Сготвено с любов , от близо и далече

  • 121 051
  • 96
# 75
Лимонен чийзкейк

Продукти:

За блата:


200 г дайджестив бисквити /с пълнозърнесто и овесено брашно например/;
80 г масло размекнато;
200 г шам фъстък.

За крема:

300 г сирене филаделфия;
250 г кисело мляко;
100 г пудра захар;
90 г заквасена сметана;
сокът на един лимон;
настъргана лимонова кора от два био /необработвани с препарати/ лимона.

Приготовление:

Бисквитите се слагат в найлоново пликче и се начукват с държен чук. Изсипват се в широка купа. Размекнатото масло се нарязва на малки кубчета и постепенно се добавя към бисквитите като същевременно се размесват с една ръка, за да стане хомогенна смес. След това сместа се изсипва в подходяща тава и се оформя като блат - основа за кейка.

Шам фъстъците се обелват и счукват на едро. Основата от бисквити се поръсва равномерно с тях.

В друга купа се смесват продуктите за крема, като в началото се разбъркват с лъжица, а след това с тел или миксер. След като кремът е готов, се излива на равномерен слой върху бисквитите и шам фъстъка.

Така приготвеният кейк се оставя в хладилника да се охлади за 2 часа преди да се сервира.

Виж целия пост
# 76
Гьозлеме /Gözleme/

Името „гьозлеме” идва от корена „göz” - око, очи. Харесва ми обяснението, че тази баничка се нарича така заради получаващите се при изпичане типични кафяви кръгчета - малки и големи, които са очите, които гледат.
В хасковския край съм чувала името като "гезлема".

Продукти:

За тестото:
2 ч.ч. брашно;
1 ч.л. сол;
1 яйце;
вода.

За плънката от спанак:
300 г спанак, може и замразен;
2-3 стръка пресен лук;
1/2 връзка магданоз;
150 гр натрошено овче сирене;
2-3 с.л. зехтин;
сол, черен пипер, лют пипер на вкус;

масло за намазване.

Начин на приготовление:

Смесват се брашното, солта и яйцето, към тях се долива малко по-малко хладка вода и се меси до получаването на еластично тесто, около 5-10 минути. Тестото се завива с мокра кърпа и се оставя да се отпусне 30 минути.

Спанакът, лукът и магданозът се измиват и се нарязват. Задушават се в зехтин; само да слегнат малко и са готови, не трябва да омекват напълно. Сваля се от огъня и се отцежда. Добавят се подправки на вкус. Сиренето се поръсва върху тях едва при завиването на гьозлемето.

Тестото се разделя на 8 еднакви топки. Работният плот се поръсва с брашно и тестото се разточва на много тънка кръгла кора. Върху едната половина се слага от плънката, завива се с непокритата половина и се притиска ръбът. Подготвят се всички порции наведнъж и се нареждат върху чиста кърпа. Загрява се тиган без мазнина на малко повече от средна температура. Гьозлеметата се изпичат първо от едната, а после и от другата страна. Още горещи, се намазват обилно с разтопено масло.


Виж целия пост
# 77
Талятели с манатарки

Продукти:/за 2-3 порции/

зехтин
2-3 скилидки чесън, ситно накълцан;
50 гр сухи манатарки, накиснати в 100 мл вода за 10 мин.;
150 гр. кафяви печурки;
400 гр обелени и нарязани на ситно домати /може и от консерва/;
5 с.л. заквасена сметана;
2 с.л. нарязан на ситно магданоз;
 250 гр талятели;
сол и черен пипер на вкус;
пармезан за поръсване при сервиране

Приготовление:

Малко зехтин се загрява в тиган и се добавя чесънът. Запържва се за около минута, докато омекне. Добавят се на шайби нарязани печурки и се запържват още за 2-3 минути. Накиснатите манатарки се отцеждат и се добавят в тигана. Добавя се и половината от водата, в която са киснали. Оставят се да се задушават на слаб огън  за 10 минути или докато омекнат, ако трябва се долива още малко от водата. Водата трябва да е намаляла и сосът да се е карамелизирал във вид на сироп.

Добавят се доматите и задушаването продължава за още 20 минути, докато сосът се сгъсти. Разбърква се често. Добавя сметаната като се оставя да ври 3 до 5 минути без да се разбърква. Накрая се добавя магданозът. Сосът се разбърква съвсем леко.

Талятелите се приготвят ал денте в подсолена вода с олио. Отцеждат се и се добавят към соса. Продължават да се задушават за 1-2 минути на слаб огън.

Сервират се с пармезан и черен пипер.





Виж целия пост
# 78
Пастицио

Пастицио /понякога произнасяно "пастичио"/ е гръцко! и средиземноморско запечено ястие с макарони с кайма и сос бешамел.  
Пастициото взима името си от италианското "pasticcio" - семейно ястие във форма на пай, на основата на месо, риба или макарони. Много италиански варианти включват кори и сос бешамел. Думата"pasticcio" идва от "pasta" и означава "пай".  

Ще предложа рецепта, която отнема време /за работа около час и малко, другото е чакане/, но не е трудна и крайният резултат си заслужава!
Започнах от рецептата на Йоана http://www.kulinarno-joana.com/2008/05/pastitcio/   bouquet
Разказала е много интересно за ястието!

Промених някои пропорции и в крайна сметка семейният съвет подобри резултата, /въпреки че не можа да се сети много точно как се прави, даде някои важни насоки за работа  Laughing/

Продукти/6 порции/:

⅔ пакет макарони /пене, спирали или ригатони/;
30 гр масло;
400 гр кайма;
1 глава лук, нарязан на ситно;
3-4 скилидки чесън;
80 мл сухо бяло вино;
½ връзка магданоз;
⅔ буркан домати или 400 гр зрели домати, нарязани на кубчета /отцедени от  водата/;
2 с.л. доматено пюре;
канела;
4 главички карамфил;
зехтин;
сол, черен пипер, щипка захар;
150 гр ситно настъргано сирене кефалотири /продава се в големите вериги, пакетирано като кашкавал, отрязано от кръгла пита/

За сос бешамел:

40 гр масло
4 с.л. бяло брашно;
500 мл прясно мляко;
1 яйце;
сол, настъргано индийско орехче;

Приготовление:

Първо приготвям каймата.
Загрява се зехтинът. Лукът се задушава. Прибавя се каймата, като се раздробява с дървена лъжица. Запържва се – като за мусака, докато се раздроби на малки парченца. Добавят се нарязаният чесън, канела, карамфил, сол, захар и черен пипер. Разбърква се и се добавя виното. Добавят се отцедените домати и доматеното пюре. Оставя се да ври на среден огън, докато стене гъст сос- около 40 мин. Разбърква се често. Накрая се добавя нарязания магданоз.

Междувременно приготвям сос бешамел. Ако го приготвя бързо и трябва да стои, преди да залея с него пастициото, го подгрявам като може да се добави малко прясно мляко, за да се разреди.
Брашното се слага в тиган и се запича, докато стане леко кафяво. Добавя се млякото на тънка струя като се разбърква непрекъснато. Когато сместа  стане хомогенна, но не се е сгъстила, тиганът се маха от котлона и сместа се прецежда внимателно през голяма цедка. Междувременно маслото се разтопява и леко се запържва в друг съд, където се добавя и прецедения сос. Бърка се, докато се сгъсти, но да не на каша, а като гъст сос. Оставя се настрана за 5 минути да се охлади. Прибавят се яйцето, сол и прясно настъргано индийско орехче. Разбърква се добре, докато яйцето се поеме напълно от соса.

Докато се чака доматеният сос, се сваряват макароните- нормално, не по-малко, защото има опасност да се препекат после. Прецеждат се и се измиват. Маслото се разтопява  в дълбок тиган. Слагат се макароните и се запържват леко за 1 мин. Разбъркват се внимателно, за да се разнесе маслото по всички макарони. Маха се от огъна и се оставят настрана.

Дълбока тава се намазва със зехтин. Половината от макароните се разстилат по дъното на тавата. Върху тях се разпределя плънката от кайма и се поръсва с настъргано кефалотири. Подрежда се другата половина макарони върху каймата. Най-отгоре се изсипва бешамела, заглажда се и се поръсва с  останалото сирене.

Пече се на 180°C около 40 мин. Следи се да не се препече.
Оставя се да седи във фурната. Сервира се поне час и половина след като е приготвено, а най-добре- на другия ден /тъй като не може да се чака такава вкусотия до утре, трябва да се направи повече, за да се опита и утре/.


Виж целия пост
# 79
Меломакарона

За Коледа всяка домакиня в Гърция приготвя  μελομακαρονα. Традицията се спазва. А сладкишите са много вкусни!

Продукти:

За меломакароните:

•   1 ½ ч.ч. зехтин;
•   1 ч.ч. захар;
•   2 ч.л. настъргана кора от портокал /био/;
•   ¾ ч.ч. сок от портокал;
•   ¼ ч.ч. коняк, уиски, узо- каквото имате /аз-уиски/;
•   4 ч.ч. брашно;
•   1 ч.л. сода;
•   ½ ч.л. канела;
•   5-6 розички карамфил.

За сиропа:

•   2 ч.ч. мед;
•   1 ½-2 ч.ч. захар;
•   2 ч.ч. вода;
•   1 пръчица канела;
•   3-4 розички карамфил.

За гарниране:

•   на едро счукани орехови ядки.


Приготовление:

1. Сухите компоненти /брашното, захарта, подправките/ се размесват с тел в голяма купа, докато се смесят добре.
В чаша се смесват портокаловия сок със содата. Разбърква се, докато содата се разтвори.
Добавят се малко по малко в купата и течните съставки /зехтин, алкохолът, сокът/
Тестото се меси, докато започне да лепи по ръцете.

2. Фурната се загрява на 200˚C. Приготвят се 2 големи тави за печене, които се покриват с хартия за печене. Оформят се меломакароните и се подреждат в тавите.
На снимката се вижда характерната бадемовидна форма на меломакароните. Големината е колкото яйце. След като се оформи, се набожда 1-2 пъти с вилица.

3. Пече се на 180˚C за около 20-25 мин., докато се зачервят леко. Трябва да се внимава да не изгорят.
В зависимост от приготвената доза и големината на тавите, може да има втора и трета порция за печене.

4. Приготвя се сиропът. Съставките се слагат в тенджера и се оставят да се варят 5 мин., докато захарта се разтопи. Не се разбърква.

5. Когато се извади поредната порция меломакарони от фурната, те се пускат в сиропа да се напоят. Обръщат се с вилица от всички страни. Изваждат се с решетестта лъжица, поставят се в чиния. Поръсват се със счукани орехи. 

6. Меломакароните се съхраняват на стайна температура във вакуумиран съд. Могат да останат за около седмица след приготвянето им.




Виж целия пост
# 80
Свински пържоли с вино на фурна

Продукти:

6 свински пържоли, врат без кост;
200 мл червено вино;
150 мл зелев сок от кисело зеле;
150 мл вода;
1 стрък праз лук;
Подправки – по 1 ч.л. сол, смлян черен пипер, червен пипер, чубрица, кимион;
Зехтин /олио/.

Приготовление:

Пържолите се начукват и се поставят в дълбок съд, като се заливат с виното. Престояват 2 часа.
Подправките, без червения пипер се смесват в голяма чиния. В друга дълбока чиния се сипва олио. Всяка пържола се натопява обилно в олио. След това се овалва в сместа от подправки. Накрая се овалва в червен пипер.
Пържолите се подреждат в голяма дълбока тава – керамична или от йенско стъкло, така че да са на един ред. Отгоре се заливат с виното, в което са се мариновали. След това се заливат със зелевия сок и с вода като на края течността трябва да е 1 см над пържолите. Поръсват се с много ситно нарязания праз.
Върху тавата се слага метално фолио. Пече се час и половина на 250˚С или на мах. След това се пече без фолио още 10 мин.



Виж целия пост
# 81
Ще споделя рецепта на пържени банички от Крит, за която ме подсети  zorita   bouquet:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=741015.msg27548338#msg27548338

Пържени банички със сусам и мед

Продукти:

за 4 порции

кори за баница /6 листа/;
200 гр сирене;
4 с.л. сусам;
4 с.л. мед;
олио за пържене.

Приготовление:

Корите за баница се изваждат от плика и се нарязват на 4- на квадратчета. Сиренето се нарязва на тънки парчета /в една баничка слагам резенче с дебелина половин см и големина колко кутия и половина кибрит/.

Слага се достатъчно олио в дълбок тиган и се сгорещява /, но не на мах степен на котлона- на 4 от 6 например/. Бързо се завиват няколко банички- като пакетче, триъгълно или правоъгълно /колкото се побират на един ред в тигана/ и се изпържват от двете страни до златисто. Изваждат се и се слагат в дълбок съд под похлупак. Така се изпържват всички банички.

Отделно се препича сусамът в тиган без мазнина.

Сервират се веднага - по 5-6 банички в порция, поръсени със сусам и полети с малко мед.

Заключението е само едно- уникална комбинация на вкусове!


Виж целия пост
# 82
Катък

Това мезе освен в българската кухня, го има и в гръцката и гърците твърдят, че е тяхно. То и "мезе" е гръцка дума; българската е "разядка" /предлагам/. Освен името на регионално сирене, което се прави от козе мляко, κατικι съм срещала и като приготвено мезе, но със зехтин. Текстурата на българското обаче ми допада повече и това и приготвям в къщи. Гърците също го хапват с удоволствие.

Продукти:

изцедено кисело мляко от 2 кофички;
150 гр бяло сирене;
40 гр масло;
2 скилидки чесън;
сол и черен пипер.


Приготовление:


Киселото мляко се прецежда през марля за няколко часа. Маслото се оставя да омекне на стайна температура.
Сиренето се натрошава. Добавят се изцедено кисело мляко, счукан чесън, маслото, нарязано на малки кубчета, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се с вилица, като продуктите се претриват през нея, за да се смеси маслото с останалите продукти.
Когато сместа стане хомогенна и гладка, е готово. Ако остане, се съхранява във вакумно затворен съд в хладилника /иначе става страшно от чесъна/.





Виж целия пост
# 83
Пълнени домати с ориз

Това е моят прочит на класическата рецепта.

Продукти:

12 месести домата със средна големина;
2 моркова;
1 стрък праз;
150 гр гъби;
250 гр ориз;
мащерка, мента, куркума, черен пипер, сол;
зехтин за запържване и олио за намазване на тавата за печене.

Приготовление:
 
Доматите се измиват, подсушават и нареждат в голяма тава, в която ще се пекат. Всеки от тях се взима, отрязва му се горната част – като капаче, което се подрежда настрана по същия ред, за да се знае кое капаче с кой домат върви. Изважда се вътрешността – първо с нож, после с лъжица.

След като всички домати са готови, се пристъпва към приготвяне на плънката. Нарязват се на ситно праз лук и моркови и се запържват в зехтин в дълбок тиган. След това се добавя оризът и се запържва, докато стане кристален. Добавят се сухите подправки и се запържват. Добавят се последователно ситно нарязаните гъби и вътрешността на няколко домата. Добавят се пресните подправки /по възможност това са мащерка и мента/ и сол. Накрая се добавя вода в съотношение 1:1.5 спрямо ориза. Оставя се да се вари на слаб огън, докато се поеме почти напълно от ориза.

Доматите се пълнят със сместа, подреждат се отново в тавата и се затварят с капачето им. Слага се съвсем  малко олио в тавата.
Пече се 35-40 минути на 200 ˚С, докато оризът стане леко кафяв и капачетата на доматите се опърлят отстрани.

Сервирам ги с кисело мляко, горещи.


Виж целия пост
# 84
Свежа пролетна салата

Свежа – определено да, но защо и "пролетна”?! Просто защото двата епитета стоят добре заедно  Sunglasses.
Вкусовете се допълват прекрасно! Peace

Продукти:

1 авокадо;
1 зелена ябълка;
1 краставица;
сол, зехтин, сокът на ½ лимон, черен пипер.

Приготовление:

Продуктите се обелват и се нарязват на еднакви по размер малки кубчета.
Салата се овкусява първо със сол, след това с лимонов сок, зехтин и черен пипер.

Поднася се охладена.



Виж целия пост
# 85
Пролетен спанак с царевица

Продукти:

250 гр свеж спанак;
½ консерва царевица;
10-тина маслини;
40 гр сирене рокфорд;
5-6 стръка магданоз;
зехтин, сол, черен пипер.

Приготовление:

Спанакът се изчиства и измива. Нарязва се на едро и се слага да се задушава в тиган със зехтин.
Добавя се царевица, нарязани маслини и магданоз. Задушава се 3-4 мин. Преди да се махне от котлона се добавя сирене рокфорд и се овкусява.

Поднася се топло.



Виж целия пост
# 86
Картофени палачинки със задушен спанак

Продукти:

4-5 картофа;
2 яйца;
3-4 с.л. прясно мляко;
кедрови ядки;
200-300 гр пресен спанак;
3 скилидки чесън;
1 малка глава лук;
50-60 гр твърдо жълто сирене;
сол, черен пипер, зехтин, масло.

Приготовление:

Приготвя се първо плънката.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в зехтин. Добавя се нарязаният на едро спанак. След като се задуши, се овкусява и накрая се добавя сиренто, нарязано на тънки ивици.

Приготвят се и палачинките.
Картофите се настъргват на едро. Добавят се яйцата, млякото, сол, черен пипер и кедрви ядки на вкус. Половината от сместа се изсипва в широк тиган в нагорещено масло и малко зехтин. Притиска се с тефлонова шпатулка и се оформя компактна палачинка. Палачинката трябва да е тънка. Изпържва се добре от двете страни.
Изважда се в широка чиния. Върху нея се изсипва спанакът. След като се изпържи по същия начин, втората палачинка се слага отгоре.

Сервира се топло с подходяща салата.




Виж целия пост
# 87
Авокадо с домати и лайм

Продукти /за 2 порции/:

1 узряло авокадо;
2-3 малки домата или 1 голям, може и 10-12 чери доматчета;
1 лайм или лимон;
3-4 скилидки чесън;
сол, черен пипер, магданоз.

Приготовление:

Авокадото се измива, но не се бели. Нарязва се на дълго на полумесеци. Така се нарязват и доматите.
Добавя се ситно нарязан чесън и магданоз, както и сокът от половин лайм. Другата половина се  добавя нарязана на тънки резенчета. Подправя се със сол и черен пипер.

Пече се за 10 мин. в предварително загрята фурна на 200˚С. Сервира се топло.


Виж целия пост
# 88
Шоколадов сладкиш на Сюзън

Продукти:

за блата:


200 гр брашно;
140 гр захар;
75 гр какао;
125 гр масло;
125 мл кисело мляко;
65 мл силно студено кафе;
1 голямо яйце;
1 ч.л. бакпулвер;
1 ванилия;
1 ч.л. сода;
1/4 ч.л. сол;

за крема:

250 гр черен шоколад;
200 мл сметана;
100 гр пудра захар;

10-тина ореха.

Приготовление:

Маслото се оставя да омекне на стайна температура.

Загрява се фурната на 170˚С. Средно голяма тава се намазва с масло, вкл. и стените ù и отгоре се поръсва с какао.

Всички продукти се смесват с миксер на ниска скорост за кратко, само да се размесят. Сместа се изсипва в тавата. Пече се 50-60 мин.
След като се опече блата се изважда и се оставя да се охлади.

По желание сладкишът се гарнира отгоре с начупени на половина орехови ядки.

Приготвя се крема. На водна баня се разтапя шоколада. Добавя се към сметаната. Добавя се и пудра захар и се разбърква леко, за да се смесят продуктите.
Кремът се изсипва веднага върху блата и се разстила равномерно върху него.

В оригиналната рецепта захарта е с 1/3 повече, но на мене ми е сладко и затова съм я намалила.

Сладкишът може да се сервира със стайна температура, може и охладен.



Виж целия пост
# 89
Шоколадов сладкиш с бисквити

Продукти:

260 гр шоколадова ковертюра или хубав черен шоколад /поне 70% какао/;
300 гр заквасена сметана;
2 яйца и 2 жълтъка;
140 гр пудра захар;
2/3 пакет бисквити Petit Beurre, покрити с шоколад;
40 гр масло.

Приготовление:

Пригответе следните съдове:
- съдове за разтапяне на шоколада на водна баня;
- съд за затопляне на сметаната;
- съд за разбиване на яйцата;
- форма за печене.

Първо се разтапя маслото на водна баня. Добавя се начупения на дребни парчета шоколад. Разбърква се, докато се разтопи и сместа стане еднородна.

В друг съд се подгрява сметаната. Преди да кипне се добавя шоколадът. Разбърква се добре.

Отделно се разбиват яйцата със захарта. После се добавят в съда при сметаната и шоколада. Разбърква се леко, за да се хомогенизира сместа.

Сместа се изсипва във форма за печене. Бисквитите се начупват на едро и се слагат вътре в сместа. Оставя се да преседи за 5 мин.

Пече се в незагрята фурна за 30-35 мин на 180-190˚С.
Нормалната консистенция отвътре да е леко течно.





 
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия