Грижа за прибори и дъски за рязане от дърво И Хигиената им

  • 8 744
  • 5
Направи ми впечатление, че в ИКЕА до дъските за рязане продават специално олио и пише, че трябва редовно да се омазняват, за да се запазят по-дълго и да не се напукват и потъмняват от миене и готвене

аз намазах моите със зехтин (само тази течна мазнина ползваме у нас, пробвах с кокосово масло и не се попи от дървото,а икейското не го купих защото беше някакво дървесно с незнаен произход)

първо мазах с тампон, но с ръка се оказа по-добре
попи се доста бързо, а и добре се отрази на ръцете ми
сега дъските са леко по-тъмни и много гладки и приятни на пипане, но не и мазни
Виж целия пост
# 1
Да така е, аз като си купувах дъска имаше етикетче и беше написано да се обработи с мазнина, може и олио преди употреба и така да престои да попие, но доколкото аз разбрах е еднократно, след това не съм я мазала
Виж целия пост
# 2
W'A'S'P', много полезна темичка! Hug

Освен това и добре да не се използват дървени дъски за месо(или е нужно дъската да е отделна), защото е нехигиенично, а и може да станат място за размножаване на разни паразити от месото, като токсиплазмоза например (аз така заболях тук от дъска на която беше рязано заешко, а после зеленчуци за сурова консумация). За месо използвам само стъклени дъски, за да съм сигурна, че ще се измият добре.

Ако искате да избелите тъмно петно от изгоряло на дъската (ако е слагано на нея гореща тенджера например), е достатъчно да натъркате с лимонов сок, за да избледнее.

Дървените дъски доколкото знам, не е добре да се мият често, защото като при всеки дървен предмет водата не им действа добре и бързо се пукат.
Виж целия пост
# 3
Да така е, аз като си купувах дъска имаше етикетче и беше написано да се обработи с мазнина, може и олио преди употреба и така да престои да попие, но доколкото аз разбрах е еднократно, след това не съм я мазала

икейците бяха написали да се прави редовно

W'A'S'P', много полезна темичка! Hug мерси  Hug

Освен това и добре да не се използват дървени дъски за месо(или е нужно дъската да е отделна), защото е нехигиенично, а и може да станат място за размножаване на разни паразити от месото, като токсиплазмоза например (аз така заболях тук от дъска на която беше рязано заешко, а после зеленчуци за сурова консумация). За месо използвам само стъклени дъски, за да съм сигурна, че ще се измият добре.

да, знам
мислех, че е широкоизвестно и затова не го написах
аз имам пластмасова червена за сурово месо и пластмасова синя за сурова риба
остана само да си намеря пластмасова жълта за сурово пиле
голяма дървена само за зеленчуци и сирена
и малка дървена за сушени меса и риби


Ако искате да избелите тъмно петно от изгоряло на дъската (ако е слагано на нея гореща тенджера например), е достатъчно да натъркате с лимонов сок, за да избледнее.
ще пробвам задължително, че така похабих масата ни, мерси

Дървените дъски доколкото знам, не е добре да се мият често, защото като при всеки дървен предмет водата не им действа добре и бързо се пукат.
аз затова ще го омазнявам
не ми харесва да не ги изплакна поне след употреба



за риба скоро ще си взема ей тази стъклена дъска:
http://lappland.snimka.bg/daily/new-household.566031.22190518

радвам се, че бях полезна

и да допълня, че тази си обработих и новите дървени прибори за готвене, както и разните клечки и щипци за новия ми чугунен уок (http://lappland.snimka.bg/daily/new-household.566031.22188383)

Виж целия пост
# 4
запис, 4е ми е  актуална темата! аз режа само на дъска и имам притеснения за подръжката! отделно бъркалките  ми са дървени и при нас е влажно зимата, та имам проблеми!
Виж целия пост
# 5
тъй като стана въпрос и за хигиената
тук се препоръчва освен дъските и ножовете да се разделят според продуктите:
само за свинско, пилешко, зеленчуци, риба
но това ми е вече доста много
все пак са метални (моите ножове са едно цяло метално парче заедно с дръжката) и се мият добре според мен
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия