БДС Кисело мляко - бляк

  • 15 415
  • 112
# 90
А някой наясно ли е какво предвиква вкисването на киселото мляко? Когато на вкус става по резливо да го наречем? Аз все си мислех, че е прекаленото количество живи твари.

пп. мухлясало кисело мляко никога не съм виждала.

процесът на ферментация


А сегашните млека защо не ферментират?
Според мен, защото в тях няма живи бактерии.

Бактериите са тези, които променят вида на млякото - от прясно към кисело. За да се размножат, на тях им е необходима висока температура. Затова и млякото се подквасва на температура около 38-40 градуса. Процесът на размножаване на бактериите обаче не спира след подквасването. В хладилник само се забавя, но не спира окончателно. Затова най-добрият тест за "истинско мляко" е да се остави на топло място и да се наблюдава. Капачката на индустриално произведените млека би следвало да се надуе, защото при размножаването си бактериите отделят газ. Аз обаче засега не съм попадала на такова мляко освен био-млякото на хармоника и едно от малка частна мандра Simple Smile /Веднъж бях спретнала цяла лаборатория на терасата през лятото. Накупих всевъзможни млека и ги тествах. Нито едно не са наду/

Не предендирам за научност на  наблюденията ми. Споделям само това, което съм чела, правила и тествала.
Виж целия пост
# 91
Без да съм специалист, споделям мнението на Янтра:
Другата разлика, която се забелязва с просто око е, че купешкото е гладко и хомогенно, за разлика от домашното. Предполагам, че го постигат този ефект с обезмасляване и добавяне на сухо мляко за да уравнят маслеността, но последното е само лаишко предположение.
Не, те хомогоенизират ПРЯСНОТО мляко. Ако квасиш домашно мляко, то не е хомогенизирано и образува каймак и съответните бучици при подквасване.
Ако след сваряването оставиш млякото да изстине без да го разбъркваш, след това внимателно обереш каймака с лъжица- вероятността и твоето кисело мляко да е гладко е голяма. аз обирам каймака два пъти и киселото ми мляко си става гладко като купеното.
Странно ми стана, че някой по- горе беше писал, че домашното мляко не вкисвало. Моето ако престои повече от 5-6 дни в хладилника става доста кисело, а на 8-9 ден вече е направо прокиснато. Използвам натуралната суха закваска на ЕлБи, ако е от значение.Само за първото подквасване де, после си използвам полученот кисело мляко за закваска месеци наред.
Виж целия пост
# 92
Сигурна съм, че тук повечето са наясно с теста за наличие на нишесте, което често придава плътността на млякото.
Капчица йод или йоден разтвор - ако стане лилав, означава наличие на нишесте. Ако не се промени и остане кафеникав, но пък млякото е очевадно гъсто - е, тогава може би желатинът си е свършил работата. Но него не съм наясно как се "лови".
Виж целия пост
# 93
Разликата е, че вкусът е станал възкисел, което купешкото и след седмици престой не успява да го докара.

Другата разлика, която се забелязва с просто око е, че купешкото е гладко и хомогенно, за разлика от домашното. Предполагам, че го постигат този ефект с обезмасляване и добавяне на сухо мляко за да уравнят маслеността, но последното е само лаишко предположение.

купеното не успява да достигне много киселия вкус, защото така е по закон - млякото трябва да има трайност 14 дена , затова в един момент , когато млякото се е подквасило , го загряват - така  се спира размножаването на млечно-киселите бактерии ,
иначе киселото мляко , ако е с истинска бактерия бац. булг. и не е стопиран процесът се вкисва силно и прогресивно след 4-5 ден - с всеки ден става много по-кисело ...

а фабричното е по- хомогенно и плътно , защото технологиите и техниката са по-добри ...
Виж целия пост
# 94
А за мен лично желатина в млякото не е проблем  Grinning Проблем ми е сухото мляко.. особено ако е от Украйна както се вика..  Twisted Evil
Виж целия пост
# 95
желатин не слагат , определено , поне аз не съм попадала , консистенцията става друга
най-качествено сухо мляко слагат Данон ,
всички други фирми добавят евтино и долнопробно сухо мляко
Виж целия пост
# 96
Аз не държа млякото да е гъсто, защото го ползвам главно за айран или таратор. Купувам  и от най-евтините, но и то не винаги имат вкус на кисело мляко, ще взема да пробвам номера с вкисването.
Виж целия пост
# 97
желатин не слагат , определено , поне аз не съм попадала , консистенцията става друга
най-качествено сухо мляко слагат Данон ,
всички други фирми добавят евтино и долнопробно сухо мляко
На мен Данон и На баба са ми толкова отвратителни....Аз като заквасвам домашно мляко,не ми се вкисва толкова бързо за 4-5 дена,повече време отнема.Но ако остане по-дълго в хладилника без да е консумирано ми е гадно да го ям и го оставям за баница или нещо друго в кухнята.
Виж целия пост
# 98
изобщо не ми е отвратително , нямам желание и време да квася , и с това да се занимавам ...
а и винаги съм обичала да 'режа' млякото с лъжицата ,

хигиената при Данон е най-висока , суровините им - и прясното , и сухото мляко са най-добри , просто няма място за сравнение , проучила съм ги ...другото са градски легенди ... Simple Smile
Виж целия пост
# 99
изобщо не ми е отвратително , нямам желание и време да квася , и с това да се занимавам ...
а и винаги съм обичала да 'режа' млякото с лъжицата ,
хигиената при Данон е най-висока , суровините им - и прясното , и сухото мляко са най-добри ,
проучила съм ги ...другото са градски легенди ... Simple Smile

Да, де, ама няма вкус на кисело мляко.
Виж целия пост
# 100
изобщо не ми е отвратително , нямам желание и време да квася , и с това да се занимавам ...
а и винаги съм обичала да 'режа' млякото с лъжицата ,
хигиената при Данон е най-висока , суровините им - и прясното , и сухото мляко са най-добри ,
проучила съм ги ...другото са градски легенди ... Simple Smile

Да, де, ама няма вкус на кисело мляко.
И аз това имах предвид.Преди няколко години една моя приятелка ми е разказвала,те имаха крави на село-родителите й, и Данон най-редовно минавали да изкупуват мляко от хората там,които гледат крави,така че мляко като мляко,просто технологиите на Данон незнам какви са,но вкуса въобще не ми се нрави на готовия им продукт ,специално за киселото мляко.
Виж целия пост
# 101
Данон вкъщи не се купува, под никаква форма. Нямам им доверие, а и вкусът е никакъв. Поне на млякото им тук. Опитвала съм и във Франция - там вкусът е различен, по-кисел, по-близък до нашата представа за кисело мляко.

Реших обаче по празниците да опитам да заквася мляко в домашни условия, като за закваска използвам предпочитаните млека от магазина. Опитът направих с млека от 3,6% - Родопея, Лактима Балкан и Елена (не го купуваме често, но напоследък много ми го хвалеха).
 
Мляко взехме напът от една кравеферма, а за заквасването се доверих на майсторлъка на баба, но моята си Simple Smile И от трите млека се закваси хубаво, гъсто мляко, не много кисело. На вкус се различаваше леко от промишленото. Това на Родопея имаше някакъв странен дъх. Елена ми хареса на вкус - и в двете форми. Лактима Балкан - съмнявах се лично в качеството му, но ми допадаше на вкус. Сега съм убедена поне, че в него наистина има живи бактерии.

Важното е, че оцеля след 4 часов път на обратно към София. Млякото от Лактима Балкан остана най-гъсто, другите две леко бяха променили консистенцията си към по-течна Simple Smile

За себе си отдавна съм решила - доверявам се на млякото, което ми харесва на вкус и което успешно подквасва натуралното краве мляко. Иначе - опитах почти всички млека по БДС - не съм възхитена от вкуса на нито едно от тях.
Виж целия пост
# 102
изобщо не ми е отвратително , нямам желание и време да квася , и с това да се занимавам ...
а и винаги съм обичала да 'режа' млякото с лъжицата ,

хигиената при Данон е най-висока , суровините им - и прясното , и сухото мляко са най-добри , просто няма място за сравнение , проучила съм ги ...другото са градски легенди ... Simple Smile

Важно уточнение - и млякото им е най-далече от понятието кисело мляко - нито вкисва, нито пожълтява - за сметка на това след три седмици престой на масата се покри със синьо-зелен мухъл но отдолу си беше същото като при отварянето.
Виж целия пост
# 103
Само да добавя за домашното мляко. Скоро правих следната проба: взех много мляко, сварих го и което не подквасих замразих във фризера в малки бутилки от минерална вода. След 2-3 седмици го размразих и подквасих - стана си чудно.
Виж целия пост
# 104
Само да добавя за домашното мляко. Скоро правих следната проба: взех много мляко, сварих го и което не подквасих замразих във фризера в малки бутилки от минерална вода. След 2-3 седмици го размразих и подквасих - стана си чудно.
Ми то може и кисело да се замразява. Вадиш го, слагаш го в хладилника, то си се размразява за 24 часа и готово.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия