БДС Кисело мляко - бляк

  • 15 409
  • 112
# 105
Не е зле да се направи разлика между "Лактобацилус булгарикус" и "Стрептококус термофилус".
Първата е кисела, жива закваска /съществуваща само по нашите географски ширини/, втората е сладка закваска /която съществува навсякъде/. При първата се получава вкусен и полезен продукт, който е със специфичен кисел вкус, и на който трайността е 72 часа /което търговски не е много изгодно/, при загребване се получава вода /така нареченият "цвиг"/. За втората, не може да се каже, че е жива закваска, но това предполага по-дълъг живот на киселото мляко. За това се прави закваска 1:2 /в топлите дни 1:4/ жива към нежива закваска, за по-голяма трайност на киселото мляко. Това е нормално.
     Лошото е, че за търговски цели вече съотношението е 1-9, 1-10, което всъщност вече не е истинското Българско кисело мляко, с полезните си качества/макар, че не може да се говори, че Търговското кисело мляко е вредно/.
Виж целия пост
# 106
Вереята по БДС е отврат. Снимките не са могли да покажат всичко. Освен , че се точи едно такова лигаво посредата струята е почти прозрачна с едни бели парцали. Sick А продуктите на Данон не купувам отдавна. Преди няколко години четох една статистика за количеството живи лактобацили в определен грамаж мляко. Най-големите количества бяха около 5000 бацила, а в Данон 1-2 Mr. Green.
От всички млека като, че ли най-кисело е Елена, не че това е гаранция.
Друга неприятна изненада от кисело мляко имах като се опитах да изцедя две кофички Бор-чвор. Е то се изцеди ама като му сложих другите съставки на бъркоча, който правех, стана на айран???
Виж целия пост
# 107
Вереята и в нашето семейство не се харесва. Но от Бор Чвор сме доволни.
Виж целия пост
# 108
Само да добавя за домашното мляко. Скоро правих следната проба: взех много мляко, сварих го и което не подквасих замразих във фризера в малки бутилки от минерална вода. След 2-3 седмици го размразих и подквасих - стана си чудно.
Ми то може и кисело да се замразява. Вадиш го, слагаш го в хладилника, то си се размразява за 24 часа и готово.

Не знаех, но малко ще ми е зор с бурканите в чекмеджетата, бутилки ми се струва незаемащо място. За идеята обаче ще пробвам.
Виж целия пост
# 109
Вереята по БДС е отврат. Снимките не са могли да покажат всичко. Освен , че се точи едно такова лигаво посредата струята е почти прозрачна с едни бели парцали. Sick А продуктите на Данон не купувам отдавна. Преди няколко години четох една статистика за количеството живи лактобацили в определен грамаж мляко. Най-големите количества бяха около 5000 бацила, а в Данон 1-2 Mr. Green.
От всички млека като, че ли най-кисело е Елена, не че това е гаранция.
Друга неприятна изненада от кисело мляко имах като се опитах да изцедя две кофички Бор-чвор. Е то се изцеди ама като му сложих другите съставки на бъркоча, който правех, стана на айран???

Интересно на мен ми се случи същото с една салата за Великден. Взех изцедено Бор Чвор, направих снежанката. Добавих на половин кг две лъжици кисело мляко, за да разредя. Престоя една вечер в хладилника и на другата вечер беше в течно състояния, без да съм отваряла кутията, без да е текла вътре вода. Аз ли нещо обърках или млякото беше кофти не знам  newsm78
Виж целия пост
# 110
Ако сте сложили сол в салатата - свежите продукти пускат вода. Особено краставиците.
Виж целия пост
# 111
Трябва да направят БДС не за млякото, а за измамниците! Поне ги имаме в изобилие...
Виж целия пост
# 112
И на мен често ми се случва Вереята по БДС да се точи странно. Точно така изглежда както е показано на снимките в началото на темата. Тази промяна я видях само при този вид по стандарта, но какво да се купува newsm78 Елена по - маслена не се намира често, a и не е по стандарт. Бор Чвор май е само ниски проценти по БДС.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия