ДЮКАНСКИ ВКУСНОТИИ ПО ИСПАНСКИ И ОЩЕ НЕЩО...

  • 407 939
  • 728
# 30
БУРГЕР СЪС СУХИ ПОДПРАВКИ*



Снимка от сайта

2 бургера /само пуешки, само пилешки или комбинация от пуешко и пилешко месо/
1 супена лъжица подправки
по 1 супена лъжица обезмаслено сирене за мазане за всеки бургер /В БГ Ескуиза/

Изпичаме бургерите на скара или в тиган. Слагаме ги в чиния, намазваме всеки с по една лъжица обезмаслено сирене за мазане и поръсваме с подправките.

Източник: същият
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
*Всъщност пиша “сухи подправки”, а това са провансалски билки /треви/. Така се продават тук, под това название.

Това е смес от билки, която включва розмарин, босилек, мащерка, градински чай, джоджен, чубрица, риган.  Широко се използва като добавка към супи, сосове и салати. Използва се при приготвяне на печено месо, кайма, плънки и рибни ястия.

Наименованието на сместа произлиза от известния със своите ароматни билки регион във Франция - Прованс.

Всеки може да използва сухи подправки, които предпочита.



Виж целия пост
# 31
ЧИЙЗКЕЙК ДЮКАН С ЯГОДОВ СОС



1 яйце и 2 белтъка
1 кутия кондензирано мляко лайт
150 г обезмаслено сирене за мазане
3 парчета топено сирене лайт, което може да се замени с 3 супени лъжици сирене за мазане /за БГ гладка извара/
1 супена лъжица натурално царевично нишесте
течен подсладител
1 обезмаслено кисело мляко /125 г/ с вкус на ягода /за БГ може да се замести с обикновено със степче/

Яйцата се разбиват, прибавя се кондензираното мляко. Разбърква се добре. Добавя се сиренето за мазане и топеното сирене /или неговият заместител/. Бърка се добре, за да не останат топчета. Прибавя се нишестето.

Сместа се изсипва във форма, годна за печене в МВ /напр. силиконова/ и се пече 15-20 минути на 600 В. Наблюдава се да не изгори или да не остане суров.

След като изстине, се слага във фризера*.

Преди сервирането може да се украси с кисело мляко с вкус ягода 0% и листенца мента или джоджен.

Източник: същият
------------------------------------------------------------------------------------------------
* Мисля, че е достатъчно да се изстуди в хладилника.

Виж целия пост
# 32
МЛЕЧЕН ХЛЯБ ДЮКАН /за МВ/



1 яйце
6 супени лъжици обезмаслено кондензирано мляко
течен подсладител
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 супена лъжица натурално царевично нишесте

Разбийте яйцето, добавете кондензираното мляко и разбъркайте. Добавете бакпулвера, нишестето и подсладителя. Отново разбъркайте добре, за да не останат бучици.

Сложете в силиконова форма и печете приблизително 12 минути в МВ на мощност 600 В.

Може да се консумира топъл или студен.

Ако печете във фурна, 10 минути на 180 градуса.

Забележка: в рецептата пише да се разпредели във форми за МВ, не в една форма. Зависи какво количество ще приготвяте.

Източник: същият

Ето и българското изпълнение на нашата чаровна Ivlin-Ивелина:






Виж целия пост
# 33
БОНБОНИ ДЮКАН /ЯГОДА, ЛИКьОР и ШОКОЛАД/



Снимка от сайта. Надписи: ликьор, ягода, шоколад.

Пробвала съм да ги правя с яйце, без яйце, с повече мляко, с по-малко, но тези са, които ми харесаха най-много. Можете да пробвате и експериментирате, използвайте въображението си! /коментар на авторката на рецептата/.

Продукти за 8 бонбона с вкус на ягода:

25 г обезмаслено мляко на прах
2 супени лъжици кисело мляко с вкус ягода /може да се замени с обикновено със степче/
течен подсладител
по желание: есенция ягода

Продукти за 8 бонбона с вкус на шоколад:

25 г обезмаслено мляко на прах
2 супени лъжици обезмаслено прясно мляко
1 чаена лъжичка обезмаслено какао на прах
течен подсладител
по желание: есенция шоколад

Продукти за 8 бонбона с вкус на ликьор:

25 г обезмаслено мляко на прах
2 супени лъжици обезмаслено прясно мляко
½ чаена лъжичка нес кафе
течен подсладител
1 чаена лъжичка есенция коняк

В 3 чаши слагаме по 25 г обезмаслено мляко на прах /във всяка чаша по толкова/ и течен подсладител. В първата чаша /бонбони ягода/ прибаваме 2 супени лъжици обезмаслено кисело мляко с вкус на ягода /или обикновено със степче/, есенция и разбъркваме добре.

Във втората чаша /шоколадови бонбони/ добавяме 2 супени лъжици обезмаслено прясно мляко, какао, есенция и разбъркваме добре.

В третата чаша /бонбони ликьор/ сипваме и 2 супени лъжици обезмаслено прясно мляко, кафе, есенция и разбъркваме добре.

Разпределяме във форма за бонбони /на мен ми излизат 8 от всяка чаша/ или в три мини-форми и после ги режем на парчета. Слагаме във фризера за 3-4 часа.

Правете по-малки бонбони, защото после се разтопяват, ако е много топло. Консумирайте наскоро, след като сте извадили от фризера.

Източник: същият

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Форми за бонбони: Има различни.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Направих бонбоните от стр. 3 Използвах формички за лед. Спазих точно рецептата. Ягодовите не ми харесаха, другите са хубави. Лошото е, че адски бързо се размразяват, докато се извадят от фризера и трябва да се консумират.

      
Виж целия пост
# 34
ДЮКАНСКИ ХЛЯБ ПО СИЦИЛИАНСКИ



Снимка от сайта

4 супени лъжици гладка извара
2 супени лъжици овесени трици
1 чаена лъжичка чесън на прах
босилек
щипка сол
2 яйца /или 1 яйце и 1 белтък/
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 или 3 сухи домата, нарязани много на ситно

Разбийте яйцата, прибавете триците, сухите домати, чесъна, босилека и солта. Разбъркайте добре и добавете изварата и бакпулвера. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес.

Разпределете сместа във форми /най-добре силиконови/ и печете в МВ 8 минути за всяка страна при мощност 600 В. Времето е ориентировъчно, защото всички МВ са различни.

Ако искате да е по-препечен, запечете на грила. Във фурна става още по-вкусен, но ако бързате, МВ върши работа.


Източник: същият
Виж целия пост
# 35
СОЛЕНИ ТОРТИЧКИ ОТ СУРИМИ



Снимка от сайта

За три порции:

125 г извара
2 яйца /или 1 белтък и 1 яйце/
100 г сурими
2-3 супени лъжици настъргани домати

Разбийте яйцата, добавете изварата, разбъркайте. Нарежете на парченца рулцата от раци и ги добавете заедно с доматите. Можете да добавите и ситно нарязани изпечени червени чушки.

Можете да пасирате сместа и в блендера.

Разпределете в различни форми за МВ. Печете 15 минути на 600 В.

Можете да консумирате ястието или хладко, или добре изстудено в хладилника.

Източник: същият
Виж целия пост
# 36
ЯЙЦА С РИБА ТОН




сварени яйца
риба тон в собствен сос
извара
обезмаслено сирене за мазане
магданоз

Разрежете яйцата на половина по дължина. Извадете жълтъците. Пасирайте ги заедно с останалите продукти и напълнете яйцата. Поръсете с магданоз.

Виж целия пост
# 37
МЛЕЧЕН ХЛЯБ



1 яйце
1 чаена лъжичка канела на прах
1 супена лъжица настъргана кора от лимон
4 супени лъжици обезмаслено прясно мляко на прах
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка натурално царевично нишесте
подсладител на вкус

Разбъркайте яйцето, млякото на прах, бакпулвера, подсладителя, нишестето, кората от лимон и канелата до получаване на хомогенна смес. Може да ви се струва, че не се получава, но накрая всичко се смесва добре.

Изспете в една форма или в индивидуални /за мъфини/.

Печете 10-12 минути на 180 градуса, оставете да изстине. Съхранявайте в кутия с капак.

----------------------------------------------------------------------------------------

Ето хлябът и на Исачето:

Направих и Млечен хляб от трета страница. Това нещо стана страхотно !!! На финала съм снимала само пет хлебчета , защото едното малко се "разруши" при ваденето от формата и го изядох веднага  Simple Smile

Подготовката

Суровите хлебчета

Изпечени

Сервирани


Виж целия пост
# 38
ЧУШКИ, ПЪЛНЕНИ С ТОРТИЙЯ*, ГАРНИРАНИ С ГЪБЕН СОС



Продукти за 4 порции:

12 печени /изчистени и обелени/ чушки
1 средно голяма глава лук
1 консерва различни видове гъби /или само печурки/
червен пипер
магданоз
2 скилидки чесън
3 яйца /или само белтъци/
3 супени лъжици обезмаслено сирене за мазане
½ чаша бяло вино /толериран продукт/
1 чаена лъжичка Маисена /толериран продукт/


За тортийята**

Правим тортийя с яйцата, част от гъбите и /количеството е по желание/ с малко нарязани на ситно печени чушки, червения пипер.

Когато е готова, я разрязваме на парчета, слагаме я в чашата на пасатора, добавяме 3 обезмасленото сирене за мазане и пасираме до получаване на еднородна смес, без топчета.

Пълним с получената смес приготвените чушки.

За гъбения сос:

В тефлонов тиган готвим чесъна, нарязан на тънки ивички, нарязания ситно лук и една шепа гъби. Когато са готови, добавяме Маисената, разбъркваме, изсипваме в тигана бялото вино и посоляваме с щипка сол. Бъркаме, докато сместа се сгъсти. Пасираме с миксера до получаване на гладка смес.

Сервираме соса в чиния и върху него подреждаме пълнените чушки. Поръсваме с магаданоз.

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Тортийя – питка, която се прави в тиган, съдържа картофи, лук /чушки/ и яйца /може да се прибавят различни домашно приготвени или купени испански наденички/, подправки според личния вкус. Обръща се няколко пъти с помощта на специален капак или чиния, като отново се връща в тигана, за да се изпече /изпържи/ от всички страни. Ето снимка на оригинална тортийя:



**Вместо да се приготвя тортийя, може продуктите просто да се сготвят в тефлонов тиган, бъркайки с дървена шпатула.
Виж целия пост
# 39
МИДИ



цели миди
½ глава лук
1 скилидка чесън
½ чаша бяло вино /толериран продукт/
червен пипер
магданоз

Изчистваме добре мидите*. Измитите миди слагаме в тенджера, добавяме ситно нарязания лук, скилидката чесън, магданоза, виното и червения пипер.

Включваме котлона на най-ниската степен /готвят се на тих огън/ и ги разбъркваме отвреме-навреме, докато започнат да се отварят. Когато се готови, сервираме в по-дълбока чиния.  Могат да се консумират директно от черупките, като се яде и бульонът, който се отделя от тях и продуктите.

-----------------------------------------------------------------------
* Чистят се под течаща вода, черупките се изстъргват с назъбено малко ножче.
Виж целия пост
# 40
ЧУШКИ, ПЪЛНЕНИ С РИБА И ЛУК



1 глава лук, нарязана на малки парченца
филе от риба, предварително приготвено в МВ /около 6 минути на максимална мощност/
1 супена лъжица обезмаслено сирене за мазане
печени, изчистени и обелени червени чушки

В тефлонов тиган “запържваме” /без мазнина/ лука. Ако е необходимо, добавяме малко вода, за да не загори. Добавяме рибата, разчупвайки я с дървена шпатула. Прибавяме сиренето и разбъркваме.

Пълним чушките със сместа от тигана.
Виж целия пост
# 41
ПИЛЕШКИ РУЛЦА СЪС СИРЕНЕ



фино нарязани пилешки пържолки
фини парчета пуешка шунка
обезмаслено сирене за мазане

Слагаме пържолките в чиния и в МВ за 1-3 минути, за да сме сигурни, че няма да останат сурови. Вадим, слагаме върху всяка пържолка парче шунка, отгоре намазваме с обезмасленото сирене. Завиваме рулата, защипваме с клечки за зъби или дървени шишове /зависи от големината на рулото/, за да ги затворим. Подреждаме в подходящ съд и слагаме в МВ. Колкото по-тънки са пилешките пържоли, толкова по-бързо стават готови.

Като ги извадим, със сигурност част от сиренето ще бъде извън рулото. Подреждаме в чиния и слагаме изтеклото сирене върху рулата. Поръсваме с магданоз.
-------------------------------------------------------------------------------
Начуках пържолите под найлон. Станаха 4 от бялото месо и 4 от бутчетата на едно пиле. Предварително в МВ: 3 минути от едната и 2 минути от другата страна на максимална мощност. Слагах на два пъти, за да са на един ред в чинията. След това пекох рулцата 8 минути. Хубаво е да ги захлупите с капак за МВ, защото гърмят, особено тези от бутчетата. Почти нищо не изтече от сиренето. Поръсих с чер и червен пипер след изваждането от МВ.

 

Гарнитура: спаначена мъфина, разрязана наполовина
Виж целия пост
# 42
ДОМАТИ, ПЪЛНЕНИ С ПУЕШКА ШУНКА И МОЦАРЕЛА



домати
пуешка шунка
настъргана моцарела /за БГ извара или обезмаслено сирене за мазане/

Отрязваме капаче от горната част на доматите. С чаена лъжичка внимателно вадим сърцевината им.



Снимките са от сайта.

Режем вътрешността им наситно. Нарязваме също на малки парченца шунката. Смесваме сърцевината на доматите и шунката.

В издълбаните домати редим моцарела, смес сърцевина на домат и шунка,пак моцарела..., докато ги напълним. Най-отгоре трябва да остане сирене.

Печем в МВ на максимална мощност около 5 минути. Ако искате да се препекат, слагате на програма Грил за минутка.

Украсяваме с магданоз.
-------------------------------------------------------------------------

В моите - сирене за мазане, отгоре - по 1/2 тънко парче кашкавал лайт.

След като извадих вътрешността на доматите, сложих в голяма цедка, за да се изцеди водата. Пекох 5 минути на максимална мощност и още 7 минути само отгоре на програма Грил.

 

Виж целия пост
# 43
СПАНАЧЕНИ ПИТИ СЪС СОС ОТ ПЕЧЕНИ ЧУШКИ



За питите

300 г спанак
3 яйца
½ чаша обезмаслено прясно мляко
4 големи сварени скариди
чесън на прах
малко магданоз

За соса от чушки:

6 печени, обелени и изчистени червени чушки
3 супени лъжици смлени домати
1 праз лук /или една малка глава лук/
половин чаша бяло вино
половин чаша вода

Ако спанакът е замразен, го слагаме за 7 минути в МВ на максимална мощност. През това време разбиваме 3 яйца и добавяме прясното мляко.

В тефлонов тиган запичаме за миг скаридите, само да придобият цвят. Слагаме ги в чиния, в която ще сервираме ястието.

Вадим спанака, изстискваме го и го прибавяме към яйцата и прясното мляко. Добавяме магданоза и чесъна. Разбръкваме. Разпределяме сместа в четири силиконови формички и печем в МВ на максимална мощност 8 минути.

За да приготвим соса, слагаме нарязания лук в тефлонов тиган, добавяме доматите, нарязаните чушки /ако са от буркан, добавяме от сока им/, като променят цвета си, изсипваме в тигана бялото вино и водата. Като станат готови, пасираме.

Може да ги поднесете по различен начин. Аз сложих две спаначени пити, около тях сос и скариди върху соса. Отгоре – ивички печена чушка и семенца от чушката.
Виж целия пост
# 44
ПАТЛАДЖАН И ТИКВИЧКА, ПЪЛНЕНИ С МЕСО И ДОМАТ



1 голям патладжан, достатъчно дебел, за да може да бъде пълнен
2 дебели големи тиквички
3 пилешки или пуешки бургера*
3 супени лъжици настърган домат
1 глава лук, много ситно нарязана
подправки по ваш вкус /чесън на прах, магданоз и сухи подправки/
малко сол
настъргана моцарела /за БГ извара или обезмаслено сирене за мазане/
2 парчета обезмаслено сирене /за БГ извара или обезмаслено сирене за мазане/

Измиваме зеленчуците. Разрязваме наполовина по ширина патладжана и на три части по ширина тиквичките. Така получаваме 2 цилиндъра патладжан и 6 цилиндъра тиквички. Издълбаваме ги с чаена лъжичка. Нарязваме на парченца сърцевините им. Слагаме в МВ за 7 минути на максимална мощност.

Слагаме в тефлонов тиган лука и бургерите, като ги разтрошаваме на ситно, бъркайки с дървена лъжица.

Изваждаме от МВ сместа и я добавяме в тигана. Добавяме настърганите домати и подправките. Бъркайки, готвим, докато всички продукти омекнат.

Нареждаме в чиния 3 цилиндъра тиквички и един патладжан. Пълним ги догоре със сместа от тигана. Слагаме парчето сирене и върху него настърганата моцарела**. Запичаме за около 3 минути на максимална мощност в МВ, за да омекнат зеленчуковите цилиндри.

Накрая слагаме на програма Грил и запичаме за минутка.

----------------------------------------------------------------------------------------

*Тук продават такива готови сурови бургери. Могат да се заменят с домашно-смляна кайма от пилешко или пуешко.

**Заменяме с подходящи продукти.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия