Готварска книга - Френска кулинария

  • 14 116
  • 68
# 45

Но няма проблем да го ползваш за кифлички (с или без плънка), банички, тарталети... Може просто да го намажеш със зехтин, поръсиш с червен пипер, маслинена паста, песто, кашкавал, различни подправки или каквато друга плънка ти хареса (на тънък слой), навиеш на руло откъм двете страни до средата (като едновремешните бисквити "Сълзица"), разрежеш на колелца, слагаш резенчетата на пекарска хартия и печеш. Стават чудни хапки за аперитив.
Тази идея е страхотна !Със сигурност ще го приготвя и така !
Виж целия пост
# 46
   Роца,непременно ще пробвам и твоята рецепта за кроасани.
   На тази вълна съм и вече опитах няколко,но не ме удовлетворяват напълно,след като знам вкуса на истинските....  Simple Smile

     Някой да познава рецепта на френска паста Фондон Шоколя?Може и да греша в името й,но е някъде около това....  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 47
   Роца,непременно ще пробвам и твоята рецепта за кроасани.
   На тази вълна съм и вече опитах няколко,но не ме удовлетворяват напълно,след като знам вкуса на истинските....  Simple Smile

     Някой да познава рецепта на френска паста Фондон Шоколя?Може и да греша в името й,но е някъде около това....  Rolling Eyes
Това някакъв шоколадов десерт ли е или шоколадова глазура за сладкиш ?
Виж целия пост
# 48
Я да се включа и аз, тъкмо да следя темата по-лесно Simple Smile Fondant au chocolat май е т.нар. на английски лава кейк. Аз го правя така Прави се и като голям сладкиш с не течна вътрешност.
Виж целия пост
# 49
Я да се включа и аз, тъкмо да следя темата по-лесно Simple Smile Fondant au chocolat май е т.нар. на английски лава кейк. Аз го правя така Прави се и като голям сладкиш с не течна вътрешност.
И аз с гугле транслейт си го преведох на френски и ми излязоха точно рецепти за шок. лава.
Виж целия пост
# 50
   Роца,непременно ще пробвам и твоята рецепта за кроасани.
   На тази вълна съм и вече опитах няколко,но не ме удовлетворяват напълно,след като знам вкуса на истинските....  Simple Smile

     Някой да познава рецепта на френска паста Фондон Шоколя?Може и да греша в името й,но е някъде около това....  Rolling Eyes
Това някакъв шоколадов десерт ли е или шоколадова глазура за сладкиш ?
   Ами....шоколадова паста си е,като тази да кажем:

    Не е шоколадова лава,обаче.  Naughty
Виж целия пост
# 51
"Fondant au chocolat" поне аз го знам като много шоколадов сладкиш, който е доста влажен отвътре, почти течен, но не като лавата. Лавата най-често се води "mi-cuit au chocolat" ( чете се "ми-кюи" и значи "шоколадово полуизпечено") или "coeur fondant au chocolat" ("топящо се шоколадово сърце"), поне по ресторантите по нашите ширини  Peace.
Фонданът е обикновено голям сладкиш и е по-изпечен от лавата. Лавата е индивидуална порция и вътрешността й трябва да е течна . И двата съдържат щедро количество черен (!) шоколад, яйца, захар и много малко брашно. Фонданът също така обикновно е и доста тънък.
Има още един вид широко разпространен шоколадов сладкиш, moelleux au chocolat (чете се "моальо" и значи "меко"). Това е по-скоро кексоподобен сладкиш, пак с много шоколад, но съдържа повмече брашно и бакпулвер (които ги няма във фондана и лавата). Доста прилича на нашия кекс "Негърче".

Селма, кроасаните стават съвсем истински  Laughing. Дано да намериш "твоята" рецепта  Peace.
Виж целия пост
# 52
http://www.delices-du-monde.fr/recettes-francaises/8,163/fondant-chocolat.html
ето и за кроасаните
http://www.youtube.com/watch?v=z7MQ6s0y-RU&feature=related
Виж целия пост
# 53
Роца, направо ми разби представите. Аз като съм търсила по разни френски сайтове останах с впечатление, че moelleux et fondant са едно и също, като общо взето всичко е moelleux - и индивидуалните с течен център, и по-изпечения сочен сладкиш и са в хиляди вариации. Много благодаря за информацията, ще търся рецепти да пробвам! Simple Smile
А това от линка на Маркрит на картинката ми изглежда точно като лава Simple Smile
Виж целия пост
# 54
http://www.youtube.com/watch?v=9xR1Q2eedQA&feature=related
Виж целия пост
# 55
Katerina, според мен "фондан" в нета се среща и за двата вида - и за големия не толкова течен сладкиш, и за индивидуалната "лава". Не се наемам да твърдя доколко е вярна използваната терминология за всеки от двата случая. Моите впечатления са повече от практиката  Peace.
От друга страна, един от двамата ми гуру в сладкарството, Кристоф Мишалак (световен шампион по сладкарство през 2005-та, ако не се лъжа и главен сладкар на един от най-известните парижки хотели) приготвя индивидуалната лава под името "mi-cuit": http://www.femmeactuelle.fr/cuisine/cuisine-des-chefs/la-recette … ristophe-michalak
А Пиер Ерме (другият ми гуру  Grinning) предлага шоколадов фондан под формата на голям сладкиш (за съжаление не намерих рецепта на видео, а само в различни блогове, ето един от първите на които попаднах): http://lacocottedanslesetoiles.wordpress.com/2011/12/04/le-fonda … e-et-simplissime/
Нищо чудно просто размерът  Mr. Green и продължителността на печене да определят разликата в наименованията, а в основата да е една и съща рецепта  Peace.
В сайта на Larousse cuisine се срещат и двата вида рецепти (дават се от потребителите):
http://cuisine.larousse.fr/recherche-transverse?q=fondant+chocolat&p=1
И, накрая, за да е по-интересно, в книжния вариант на Grand Larousse Gastronomique 2007, понятието "фондан" се дава за покритието за сладкиши (сироп от захар и глюкоза) и не се споменават никакви шоколадови сладкиши  Laughing
Виж целия пост
# 56
"Fondant au chocolat" поне аз го знам като много шоколадов сладкиш, който е доста влажен отвътре, почти течен, но не като лавата.

Селма, кроасаните стават съвсем истински  Laughing. Дано да намериш "твоята" рецепта  Peace.
  Точно това знам и аз.  Peace Това съм опитвала,тоест (да не кажа съм се хранила редовно в продължение на доста дълъг период време  Embarassed )

    Иначе на същото място "шоколадовата лава" се казваше по съвсем различен начин....Не го помня ,обаче.....

    Роца, Party Party Party нали живата мая няма да развали твоята рецепта за кроасани? Rolling Eyes
    Не че нещо ми пречи да използвам суха,но обикновено разполагам с жива такава в хладилника....
   
Виж целия пост
# 57
Селма, не би трябвало да я развали  Grinning. Нали пекарите с жива мая работят  Grinning, пък те са специалистите на кроасаните.
Аз ползвам за всичко суха, понеже жива намирам много рядко тук.
Виж целия пост
# 58
 Peace,да ви следя,обожавам френска кухня и рецептите от блога на роца   bouquet
Виж целия пост
# 59
Роца, мерси за линковете и обясненията! Simple Smile В крайна сметка, няма значение кое как се казва, важното е, че са много вкусни! Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия