Дайте идеи за вкусни манджички за бебчовци на година - година и половина!!!

  • 5 400
  • 6
Здравейте, бихте ли дали идеи за вкусни и здравословни ястия за деца около година - година и половина. През седмицата взимам на малкия храна от държавната кухня, но събота и неделя се чудя какво да му сготвя!??? Как приготвяте риба, защото в държавната кухня не дават риба, а пък е важно да яде. Досега му давах пюрета от риба, но предпочитам прясно приготвена. Ще се радвам да споделите вкусни рецепти, които да стават бързо и лесно.  Grinning
Виж целия пост
# 1
Здравей Мерилин9 аз също имам малко дете и отдавна не вземам храна от млечна кухня защото тя не я харесва и всеки ден за нея готвя отделно, отнема ми не повече от 45 минути. С риба единствено  правя супа, като първо леко задушавам лук и морков и доливам с гореща вода, слагам малко картоф, ориз, рибата и дом.пюре.Единствената подправка която слагам на всички ястия за нея  е малко пикантина. Можеш да приготвиш например пилешко или телешко месо с картофи, ориз, зелен боб, спанак, гювеч или пиле фрикасе  или пиле с доматен сос, а също и постни ястия. 
Виж целия пост
# 2
аз поднасях риба по следния начин на детето за тази възраст - най- много от всички мои "преходни" експерименти с риба харесваше  chef:

риба с картофи/ориз:

продукти за около 300 гр.:

150 грама филе от прясна сладководна риба - пъстърва или шаран или бяла морска - хек, треска, пангасиус...а може и сьомга всъщност..
1 малка глава лук
1 морков
1 домат
1 картоф или 100тина гр ориз
3-4 стръка копър (или щипка сух)
3-4 стръка магданоз (или щипка сух)
може щипка девисил
може стрък зелен лук
1-2 суп. лъж. растително масло
малко сол

Сварява се рибата за около 5 минути в 1 - 1 1/2 чаши вода.
В малък съд се задушава с 1-2 супени лъжици олио/зехтин/рапично масло ситно нарязан лукът, морков на малки кубчета и настърган/ситно нарязан домат (без люспата, може от консерва), докато омекнат. След това се долива 1 чаша вода (или бульона от рибата), и се добавя нарязания на кубчета картоф или ориза и раздробената риба. Посолява се по лична преценка. Ако доматът е кисел, се добавя 1 непълна кафена лъжичка захар.
 Ако копърът и магданозът са сухи се добавят с картофите/оризът,а ако са пресни - малко преди да се свали от котлона - а именно - когато картофът/оризът се е сварил, водата е поизвряла и яхнията се е сгъстила.
(ако готвиш с ориз, трябва да е много добре измит и накиснат предварително за около 20-30 мин.)
Може да се овкуси с няколко капки пресен лимонов сок.


няколко съвета:
1. рибния бульон е много полезен и хранителен и в него попадат омега3 ес.м.к. Ако рибата е купешка замразена обаче при варене там попадат също и консервиращите вещества, с които се обработват замразените рибни продукти (ако ги има би трябвало да ги пише на етикета) и които е добре да се изхвърлят - ако не желаеш да се лишиш от бульона накисни замразеното филе в топла вода за около 30 мин и тогава след варене може да ползваш бульона вместо водата необходима в рецептата, а ако е прясна рибата е ясно, че няма никаква причина да изхвърляш хранителния бульон.
2. ако рибата е сладководна, след като я бланшираш най - добре я пасирай, за да си сигурна, че няма досадни дребни костици...
3. ако детето ти яде с удоволствие риба (щото моето нещеше) най-добре е да му предложиш изпечена с някаква гарнитура, картофено пюре, зелена салата и т.н.
4. според мен е най-добре децата да консумират риба не по-често от веднъж на 10 дни, но е много важно да консумират риба като цяло (въпреки, че аз самата съм веги)

Simple Smile



Виж целия пост
# 3
  Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #4 -: Март 26, 2007, 00:40:22 am » 

--------------------------------------------------------------------------------

Следобедно плодово пюре с извара
Д-р Антоанета Антонова приготвя рецепта, подходяща за деца на възраст над 8 месеца
23/11/2006

Списък на необходимите продукти:
100 г тиква
1 ябълка
1/2 банан
1 с. л. обезсолена извара
1 1/2 ч. л. захар
Начин на приготвяне:

1. Ябълката се обелва, нарязва се на парчета и се сварява на пара, като се поръсва с 1/2 ч. л. от захарта.
2. Тиквата се нарязва на малки парчета, също се сварява на водна баня и се поръсва с 1 ч. л. захар.
3. Ябълката и тиквата се пюрират с помощта на преса. Прибавят се изварата и бананът и отново се намачква добре.


 


Каша с овесени ядки
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
21/2/2007

Списък на необходимите продукти:

(за 1 порция)
1 банан
1/2 ябълка
90 мл адаптирано мляко
20 г овесени ядки

Начин на приготвяне:

 
1. Овесените ядки се смилат фино.
2. След това се сипват в тенджера, заливат се с вряла вода в съотношение 1:1 1/2 и се сваряват.
3. В купичка се сипват 3 равни лъжици адаптирано мляко и се разтварят в 90 мл преварена вода.
 4. Сварените овесени ядки се оставят да се охладят, след което се заливат с адаптираното мляко.
5. Ябълката се обелва и се настъргва. Бананът се пасира в блендер.
6. Плодовете се прибавят към ядките, кашата се разбърква и е готова за консумация.



 Пюре с пуешко месо и картофи
Рецептата е подходяща за над 8-месечни бебета
14/12/2006

Списък на необходимите продукти:

(за 1 порция)
40 г пуешки гърди
1 картоф (60 г)
60-70 мл пуешки бульон
30 мл адаптирано мляко
1 с. л. готова оризова каша
 
Телешко с грах
Рецепта за деца над 8-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
25/4/2007

Списък на необходимите продукти:

50 г телешки шол
50 г замразен или пресен грах
1 картоф
1 морков
20 г кускус

Начин на приготвяне:
 1. Телешкото месо се сварява за 30 минути в тенджера под налягане.
 2. Картофът се обелва и се нарязва на кубчета.
 3. Към свареното месо се прибавят грахът, нарязаният на парчета морков и кубетата картоф. Вари се до кулинарна готовност.
 4. Накрая сварените продукти се пасират заедно с част от бульона.
 5. Кускусът се сипва в тенджера с кипнала вода и се сварява.
 6. Готовото пюре се сипва в купичка.
 7. Кускусът се отцежда от водата и се добавя към пюрето.
 

Начин на приготвяне:
 
1. Месото се слага в тенджера с кипяща вода и се вари до кулинарна готовност (около 20 минути).
2. Свареното месо се слага в кухненски робот, залива се с бульона и се смилат заедно.
3. Картофът се обелва и се сварява на пара. След това се пасира.
4. В купата при пасирания картоф се сипва смляното с бульона месо и се разбърква.
5. Добавя се оризовата каша и се налива адаптираното мляко.
6. Пюрето се пасира отново и е готово за консумация.

Виж целия пост
# 4
Крем супа от зеленчуци (подходяща за бебета над 7-месечна възраст)
Списък на необходимите продукти:
3-4 розички карфиол, 1 стрък праз лук, 1 морков, 1 картоф, 1 чушка, 1 ч. л. краве масло
Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва наситно.
2. Маслото се слага в тенджера, сипва се празът и се задушава, докато маслото се разтопи.
3. Веднага след това в тенджерата се налива 1 с. л. вряла вода.
4. Празът се сварява на тих огън под капак.
5. Картофът се обелва и се нарязва на малки кубчета.
6. Чушката и морковът се почистват и се нарязват надребно. Карфиолът се накъсва на розички.
7. Зеленчуците се сипват при сварения лук.
8. В тенджерата се наливат около 500 мл вряла вода и супата се вари до готовност.
9. Сварените зеленчуци се свалят от котлона и се пасират.
10. След като се охлади, супата е готова за сервиране.


Супа от зеленчуци (Педиатърът д-р Антоанета Антонова съветва супата да не се застройва за деца под 1 година)
Списък на необходимите продукти:
(за 4 порции)
1 домат, 1 морков, 1 картоф, 1/2 глава лук, 1 парче целина (30 г), 1 с. л. грис, 1 малка щипка сол
за застройката:
1 яйце, 1/2 ч. ч. прясно мляко, 2 с. л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Лукът, морковът и целината се почистват, измиват се и се нарязват надребно.
2. Картофът се обелва и също се нарязва на малки парчета.
3. Зеленчуците се сипват в тенджера под налягане.
4. Наливат се 4 ч. ч. вода, тенджерата се затваря и след като водата кипне, зеленчуците се варят около 5 минути.
5. Доматът се обелва, нарязва се надребно и се прибавя към сварените зеленчуци. Сипва се грисът и се вари още 5 минути.
6. Брашното за застройката се сипва в купа, залива се с млякото и се разбива.
7. Добавя се яйцето и всичко се разбърква добре.
8. Постепенно се налива от бульона на супата, докато температурата на двете течности се изравни.
9. Сварената супа се пасира. От нея се отделя един черпак (около 80 мл) за бебето над 10-месечна възраст. За възрастните и децата над 1 годинка супата се застройва

Рагу от риба (подходяща за деца над 10-месечна възраст)
Списък на необходимите продукти:
(за 2 порции)
120 г филе от бяла риба (хек), 1 морков, 1 картоф, 1 домат, 1/2 глава лук, 2-3 стръка копър, 1 ч. л. краве масло
Начин на приготвяне:
1. Доматът и картофът се обелват и се нарязват надребно заедно с почистените морков и целина.
2. Маслото се слага в тенджера и се разтопява.
3. Нарязаните зеленчуци се сипват в разтопеното масло и се задушават 1 минута.
4. След това зеленчуците се заливат с 1 пръст гореща вода (колкото да ги покрие) и се задушават до готовност.
5. Рибата се накъсва на малки парчета и се намачква с вилица. Прехвърля се в тавичка заедно със задушените зеленчуци.
6. Ястието се пече около 20 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна. Накрая се поръсва с нарязания наситно копър и е готово за консумация


Салати
Можете да приготвяте салати за бебето, като в началото ги пасирате, а по-късно само ги кълцате на ситно. Можете да комбинирате плодове и зеленчуци (например, ябълка, морков и сварено червено цвекло), или да изберете само плодови или само зеленчукови салати. Подправяйте ги с няколко капки студено пресовано олио или зехтин, за да се усвояват по-добре мастно-разтворимите витамини. След 10-11 месечна възраст можете да ги подправяте с кисело мляко и сметана, можете да добавяте сирене (след 9 месец) или да правите разнообразни заливки
Виж целия пост
# 5
Нещата,които съм побликувала не съм ги измисила аз,но са идейни и мисля,че са подходящи за годинка ,година и повече дечица.Аз самата имам дъщеря на 1г и 2 месеца и тя си похапва такива неща.Поздрави!
Виж целия пост
# 6
Благодаря за хубавите идеи!!! Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия