Впечатляващо българско предястие

  • 10 665
  • 34
# 15
...........................

Няма по-българско нещо от лютеницата, пък смятам че на всеки ще му допадне.
Можеш и едно филе Елена да им нарежеш и ще е супер. Wink

Абсолютно верно!
Малко трудно в този момент обаче - филенце нямам тук, а лютеницата изядохме.
Доматите за новата партида тъкмо зреят...
Обаче си записвам идеята за Коледните тържества, когато пак има много трапези!
........
P.S. Ако имам узрели домати и някоя зачервена пиперка, обезателно ще направя една малка доза!
Виж целия пост
# 16
Лютеницата не е само българска - както ми беше любезно обяснено от сърби и македонци.  Laughing
От традиционните български ястия това, което не съм виждала другаде из средиземноморския район, са точно чушки, тиквички или патладжани бюрек. Точно тази комбинация със сирене и яйца май си е много типична наша измишльотина.

За мен най-подходящият вариант за такава ситуация си остава баницата. Колкото по-традиционно направена (без триъгълни форми и така нататък), толкова по-добре. Обикновено правя две баници - една само със сирене и една с праз и сирене, режа едната на квадрати, другата на правоъгълници и подреждам на плато. Никой не си я е познавал, ни туркини, ни босненки. Иначе триъгълни банички се правят на целия Балкански полуостров, плюс Анадола и даже Сирия.

П.П. Айрянът не е български.
Виж целия пост
# 17
А тиквеник прави ли се някъде по балканите? Аз поне не съм срещала...но дали ще се намерят тикви по това време на годината, а е и по-скоро десерт, отколкото предястие.
Виж целия пост
# 18
................ отколкото предястие.
Аз реших, че ще предложа предястие.
Може и сладкиши да правят някои.
Може и манджи...
Аз считам за себе си, че  съм по-добра със солените храни.
Сладкишите и десертите все още ги изучавам и не се чувствам сигурна.
Тиквеник тук не бяха яли докато не им направих/не беше идеален, но...изядоха го/
Сладки тикви по това време няма. Но пък и тези дето ползваме предимно за ястия и пържене може да станат. Ако сложиш захар и канела, всичко става на десерт! Grinning
Виж целия пост
# 19
Лютеницата не е само българска - както ми беше любезно обяснено от сърби и македонци.  Laughing
От традиционните български ястия това, което не съм виждала другаде из средиземноморския район, са точно чушки, тиквички или патладжани бюрек. Точно тази комбинация със сирене и яйца май си е много типична наша измишльотина.

За мен най-подходящият вариант за такава ситуация си остава баницата. Колкото по-традиционно направена (без триъгълни форми и така нататък), толкова по-добре. Обикновено правя две баници - една само със сирене и една с праз и сирене, режа едната на квадрати, другата на правоъгълници и подреждам на плато. Никой не си я е познавал, ни туркини, ни босненки. Иначе триъгълни банички се правят на целия Балкански полуостров, плюс Анадола и даже Сирия.

П.П. Айрянът не е български.

Ами сега!
Ще го предложа, защото ми се струва добра комбинация.
Пък за яйцето и сиренето - тук пълнят цветовете на тиквичките с тази смес + лъжица брашно в нея. Пържат ги, аз ги пека...
Чушка бюрек освен у дома, не съм яла на друго място, наистина.
За лютеницата....то нали Македония е България....
Важна е рецептата обаче!
А ти като казваш баница със сирене имаш предвид и без заливка нали?
Аз мисля да направя млечна баница /май писах по-горе/ , но корите ще точа аз /и за тов аписах Simple Smile /
А онзи ден с един от опитите за точене направих такава баница - без заливка, само сиренце и зехтин. Тестото - възможно най-простото - брашно, вода, сол, оцет.
Ами то как няма да е 120 кила мъжото?! Добре ,че е висок та не му личи...
Виж целия пост
# 20
И понеже темата дава много добри идеи, аз ще я потдържам и ще осъществявам всичко, което мога - сърмички, пиперки бюрек, кисело мляко със сладко, пълнени доматчета /само трябва да си насадя, че не ми се купува от пазара/ и всичко останало!
Виж целия пост
# 21
.... Но пък и тези дето ползваме предимно за ястия и пържене може да станат. Ако сложиш захар и канела, всичко става на десерт! Grinning

Подсети ме, правих такава баница преди няколко дена, че и много ми хареса.  Peace

Разкошната баница на пина

Дърпаната на Мариета, просто за идеи.  bouquet
Виж целия пост
# 22
Можеш да приготвиш Лабне (мариновано кисело мляко).
Вчера точно прочетох една много лесна и свежа рецепта:
"Лабне

Лабне е мариновано кисело мляко, което може да се направи и в домашни условия.

Продукти: Вземете 1 кг високомаслено кисело мляко, най-добре домашно, 500 мл зехтин екстра върджин, 3-4 скилидки чесън, пресен магданоз, розмарин, босилек и морска сол.

Приготвяне:

Посолете киселото мляко и го оставете в марля да се изцежда 2-3 дни. После го извадете от марлята да пренощува в хладилника.

В буркан се нареждат едро нарязаният чесън и нарязаните подправки. Оформяме с две лъжици (или лъжица за сладолед) киселото мляко на топки и ги поставяме в буркана. Изливаме зехтина, така че да се покрие млякото.

След като престои в хладилника 24 часа, лабнето е готово за ядене. В чинията заедно с него се излива и малко от зехтина, прибавят се и маслини. Топката лабне може да се намаже върху препечена филийка или пък да се хапва от нея, да се топи хлябът в зехтина и да се бодва по маслинка. Кулинарно пиршество!"

от тук е рецептата: http://m.24chasa.bg/Article.aspx?Id=950419
Виж целия пост
# 23
Лабнето е традиционно арабско предястие (сиро-ливанско), нищо общо с българската кухня няма.  Simple Smile

IANAMAIL, не, имам предвид традиционна баница с редене на кори, сирене или друга плънка, и заливка с яйца и мляко. Само корите с плънка от сирене много народ ще си ги познае - даже в Египет съм яла такава комбинация.  В турската тема също наскоро четох такава рецепта.
Виж целия пост
# 24
Благодаря за инфото за лабнето!

За баницата съм леко раздвоена - баница, същата като нашата си с яйце и сирене, ям в Турция.
Виж целия пост
# 25
А, не се съмнявам, то няма как иначе.  Laughing Но според мен колкото е по-традиционно ястието (от формата до подправките), толкова повече има някакъв шанс да се окаже, че е мааалко по-различно от това, което правят съседите.

Иначе и аз съм правила пълна традиционна българска софра за Коледа в Дамаск с все сърмичките, чушките и постните питки, и после гостите араби ми благодариха, че съм ги почела с традиционна сирийска кухня...  Laughing
Виж целия пост
# 26
Аз бих ти предложила пататник например-ето тук има рецепта http://webrecepti.com/recepti/%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82%D0% … 0%BE%D1%84%D0%B8/
или бюрек от патлаждани- http://webrecepti.com/recepti/%D0%B1%D1%8E%D1%80%D0%B5%D0%BA-%D0 … 0%B6%D0%B0%D0%BD/
Но определено съм за пататника...
Виж целия пост
# 27
Да се включа с пататника - става и като баница - 4 кори отдолу, плънка - картофи и лук, 4 кори отгоре, масълце и .... мъжО си облизва пръстите.
Виж целия пост
# 28
Бих пробвала нещо от родопската кухня, вече имаше предложения:
качамак, пататник, клин, колаци - доста неща могат да се намерят.
Рецепти обаче не мога да дам - само консуматор съм Simple Smile
Виж целия пост
# 29
И допълнението към родопската кухня - катми. Пълнеж по избор,стават лесно и бързо,нарязани на колелца са супер предястие. Друго, което бих избрала е гриловани тиквички или патладжани, пълнеж сирене или катък пак завити на рулца. Панирани сиренца и кашкавалчета не бих подминала  Embarassed
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия