Бъдни Вечер 3

  • 43 328
  • 331
# 225
Едно време(за днес не съм сигурна) маята се е правела от телешки шкембета т.е. предизвиквала се е смърт за,да има хляб.Поради тази причина питката за Бъдни вечер е била содена-единствения набухвател по него време.Бакпулвера и амонячната сода са за тези,които следят канона днес.Но това си е лично желание,няма нищо задължително и е въпрос на избор и вяра.
Виж целия пост
# 226
Моето меню е наследство от мама - това си е моя начин да я почета на любимия й празник.
Та...

Содена питка
Пуканки
Мед
Ошав
Пресни плодове - богато подредено плато
Лозови сърмички с гъби и стафиди
Чушки пълнени с боб
Салата от три вида ряпа, моркови и ябълка
Зелева чорба с люта чушка
Тиквен десерт
Цели орехи
Виж целия пост
# 227
Никога не съм правила бобена салата. Кажете ми някоя сполучлива?

Иначе аз ще правя питка содена, гъби с ориз, копривена каша.
Виж целия пост
# 228
Никога не съм правила бобена салата. Кажете ми някоя сполучлива?

Сваряваш си боба,отцеждаш от водата.Прибавяш нарязан праз(или лук),сол на вкус,3-4 щипки черен пипер,олио и оцет на вкус.Разбъркваш и оставяш да отлежи.След около 1/2 час проверяваш пак на вкус и добавяш ако нещо липсва,защото боба гълта(попива) солта и киселото обикновено и трябва да се добави още малко.... Hug
Весели Празници!
Виж целия пост
# 229
От скоро следя темата и има доста интересни за мен менюта за Бъдни Вечер.За което Ви благодаря момичета.  bouquet
1.За бобената салата харесвам я така;сварен боб ,лютеница,салатен лук,сол.Магданоз по желание.2.Зелеви сърми
3.туршия
4.Божествен тиквеник/от Селма/благодаря ти  bouquet
5.питка
6.мед
7.пуканки
8.орехи
9.ябълковият сладкиш с канела и бисквити  bouquet на авторката
10.гъби с ориз
11.плодове
Виж целия пост
# 230
Бобената салата(а и всяка друга с лук) е по-вкусна,когато лука се посоли и понамачка ръчно.Така пуска сок,който допълнитено овкусява ястието.Мама ме научи на този трик.
Виж целия пост
# 231
аз съм решила да направя боб на фурна тази гидина и сега се ровя за някоя рецепта,приемам съвети как да го направя.А преди време изрових една рецепта за щрудел от нета и го изпробвах,направо е страхотен, а и авторката така описва рецептта,че да ти потекът лиги ooooh!Сега съм решила пак да го приготвя,за желаещите ето рецептта 
http://bglog.net/Zdrave/11237

Виж целия пост
# 232
Не ми се връща назад да видя дали съм писала цялото си меню за утре илисамо части от него коментирах, но да но не се повторя. Утре ще сложим на трапезата:

салата винегрет
пастета с орехи и чесън на TheNMaster
боб чорба
ястието на Зори 3 в 1 (броим го 3 ястия)
содена питка
тиквеник
печена тиква
баница с праз
ошав

Отт ази вечер приготвих винегрета, ошава, печената тиква и плънката за баницата с праз. Останалото- утре.
Виж целия пост
# 233
аз съм решила да направя боб на фурна тази гидина и сега се ровя за някоя рецепта,приемам съвети как да го направя
Сваряваш боба,отцеждаш,разбъркваш с джожден,сол и черен пипер.
Нарязвашна полумесеци лук
Редиш ред лук,ред боб,слагаш олио около кафена чашка и слагаш във фурната.Печеш докато остане на мазнина и се сгъсти.Боба става "мозък"
Виж целия пост
# 234
Аз си направих бобеца тази вечер, утре само ще напълня чушките и ще ги запека. Мисля и един тиквеник със стафиди и локум да спретна, салатата още я умувам - кисело зеле ще има в сърмите, боб ще има в чушките  Thinking...някаква ряпа ще катурна накрая...


А по повод бобената салатка -преди няколко години попаднах на една рецепта на Звездев и всяка година я приготвях. Ето рецептата, може да се хареса някому :

Коледена боб салата - Звездев

25/12/2002


Списък на необходимите продукти:

4 шепи шарен боб
3-4 кисели краставички
1 стрък праз лук
2 глави кромид лук
1 люта чушка

за заливката:
2 скилидки чесън
3-4 с. л. оцет
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. сух магданоз
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. сол
7-8 с. л. олио
3-4 с. л. лютеница


Начин на приготвяне:


  

1. Бобът се сварява, поставя се в салатиера и към него се прибавят нарязаните на колелца кисели краставички.
  

2. Лукът се изпича на жар или във фурна заедно с обелките. След това се почиства и се нарязва на ивички. Празът се нарязва наситно и всичко се прибавя към боба.
  

3. В купичка се смесват оцетът, чубрицата, магданозът, солта и джодженът. Престояват 10 минути и се прибавят олиото, наситненият чесън, стритата люта чушка, лютеницата. Разбърква се. Салатата се овкусява и се оставя да престои 1 час на хладно преди консумация.
Виж целия пост
# 235
3ори, много вкусно звучи тая салатка. Heart Eyes Peace Мислех друга да правя бобена, пак с лук, оцет и олио, сега ме хвърли в размисъл! Grinning
Виж целия пост
# 236
Чудесни менюта видях тук, браво момичета. Hug
Аз уж днес щях да си помогна малко с готвенето, ама не стана. ooooh! Като си залягаме ще сложа житото да се суши. Ще обеля и начупя орехите. Бобът се кисне, чудя се дали да не го сваря още от тая вечер, ама ме мързи да ида за лук до магазина. ooooh!
Според вас кое да направя утре първо, чушките с боб или ястието 3 в 1? Все пак имам 1 фурна и ще трябва да ги пека едно по едно. Thinking
Виж целия пост
# 237
О, вкусна е, няма спор. Аз даже я облагородих и вместо суха люта чушка, слагам червена печена чушка и става още по-свежа. Но я правя 6-7 години подред и ми се ще да поразнообразя малко.

Snarky Chimpfanny  , на чушките с боб им трябват 20-30 минутки да се запекат само, те напрактика са си сготвени. А и вървят топлички, затова аз лично ги оставям за накрая.
Постните сърми пък са по-вкусни студени, а и им трябва повече време за готвене, тъй че в тоя ред на мисли, мисля че ти отговорих  Grinning.

Момичета, приятни мигове с приготовленията за празниците и весели празници на всички   bouquet!
Виж целия пост
# 238
О, вкусна е, няма спор. Аз даже я облагородих и вместо суха люта чушка, слагам червена печена чушка и става още по-свежа. Но я правя 6-7 години подред и ми се ще да поразнообразя малко.

Ще я пробвам, у нас никой не яде люто, така че твоят вариант с печената чушка съвсем ще е по вкуса ни. Благодаря за рецептата!  bouquet
Виж целия пост
# 239


 Имам спешен въпрос!Правя бобена салата с лютеница.Като прецедя боба и го намачкам, мога ли да сложа освен кромид лук и праз?Комбинацията да не стане ужасна?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия