ВНИМАНИЕ: рецептата съдържа глутен!
Може да се използва за заместител на месото. Използва се в супи, ястия, салати, т. н.
1 чаена чаша глутен на прах
3 супени лъжици бирена мая обезгорчена*
½ чаена чаша студена вода
¼ чаена чаша режимен соев сос /без захар/
1 скилидка чесън /без жилото в нея/, пасирана през преса
1 супена лъжица доматена паста /режимен кетчуп или домашно приготвен такъв/
Всичко се размесва много добре. Първо с лъжица, после с ръце. Получава се еластична смес.
Оформя се цилиндър /саламче/, което се завива много добре в прозрачно домакинско фолио. Краищата се завързват с конец, близо до сместа.
Слагат се в тенжера със студена вода/домашно приготвен бульон. Във водата могат да се добавят 2 супени лъжици режимен соев сос, както и зеленчуци. Вари се 1 час на тих огън.
Ако не се консумира веднага, може да се съхранява в същото фолио до 5 дни в хладилника.
Източник
---------------------------------------------------------------------------------------
*В Испания има такава. От нея е извлечен горчивият вкус.
Това е моят сейтан.
Сложих 2 с. л. соев сос в сместа и чесън на прах вместо пасирана скилидка чесън. Краищата на фолиото завързах на възел.
Преди варенето. След като го снимах, направих още един възел, за да го стегна по-добре.