Впечатляващо българско предястие

  • 10 662
  • 34
  Аз съм поредната майка, която живее в чужбина , но се допитва до бг форумите.
  Поканиха ме да сготвя нещо българско за едно тържество.
Традиция е за конкретния повод всички домакини със самочувствие на добри ... готвачки /?/ да предложат нещо вкусно на всички гости.
Аз реших да е предястие, защото мисля, че ако е гозба ще е по-трудно да се носи в ръка и да се консумира без да са седнали на стол.
Изчетох доста рецепти.
Вие какво бихте ми предложили?
 
Тържеството е на 26.07.2011.
Виж целия пост
# 1
  Аз съм поредната майка, която живее в чужбина , но се допитва до бг форумите.
  Поканиха ме да сготвя нещо българско за едно тържество.
Традиция е за конкретния повод всички домакини със самочувствие на добри ... готвачки /?/ да предложат нещо вкусно на всички гости.
Аз реших да е предястие, защото мисля, че ако е гозба ще е по-трудно да се носи в ръка и да се консумира без да са седнали на стол.
Изчетох доста рецепти.
Вие какво бихте ми предложили?
 
Тържеството е на 26.07.2011.

Аз обикновено правя малки сармички с лозови листа, вегетариански и с месо и винаги се приемат много добре от чужденците. Хората с които работя от години чакат с нетърпение да занеса и обикновено 50-60 сърмички изчезват още в началото.
Ако искате да предложите топло предястие, баница със сирене или сирене и спанак, също се приема добре.  Концепцията, че върви с аиран или кисело мляко е малко трудна за приемане. Салатата Снежaнка и руска салата, както и кьоупоолуто са по-приемливи.
Виж целия пост
# 2
Руската салата и кьопоолуто не са български, Снежанката и сармичките са гръцки май. Иначе и аз съм за сармички, правя ги с кайма (по-вкусни са от постните) и първи изчезват след много ох и ах  Blush Малко е играчка, докато ги завиеш, но си заслужава.  Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Сармичките и баницата , наистина са добра идея, иначе аз се сетих за  Родопски катък, не е никак труден за приготвяне, лесен е за носене, а определено е много , много вкусен  Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Аз бих заложила на солени кошнички, чери доматчета направени на гъбки със сирене, пълнени със сирене или салата доматчета (по-дребни че иначе ядат много салата), същото упражнение с парчета краставица, ако ти се занимава рулцата от патладжани също са добър избор, пингвините от маслина крема сирене и морков са доста интересни. Нещо с бутер тесто като панделки, мини хапки с маслинка или сиренце вътре, фаршировани яйца, солени еклери, гъби запечени с кашкавал (и шунка) ..... Не знам кое от тези е българско, но всичките са вкусни Simple Smile
Виж целия пост
# 5
Не знам кое от тези е българско, но всичките са вкусни Simple Smile

Нито едно  hahaha Hug, ама пък си права, вкусно е.

По темата - чушки бюрек?
Виж целия пост
# 6
Вкусни са много, обаче трябва да се ядат топли и с нож и вилица, което на крак не виждам как ще стане  Crazy
Виж целия пост
# 7
Вкусни са много, обаче трябва да се ядат топли и с нож и вилица, което на крак не виждам как ще стане  Crazy

Нарязани на "охлювчета" и боднати с клечка за зъби  newsm78
В тази връзка се сещам и за малки пържени кюфтенца, боднати с клечка за зъби.
Не че кюфтетата са само и единствено български, но предполагам като смес в този си вариант, са си уникални за нашите ширини.
Виж целия пост
# 8
Панирано кисело мляко /незнам до колко е българско, но е впечатляващо и вкусно/

Друга идея - преди месец отиваме на почивка в планината, сядаме на закуска в заведение и ни дават меню - вътре пишеше "български сандвич" - попитахме веднага що е то "български сандвич" - било филия със сирене и яйце - та за предястие става франзелки принцески със сирене и яйце
Виж целия пост
# 9
аз съм за банички Peace
първият път ги направих триъгълни (с готови кори),но не се разбрахме с една съседка с македоно-албано-турски произход,а и гърци и руснаци ги правят триъгълни
сега ги правя кръгли,във формите за мъфини и никой не си ги "разпознава" Mr. Green
кюфтенца на клечка и доматче-черешка с българско сирене (с кашкавал по-добре стоят) също на клечка много добре се приемат
Виж целия пост
# 10
  Момичета, искам да ви кажа, че още преди да пиша тук се бях спряла на баница с айрян. И баницата няма да я навивам или на триъгълници. Ще си нагъна корите като ветрило, заливам пека и режа на малки правоъгълничета.
  Айряна действително го възприемат трудно, макар да се срещат възрастни хора , които си разреждат киселото мляко с вода...
  Родопския кътък също ми беше един от вариантите.
  Мислех си и за сланина Simple Smile
  Сармите не са български. А и тук моите съседки са майсторки... Мисля, че пълненето на зеленчуци с кълцано месо води своя произход от Турция. И като цяло е трудно да се каже със сигурност националността на дадено ястие и особено тук на Балканите. През вековете смяна на територии и преселение, разьбирате че е нормално да се взаимства и да се поомесят нещата.
  Та така.
  Ще очаквам още идеи, но може би ще се спра на баница с айрян.
Виж целия пост
# 11
И да ви кажа, мисля да опитам аз да си точа корите.
Та сега съм започнала да се упражнявам.
Представете си каква радост у дома!
Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Вкусни са много, обаче трябва да се ядат топли и с нож и вилица, което на крак не виждам как ще стане  Crazy
Аааа, може и направени с големината на хапка, т.е повече от половината чушка отрязана. Иначе бих направила панирано сирене, банички, чушките бюрек и защо не пълнени тиквички на хапки
Виж целия пост
# 13
цедено кисело мляко със сладко от боровинки отгоре-сервирано в малки чашки за кафе(за еднократна употреба) и  лъжички за еднократна употреба-определено ще обереш точките0може всякакво друго сладко с дребни плодове Peace
Виж целия пост
# 14
Аз бих направила
- сирене с мед и орехи на плоча, пак като хапки
- мини сандвичи с лютеница (малки франзелки). Можеш да ги украсиш с маслини, копър или нещо друго.

Няма по-българско нещо от лютеницата, пък смятам че на всеки ще му допадне.
Можеш и едно филе Елена да им нарежеш и ще е супер. Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия