КОЗУНАЦИ - 2 тема

  • 78 924
  • 534
# 465
Венета, благодаря за мнението, обаче аз съвсем оцапах нещата. Този път проблемът е брашното. Свърших специалното за козунаци и използвах другото което имам -  обикновено, но без подобрители , набухватели и други такива в него. Въртях от всякъде петкилограмовия пакет, но не видях никъде пепелното съдържание. Както и да е, замесих го със същата мая, по същата технология /изключих само 3 белтъка за козунака/, а за козуначеното шоколадово руло - едно към едно с предишните и какво стана - 4 часа втасване.....е, изпекох го, понаду се, вкусно е, но такъв зор с предното брашно нямаше. Още докато работех с него се пукаха мехурчета и се явяваха нови. Сега оставих козунака да втаства през нощта. Утре ще го пека ако е готов, но с тези темпове.....Уфффф.....
Та, момичета качеството на брашното е изключително важно за да бухне тестото бързо. Днес реших да е по-чисто брашно /без Е-та/ , ама........знае ли вече човек ... Хайде, до утре 
Виж целия пост
# 466
Не ми остана време в събота да се похваля/то и форума не ми работеше, но замесих 4 кг тесто (никога не бях месила по голямо нещо) Козунаците пекох на 2 пъти - единия отиде още горещ Simple Smile В неделя подарявах - за вчера вече имаше 1 парченце и имам поръчки за още. Рецептата на Вени за практични домакини е страхотна - никога не съм се сещала че миксера може да сътвори такива прекрасни неща - е и аз де:) Спазвах правилото да не се вика-макар че малкия покрай мен твореше хиляди бели докато мама беше унесена в приготвянето, да не се тръшкат врати - дори си им попях Joy Напълних ги с плънка от много пияни стафиди, боровинки и локум с аромат на портокалови корички и лимон.Най голямата похвала беше от дъщеричката ми която всеки път като седнехме на маса и опитваше друг козунак казваше" Е защо не са хубави като на мама:)". Благодаря на всички вас че ви има Simple Smile
Ето и моите творения: тук

Виж целия пост
# 467
Прекрасни козунаци си сътворила Dream. Разгледах с удоволствие всичко, което си приготвила за празника. Истинско геройство е да замеси човек 4 кг тесто,!  bouquet
Аз никога не съм месила толкова много наведнъж.  Grinning

Искам да ти благодаря също за милите думи! Много ме зарадва и днес със сигурност ще се чувствам много щастлива от това, че труда ми да напиша тази рецепта и да обясня всичко подробно, не е бил напразно. Още веднъж, благодаря ти!  Hug
Виж целия пост
# 468
Вени аз спазвам всичко така стриктно както си го написала - огъването на тестото, втасването под фолио, градусите, усукването - от страх да не би да не се получи нещо. Е не изглеждат перфектно - но нямах хубави форми, но пък бяха най страхотните които някога съм яла / абсолютно сериозно Embarassed но може би защото не съм опитвала вашите Simple Smile/ Трябва да се чувстваш щастлива   bouquet наистина поддробното обяснение много помага, особено за такива като мен които за първи път на 31 години се престрашават да направят козунак Simple Smile
Виж целия пост
# 469
А мене ужасно ме е яд, 4е не ми стана козунакът на Венета. Толкова го хвалите...Ще 4акам да ми мине преяждането от Великден и ще го пробвам пак Simple Smile
Виж целия пост
# 470
Neli na, преди години ми беше станал така и според мен е от по-продължително печене. Аз пекох два козунака, големи(на снимката се виждат), на 150гр на долен с вентилатор за 45 мин. Ако си пекла по-дълго време или на по-висока температура, се е изсушил.
Виж целия пост
# 471
Е, хайде и аз да се отчета накрая. Козунаците, въпреки еднодневното втасване, станаха точно такива, каквито харесвам - пухкави, влажни, сладки, ароматни. Снимка не мога да покажа, ометоха ги още топли... Ето какво установих от четирите опита преди и след Великден:

1 кг. брашно - трябва да е качествено, тип 500 или по-ниско. Ако има описание за пепелно съдържание /което е препоръчително/ трябва да е под 580. Ако е без подобрители е хубаво да се сложи вит. С /по съвет на Дядо Хаджи и по писания в нета, според които това е една от добавките, които влияят добре при печенето/. Мисля че Дядо Хаджи съветваше за 2 стрити витаминчета, но ако решите да го приложите проверете за броя. Аз не сложих, не знам дали заради това втасването продължи един ден, ама не бързах.
3 яйца и 3 жълтъка / сухотата беше преборена в четвъртия опит, преди това слагах по 6 яйца/
300 гр. захар /ако не ви е сладко, слагайте още в плънката/
250 гр. мляко
100 гр. масло и 100 гр. олио /някои слагат мас, но след една изхвърлена доза заради твърде неприятна миризма приключих с маста/
 около 60 гр. свежа мая  /това е около пакетче и една трета/

Аромати - 2 ванилии, кора от 1 лимон или лайм /ароматът на лайм не се усеща много/, задължително 1 с. л. махлеб, щипка сол.
Пълнеж - стафиди /натопени предварително в ром/, орехи или бадеми, локум или каквото ви харесва.

Това е, другото е описано много подробно. 
Аз смятам на този етап да приключвам с козуначените опити, че започнах да се търкалям.


Виж целия пост
# 472
Venetta,благодаря за мнението и съветите! newsm10
Виж целия пост
# 473
Venetta,благодаря за мнението и съветите! newsm10

Моля, Annia_n   Hug
Виж целия пост
# 474
А мене ужасно ме е яд, 4е не ми стана козунакът на Венета. Толкова го хвалите...Ще 4акам да ми мине преяждането от Великден и ще го пробвам пак Simple Smile


belinda, моите също не станаха по рецептата на Венета. Имаха прекрасен външен вид но нямаха конци. Забърках три дози една след друга. Ползах едни и същи продукти. Спазих всичко по рецептата, но пак не стана. Досега не смеех да си призная. Пак ще ги пробвам но малко по-нататък.

Вени, твоите изглеждат толкова апетитно на снимките, аз съм амбицирана да ги направя.
До сега е нямало рецепта, която да ми се опре. Ще пробвам пак и ще споделя.
Виж целия пост
# 475
Айде и аз на отчет!

И от мен благодарности за Вени!  Hug Не се наложи да ми пращаш готов, ей  Mr. Green Heart Eyes Мнооооого съм доволна от рецептата и подробните обяснения, въперки, че аз самата допуснах някой грешки, които ще си призная след малко. Всички много харесаха козунаците и още в ранната неделна утрин ги ометоха бърже, бърже....... (Пекох ги в събота вечерта) Party Затуй и снимки няма.

Сега си признавам и грешките.
1. Домързя ме да обикалям за хубаво брашно и се примирих с това, което имаше при нашите. Голяма грешка. Още като започнах да бъркам видях, че не е ОК. Самото тесто стана едно тъмно такова, като да е типово... Не така бяло, както когато си меся други неща с хубаво брашно. Пое ми е повече брашно от описаното - мисля, че заради качеството пак.
2. Все пак тестото стана много хубаво, меко, и с вид, подсказващ конци, но май леко го превтасах.
3. Голямата ми грешка беше във оформянето на фитилите и плетенето. Направих фитилите някак дълги и тънки и като оплетох станаха едни дъъъълги и кльощави козунаци. Та нямаше как много да се надуят, щото приличаха на Олив (на Попай жена му)  hahaha hahaha hahaha

И все пак бяха много, много вкусни. И преливаха от плънка  Crazy Направих два - единия със стафиди и орехи и единият с ореховата плънка на Мари–ета. Мммммм......
Виж целия пост
# 476
Благодаря ви много момичета,  Hug ако знаете само колко щастлива ме направихте.
Нищо, че мъжът ми днес се закани, че ако открият клиники за зависими от Интернет и правене на козунаци, щял да ме изпрати в онази за зависимите от Интернет Wink. За козунаците щял да си мълчи Grinning.
Виж целия пост
# 477
единият с ореховата плънка на Мари–ета. Мммммм......

Моля, кажете ми рецептата за тази плънка? Нещо не мога да се справя с тези пусти орехи Sad

Вени, от както видях твоите рецепти за хляб и козунак, горкият ми миксер, който в продължение на няколко години си отлежаваше неизползван в кутията, измеси такова количество тесто, че накрая предаде Богу дух  Laughing. Слабичък си беше, сега имам повод да си купя нов, по-мощен  Grinning. Имам хлебопекарна, но с миксера ми харесва повече.
Виж целия пост
# 478
Ариел, ето виж я тук Козуначен венец с орехова плънка - смея нескромно да твърдя, че е мноооого вкусна  Blush:

Вени, и аз така - от вчера си мисля кога пак да направя козунак...вкъщи се мотае едно парче купешки - донесе го съседката, колкото и да се опитвам да го пробутам - не върви, ще си го хапне кучето май Laughing...ММ само като го видя и каза "Ааа, купешки не ща, искам домашен"...
Виж целия пост
# 479
Момичета, много сте мили,  Hug но вече започвам да се притеснявам, да не ме обвините после за допълнителните килограми. Да знаете, че моите си ми стигат и няма да приема вашите. Wink
А сега ставам да правя торта за утре за детската градина, че Laurent вчера навърши 5 годинки и лелките казаха, че в детската градина ще го празнуват в петък Wink.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия