Първата е кисела, жива закваска /съществуваща само по нашите географски ширини/, втората е сладка закваска /която съществува навсякъде/. При първата се получава вкусен и полезен продукт, който е със специфичен кисел вкус, и на който трайността е 72 часа /което търговски не е много изгодно/, при загребване се получава вода /така нареченият "цвиг"/. За втората, не може да се каже, че е жива закваска, но това предполага по-дълъг живот на киселото мляко. За това се прави закваска 1:2 /в топлите дни 1:4/ жива към нежива закваска, за по-голяма трайност на киселото мляко. Това е нормално.
Лошото е, че за търговски цели вече съотношението е 1-9, 1-10, което всъщност вече не е истинското Българско кисело мляко, с полезните си качества/макар, че не може да се говори, че Търговското кисело мляко е вредно/.