За бързи въпроси и отговори,за тези които нещо ги вълнува, но не искат нова тема

  • 36 270
  • 734
# 15
Ще направя арабския сладкиш, за който писахме в предишната тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.msg13313950#msg13313950. Чудя се за сметаната, с която се залива - дали да е подсладена разквасена сметана или да го направя с разбита течна сладка сметана. Какво ще ме посъветвате?
Да си подбутна питането. Всичко съм приготвила и чакам да ме посъветвате за сметаната само Praynig
Виж целия пост
# 16
Снощи за пореден път в главата ми се появи желание да пусна тук нова тема, която да се казва "Поправете ми рецептата".
От няколко години вкъщи правим една манджа, наша измислица, която искам някой да ми даде идеи как да я поправя, пооправя, до изкусуря, разнообразя...както щете го кажете. Обичаме го това ядене, но има нещо, което не ми е таман, но не знам какво.
Ето я:
Запържвам лук, гъби, брашно, разреждам с вода и правя рядък бял сос. Пускам в него кюфтенца от кайма и малко ориз, оваляни в брашно. Соса се сгъстява, кюфтенцата се сварят. Правя си отделно ориз със зеленчуци. Сервира се в чинията лъжица-две ориза, а от страни сос с кюфте(та).
 Peace
Виж целия пост
# 17
    Здравейте!
    Някой да ми каже,колко време се пекат арменските сладки на Берина?
    Погледнах ги на няколко места.Има температура(180 г),няма време.....

     Изпекох ги.Повечето ми се разпаднаха.....
     Вътре бях сложила по парченце лимонови резанки с орех....
     Нямах хартия за печене и намазних тавата,дали това не е било причината за разпадането им?

    Моля ви за идеи!  Praynig
    От кога се каня да ги направя,гледам колко сполучливо излизат при всички,а при мен нещо..... Embarassed Embarassed Embarassed
Виж целия пост
# 18
Мисля че трябва дасе пекат съвсем леко до порозовяване,че иначе са твърди.Хартията е важен момент при печенето.Аз ги правих веднъж през Коледните пости,а сега за тези ми казаха едни подобни но ми харесаха много повече - Горещо препоръчвам Grinning
Виж целия пост
# 19
Be Light , пека блата във форма с диаметър 22 см. и разрязвам на две, след като хубаво изстине.Ето примери :

http://aelisaelis.blogspot.com/2011/03/blog-post_16.html

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/11/blog-post_26.html

Ако искаш по- височка торта - може да се изпече и допълнителен блат Wink.
Виж целия пост
# 20
Върти ми се в главата нещо като запеканка на основата на картофи, беконче, сиренце, кашкавал... и във фурната, но с какво да я залея? Thinking
Виж целия пост
# 21
Върти ми се в главата нещо като запеканка на основата на картофи, беконче, сиренце, кашкавал... и във фурната, но с какво да я залея? Thinking
яйца, прясно мляко, готварска сметана.... или комбинация от някои от тях Simple Smile
Виж целия пост
# 22
Снощи за пореден път в главата ми се появи желание да пусна тук нова тема, която да се казва "Поправете ми рецептата".
От няколко години вкъщи правим една манджа, наша измислица, която искам някой да ми даде идеи как да я поправя, пооправя, до изкусуря, разнообразя...както щете го кажете. Обичаме го това ядене, но има нещо, което не ми е таман, но не знам какво.
Ето я:
Запържвам лук, гъби, брашно, разреждам с вода и правя рядък бял сос. Пускам в него кюфтенца от кайма и малко ориз, оваляни в брашно. Соса се сгъстява, кюфтенцата се сварят. Правя си отделно ориз със зеленчуци. Сервира се в чинията лъжица-две ориза, а от страни сос с кюфте(та).
 Peace

вместо вода да сложиш прясно мляко? А у нас се харесват такива бели сосове, подправени с малко лимонов сок накрая.
Виж целия пост
# 23
Чарита  прегледах темата но и на мен не ми стана ясно ,на едното място пише сладка заквасена сметана ,малко по надоло пише заквасена сметана.Мисля че ще е най добре да попиташ в темата или да попиташ на лични някои от момичетата които са го приготвяли

Инди аз също не консумирам бял сос без да си сложа пресен лимонов сок  Grinning
Виж целия пост
# 24
Здравейте момичета,

Може ли някоя мама от Варна да ми каже от къде мога да си купя мечи лук ? /левурда или див чесъм май му казват/.
Чувала бях за това растение, но за първи път го опитах миналата година по Великден в Трявна и страшно много ми хареса. Всеки ден ходя до Колхозния, но никъде не съм видяла.
Ако някой може да помогне ще съм много благодарна   bouquet

В Пикадили
Виж целия пост
# 25
Направих арабския сладкиш с помощта на неволята Wink
Новото ми питане се отнася за телешкия език - трябва ли да го кисна преди да го варя и колко време се трябва да го варя? Много го харесвам запечен с масло Heart Eyes, но никога не съм правила, все навън си поръчвам
Виж целия пост
# 26
Снощи за пореден път в главата ми се появи желание да пусна тук нова тема, която да се казва "Поправете ми рецептата".
От няколко години вкъщи правим една манджа, наша измислица, която искам някой да ми даде идеи как да я поправя, пооправя, до изкусуря, разнообразя...както щете го кажете. Обичаме го това ядене, но има нещо, което не ми е таман, но не знам какво.
Ето я:
Запържвам лук, гъби, брашно, разреждам с вода и правя рядък бял сос. Пускам в него кюфтенца от кайма и малко ориз, оваляни в брашно. Соса се сгъстява, кюфтенцата се сварят. Правя си отделно ориз със зеленчуци. Сервира се в чинията лъжица-две ориза, а от страни сос с кюфте(та).
 Peace
Моето предложение е...
След като всичко е готово даразбъркаш добре в отделна купичка 1 жълтък,1/2 кофичка кисело мляко и 1 ч.л. брашно....Да сипеш малко от соса за да се стопли и да не се пресечеяйцето.....После добавяш към готовото ястие.....Един вид застройка и ще получиш вкус на фрикасе.....
Виж целия пост
# 27
Направих арабския сладкиш с помощта на неволята Wink
Новото ми питане се отнася за телешкия език - трябва ли да го кисна преди да го варя и колко време се трябва да го варя? Много го харесвам запечен с масло Heart Eyes, но никога не съм правила, все навън си поръчвам

Аз не го кусна а направо варя в тенджерата под налягане.Така трябва да се свари,че лесно да се бели.
Виж целия пост
# 28

Аз не го кусна а направо варя в тенджерата под налягане.Така трябва да се свари,че лесно да се бели.

Приблизително колко време се вари - час, два или повече? И как става беленето? Сам ли ще се обели като се свари или аз трябва да го обеля?
Виж целия пост
# 29

Аз не го кисна а направо варя в тенджерата под налягане.Така трябва да се свари,че лесно да се бели.

Приблизително колко време се вари - час, два или повече? И как става беленето? Сам ли ще се обели като се свари или аз трябва да го обеля?

Зависи колко е голям езика,но често варя по час,отварям и ако не се е надула бялата ципа и не е мек на пипане варя още 30 мин.Последния път езика дето взех бе доста голям и варих 1.40 мин.,но го бели докато е топъл,че после е много по трудно иначе се бели лесно
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия