма начин да се нарежат. Ето така изглежда отвътре
http://www.biopix.com/photos/jcs-calvatia-utriformis-8856.jpg
А тук може да се види повечко за тази разновидност на пърхутките
http://www.biopix.com/Family.asp?Category=Svampe&Family=Lycoperdaceae

Но както е казано преди мен
Ако не сте сигурни в гъбите и мястото където растат ИЗОБЩО НЕ ГИ БЕРЕТЕ! За да няма аварии....

Подкрепям с две ръце!  Peace Преди време доста хора се бяха натръшкали в Пирогов от уж безобидната сърнела, която после се оказа брана някъде около магистрала. Така че наистина не си правете експерименти, ако не познавате много добре гъбите. Naughty
Виж целия пост
# 11
Лулумбе...пърхутките докато са млади гъби....Вътре имат бяло месо...После като остареят става това с праха....Така се разпоространяват спорите ин се размножават гъбките.... Hug
Виж целия пост
# 12
Лулумбе...пърхутките докато са млади гъби....Вътре имат бяло месо...После като остареят става това с праха....Така се разпоространяват спорите ин се размножават гъбките.... Hug

Ааааа, може, може... Виж, за това хич не се бях и сетила.  Hug Ама то, защото аз тях хич не ги броя за гъби и общо-взето не ги заглеждам много. Peace
Виж целия пост
# 13
   Много ги обичам панирани, продаваха на нашия пазар, но отдавна не съм виждала!
Виж целия пост
# 14
Аз на нашия пазар съм виждала да продават печурки, ама пърхутки - не. Купувам гъби в буркан - стерилизирани.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия