пп. мухлясало кисело мляко никога не съм виждала.
процесът на ферментация
А сегашните млека защо не ферментират?
Бактериите са тези, които променят вида на млякото - от прясно към кисело. За да се размножат, на тях им е необходима висока температура. Затова и млякото се подквасва на температура около 38-40 градуса. Процесът на размножаване на бактериите обаче не спира след подквасването. В хладилник само се забавя, но не спира окончателно. Затова най-добрият тест за "истинско мляко" е да се остави на топло място и да се наблюдава. Капачката на индустриално произведените млека би следвало да се надуе, защото при размножаването си бактериите отделят газ. Аз обаче засега не съм попадала на такова мляко освен био-млякото на хармоника и едно от малка частна мандра /Веднъж бях спретнала цяла лаборатория на терасата през лятото. Накупих всевъзможни млека и ги тествах. Нито едно не са наду/
Не предендирам за научност на наблюденията ми. Споделям само това, което съм чела, правила и тествала.