Здравословно хранене за децата - 5

  • 50 206
  • 748
# 615
А за проникналите/покълнали картофи какво знаете? Имам тазгодишни домшни, една щайга и гледам, че вече почнали да кълнят Rolling Eyes Пък съм чувала кофти работи за консумацията им при този процес Thinking

Абсолютно, хвърли ги, особено пък ако са започнали и да зеленеят.

Love&Light,Shada благодаря Ви!

А с какво може да се замени мялкото, с чай/топла вода?
Съмнявам се обаче ,че моята капризна девойка ще го яде така.

 
Виж целия пост
# 616
Самсара, може да вземеш от фините овесени ядки и с тях да правиш мюслито - много по-лесно се размекват от пресованите зърна. Ако мюслито е готово, може леко го смелиш - 2-3 кратки пускания на блендер или кафемелачка. Млякото може да заменш със смелин сурови ядки или семена, пасирани с вода - пак става бяло, но вкусът е друг.
Виж целия пост
# 617
А за проникналите/покълнали картофи какво знаете? Имам тазгодишни домшни, една щайга и гледам, че вече почнали да кълнят Rolling Eyes Пък съм чувала кофти работи за консумацията им при този процес Thinking
И какво му е вредното на покълналия картоф? (не се заяждам, питам, защото не знам)
Моята логичка е, че картофа е клубен, попаднал при благоприятни условия (валага и топлина)той сие се развива. Лично аз чупя кълновете, защото се изхранват от клубена и той се сбръчква, но определено клубена го консумирам и не съм имала проблем. Да, ако са стояли на светло те позеленяват и вече зеления картоф е токсичен (съдържа соланин) и не би трябвало да се консумира. Това са моите познания от баби и селски хора bowuu
Виж целия пост
# 618
А за проникналите/покълнали картофи какво знаете? Имам тазгодишни домшни, една щайга и гледам, че вече почнали да кълнят Rolling Eyes Пък съм чувала кофти работи за консумацията им при този процес Thinking

Абсолютно, хвърли ги, особено пък ако са започнали и да зеленеят.
 
И аз знам, че не е добре да се консумират  newsm78. Винаги съм ги хвърляла..........
Виж целия пост
# 619
Здравейте, искам да споделя какво ядем често напоследък - печена чушка, сурова чушка, бадеми, копър и тахан, смлени на пастет; много ни се услажда и се прави лесно.
За мюслито също да си кажа - накисвам го с малко вода, когато има нужда, а преди консумация му добавям изстискан сок от плодове.
Виж целия пост
# 620
Здравейте,

искам да ви попитам какво мислите за хлябовете, които се правят с квас? Не знаех за този начин на бухване на тестото, но го разбрах наскоро и проучвам какво точно представлява? newsm78
Виж целия пост
# 621
Квасът е по-здравословен от маята, особено промишлено произведената. Неудобното е че трябва да се поддържа, необходимо му е няколко дни време, за да стане годен за ползване.
В БГ вече има и био суха мая, както и "винен камък" - това също е естествена набухвател. И двете се намират в био-магазините и тези, които продават био храни (Be Fit, DM)

Мацко, бадемите киснеш ли ги предварително? Много приятно звучи комбинацията!!   bouquet
Виж целия пост
# 622
А какво мислите за кокосовата захар  newsm78 Преди няколко дена си взех от нея, пише, че е с много нисък гликемичен индекс и съдържала много повече полезни елементи от другите видове захар.. Thinking
Виж целия пост
# 623
А какво мислите за кокосовата захар  newsm78 Преди няколко дена си взех от нея, пише, че е с много нисък гликемичен индекс и съдържала много повече полезни елементи от другите видове захар.. Thinking

Не съм я срещала. Ще пуснеш ли линк (предполагам от био-магазин си я купила, едва ли другаде има)?! Също предполагам, че съдържа основно фруктоза, оттам и ниския гликемичен индеск.
Аз избягвам да ползвам извлечене фруктоза, но може би тази захар съдържа и някои от баластните елементи, като фибри.
Виж целия пост
# 624
А какво мислите за кокосовата захар  newsm78 Преди няколко дена си взех от нея, пише, че е с много нисък гликемичен индекс и съдържала много повече полезни елементи от другите видове захар.. Thinking

Не съм я срещала. Ще пуснеш ли линк (предполагам от био-магазин си я купила, едва ли другаде има)?! Също предполагам, че съдържа основно фруктоза, оттам и ниския гликемичен индеск.
Аз избягвам да ползвам извлечене фруктоза, но може би тази захар съдържа и някои от баластните елементи, като фибри.

Да, взех си я от Зоя http://www.zoya.bg/%D0%9A%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0 … _85_D0_B0_D1_80-s , тук има малко повече инфо, но на английски http://www.healthysupplies.co.uk/coconut-sugar-rawchoc.html

А това е от Уикипедия http://translate.google.bg/translate?hl=bg&langpair=en|bg&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_sugar
Виж целия пост
# 625
Кокосовата или палмова захар се прави от извлечен палмов сироп/нектар. А той се извлича по същия начин като кленовия. С ГИ 35 сррямо меда-55. В повечето случаи не е сурова.
Агавето и тръстиковата захар също са извлечени. Така че от гл.т. цялост на продукта, плодовете, сушените такива и меда са най-добре. Меласата и тя не е цял продукт.
Кокосова захар съм взимала главно от любопитство.
Кокосова и сурова тръстикова ползваме за нещо по-фино като сурови шоколадови бонбони.
Виж целия пост
# 626
А за проникналите/покълнали картофи какво знаете?

"Отравяне с покълнали (прораснали) картофи. В покълналите картофи се съдържа отровното вещество соланин. Скоро след консумация на такива картофи се получават гадене, повръщане, парене в гърлото, обща отпадналост, изпотяване, чревни колики и диария. Зениците на болния са разширени. Отравянето с картофи не е много опасно, но въпреки това трябва незабавно да бъде повикан лекар."
Виж целия пост
# 627
Соланин има в зеления домат, картофите, патладжана.
Когато картофите са позеленяли или прокарали, нивото на соланин се увеличава и не е препоръчително да се консумират. Количеството на соланин е по-голямо в листата и стъблото на картофите и ако някой реши да си прави чай от тези части, може да се отрови.
Високи нива на соланин има в беладоната.
Виж целия пост
# 628
Самсара, може да вземеш от фините овесени ядки и с тях да правиш мюслито - много по-лесно се размекват от пресованите зърна. Ако мюслито е готово, може леко го смелиш - 2-3 кратки пускания на блендер или кафемелачка. Млякото може да заменш със смелин сурови ядки или семена, пасирани с вода - пак става бяло, но вкусът е друг.

Ммм, благодаря, ще пробвам задължително - с ядково мляко нали?

Виж целия пост
# 629
Аз също заливам понякога овесените ядки с растително/ядково мляко, като не ме мързи. Другият вариант е да натроша и прибавя към "мюслито" орехи, кашу, бадеми и да залея с чиста вода. И третият вариант е да залея със плодов сок, както се писа по-горе, или с кокосова вода.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия