БДС Кисело мляко - бляк

  • 15 419
  • 112
# 30
Истински ми се иска да вярвам, че има български стандарт и той се спазва безпогрешно, и без това знам само две марки, които правят кисело мляко по него и купувам от тях на детето си и за нас като ги редувам. Но ако На баба стои неестествено твърдо, както казва Vache, (с което съм съгласна, защото и моето кисело мляко в редките случаи когато подквасвам не стои по този начин), а Верея е блудкаво и полутечно, какво всъщност купуваме. И толкова ли е трудно да се направи истинско кисело мляко ?
Виж целия пост
# 31
Реално никак не е трудно да има истинско кисело мляко...
Но... Къде ти толкова крави в България?!
Не става дума за кравата на леля Пена или трите крави на дядо Минчо, които упорито не искат да минат през ваксинации и проверки за болести и подобни.
Защото това иска пари, които някой трябва да даде на Пена и Минчо, а както знаем, държавата никога не дава, тя обича да взема. Положението с частните "мандри" е същото - те обичат да вземат, но не обичат да дават и предпочитат да правят от малко - много, малко като алхимици...
От друга страна на никой не му се рискува. Спомням си как се надуваха кофичките с мляко в хладилника около 3-4 ден. А сега пращаш продукция в магазините със срок на годност месеци и после чакаш печалба - лесна и бърза... Кой ли би предпочел твърдото, като може по лесен начин да налапа мекото на хляба...
Виж целия пост
# 32
А между другото искам да кажа, че моето мляко квасено у дома изобщо не вкисва на третия ден. Купувам прясно мляко от мандра. Прясното се разваля в рамките на 5-6 дни в хладилника, киселото не мърда. Е, леко по-киселко става, ама не вкисва за 3-4 дни. Така че не виждам как може купешко да се вкисне. Още повече не бъркайте консерванти със стабилизатори в някои млека. Стабилизира се и виното даже. Така се удължава срока му на годност. Аз не виждам как един проззводител ще произведе кисело мляко със срок на годност 3-4 дни и няма да фалира на първия месец. Физически няма как да го разпространи и да се изяде. Затова си има технологии за удължаване на годността и без консерванти.
Виж целия пост
# 33
Хубаво, де, но наистина ли не помните първите пластмасови кофички с кисело мляко колко бързо се надуваха и вкисваха в хладилника?
Ставаха си направо като бомбички, понякога даже си избухваха и омазваха целия пеизаж в подредения хладилник...
А това беше вече след "времето на промяната", т.е. когато предприятията вече бяха частни, мисля.
Не знам как тогава са покривали загуби и дали са имали такива, но определено млякото си беше по-истинско от сега.
Виж целия пост
# 34
Честно казано, кофичките се появиха след 'промяната'. Преди това се продаваше в буркани със станиолена капачка и наистина траеше повече, отколкто в кофичките, помня много добре периода на преминаване от единия към другия амбалаж и коментарите на майка ми. Не споря кое точно предизвиква развалянето, според лаишките ми разсъждения би трябвало да зависи от количеството живи организми, бактерии или както там се наричат. Знам, че в някои кисели млека ги няма изобщо.
А консистенцията на млякото я свързвам с технология и % масленост, не със състав.

пп. да допиша, ние ядем био кисело мляко с масленост 3.6%, на кофичката си пише cremig, и консистенцията му изглежда като показаното Верея в началото на темата. Освен това, купувам и квасена сметана, масленост 15%, която на гъстота е като традиционното българско кисело мляко  4.5%.
Виж целия пост
# 35
Хубаво, де, но наистина ли не помните първите пластмасови кофички с кисело мляко колко бързо се надуваха и вкисваха в хладилника?
Щото от цеха до магазина не са стигали за часове, а за дни.. дефакто бързичко са ставали бомбички при купувача  Mr. Green

Рокси е права според мен. Аз млякото си го квася в буркани. Wink Освен това технологията има огромно значение. Така както ми описвате Вереята (аз не съм попадала на такава) ми се получава, когато разбъркам закваската с прясното мляко. Ако просто сипя кисело мляко в буркана с прясното без да бъркам после си става перфектно. Не разбирам много, много.. ама така ми се струва, че на едно място се концентрират бактериите и се размножават по-успешно.. Ясно е, че закваската не е като едно време на бабите.  Wink
Виж целия пост
# 36
Хубаво, де, но наистина ли не помните първите пластмасови кофички с кисело мляко колко бързо се надуваха и вкисваха в хладилника?
Щото от цеха до магазина не са стигали за часове, а за дни.. дефакто бързичко са ставали бомбички при купувача  Mr. Green
Не искам да споря, но и по онова време придвижването ставаше с камиони, не с каруци...  Mr. Green
Както и да е...
Но каквото и да си говорим, за мен по-истинското беше "онова" мляко - както в бурканите, така и после в първите кофички, а не сегашното, което на нищо не прилича, дори и на вкус...
Виж целия пост
# 37
Аз скоро купих "Домлян" пак по БДС и да ви кажа останах що годе доволна.Има някаква разлика с обикновеното кисело мляко.Определено вкуса е леко по-кисел.Не съм пробвала това на "Верея",а за млякото "На баба"-винаги ми е изглеждало някак странно,твърде гъсто,издръжливо.Аз не смея да купувам млека от села или пък от улицата.Мандра няма,а познати с крави също нямам..На непознати продаващи млека с неясен произход не се доверявам.Имам познати,които купуват,аз обаче не мога.Не,че нещо ми гарантира качеството и безопасността на 100% ако е от магазина,но пък от случайни хора гаранцията е още по-малка.
Виж целия пост
# 38
2 пъти купувам "Табу"/много странно име,леко еротично ми звучи Mr. Green/ по БДС на Бор Чвор и съм доволна.Детето го харесва.Иначе по принцип вече години наред вземам Боженци.На Верея купувам прясното мляко и съм доволна,хем съм пробвала доста от марките на пазара.
Виж целия пост
# 39
 Само да вметна, че киселото мляко не бива да се точи ( както някой по-напред писа). Ако се точи значи, че закваската му не бива.
Виж целия пост
# 40
Хубаво, де, но наистина ли не помните първите пластмасови кофички с кисело мляко колко бързо се надуваха и вкисваха в хладилника?


Е, то едно време и хладилниците не бяха като сегашните. Бая стар "Мраз" трябва да е бил, за да избухне кофичка с мляко.  Laughing
Не, не ми се е случвало такова чудо нито със старото заводско, нито с истинско домашно. Надутата капачка само гарантираше по-киселия вкус на млякото и даваше повод на бабичките да мърморят и кълнат. Както и хлябът, ако не беше току-що изваден от фурната и още топъл. Вчерашният хляб беше добър повод за линчуване на магазинерката.  Simple Smile
Виж целия пост
# 41
Аз поне разбрах от темата, че има още две кисели млека по БДС - на Домлян и на Бор Чвор.  Simple Smile
Виж целия пост
# 42
И аз минах на Домлян вече.
Табуто го тествах, но не ми хареса достатъчно.
"На баба" не купувам. Данон не правят киселото мляко от мляко. Mr. Green
Виж целия пост
# 43
Не искам да споря, но и по онова време придвижването ставаше с камиони, не с каруци...  Mr. Green
Както и да е...

Естествено!  Laughing
Става дума, че млякото не тръгва и тогава, и сега в момента, в който му се запечатва капачката  Simple Smile
Минават ден-два.. и ден-два в магазина.. Ето ти 4 дни. После ден-два у вас и станали 6 дни  Grinning. По онова време със сигурност е имало стабилизатори, ама те не са консерванти, че да може да кара цял месец. Та мисълта ми беше, че след 6 дни без консерванти напълно възможно е да надуе капачката...  Wink

Виж целия пост
# 44
Oт всички БДС най-одобрявам Пършевица 2% (не 3,6%). На Табуто нещо му липсва всякаква киселост  Rolling Eyes. А за тази партида на Верея и аз съм сред късметлиите Laughing (че и купуваме винаги по много) .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия