Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Професията Ерготерапия

  • 12 843
  • 7

Анкета

Запознати ли сте с професията Ерготерапия ?

Опции:

* Гласуването приключено: ср, 20 юли 2011, 08:37

Публикувах анкета, за да видя колко от вас са чува ли за тази професия. Публикувах я в тази част на форума, защото Ерготерапията е насочена в тази посока. Може много от вас да не знаете за съществуването на тази професия в България, а други да знаете , а пък трети да са Ерготерапевти без образование поради това, че техните деца имат дадено заболяване.
Сега искам да ви напиша какво е Ерготерапия и дано проявите интерес към темата ми, защото мисля, че ще ви е полезна.
Ерготерапията осигурява максимална самостоятелност и независимост на лица с физически, умствени и емоционални отклонения чрез развиване, възстановяване, поддържане или промяна в ежедневните им умения за самообслужване и трудова дейност, както и чрез адаптиране на домашната, училищна и работна среда за компенсиране на трайно увредени функции.
Благодаря Ви предварително за от деленето време! Пожелавам Успех на всички мами в борбата им срещу заболяванията !!!
Виж целия пост
# 1
Детето ми е с ДЦП и това е въпрос, който много ме интересува. На запад ерготерапията (или т.нар. occupational therapy) e задължителна част от лечението, както физиотерапията. За съжаление впечатлението ми е, че в БГ има много малко такива специалисти (аз знам само за един). А и честно казано според мен е много важен опитът, не просто наличие на такова образование, (дали например е мината специализация в чужбина), тъй като дейността е нова за БГ. Иначе, мисля, че в Плевен вече има такава специалност.

Rujdie, вие ерготерапевт ли сте и ако да, бихте ли споделили къде практикувате, от колко време, как сте получили квалификацията си?
Виж целия пост
# 2
Здравейте, не съм Ерготерапевт с образователна степен аз съм Студентка по Ерготерапия в Русенския Университет, където нивото на образование е много добро и е по Европейски стандарт имаме 2 преподаватели Ерготерапевти и до 2011 г вече около 17 може и повече да са не съм сигурна Ерготерапевти завършили бакалавър. Опитат е много важен. Вярно е, но моето мнение, че когато имаме толкова много практически занятия и теория постигаме целите си.
Относно това в Плевен не искам да хваля РУ, но в Плевен е съчета Ерготерапия и Рехабилитация, а те са коренно различни насоки. Когато гледам програмата на Плевенския Университет има огромна разлика ние учим съвсем други неща.
Искам да си кажа мнението и са това, че в БГ не се обръща такова внимание също е Вярно, но според мен причината е не известността на хората ние с какво се занимаваме и какво искаме да постигнем. Много пъти ме питат " какво е това Ерготерапия - МАСАЖ ЛИ ще правите? ". Когато обясня много от тях не ме разбират.
Относно личния ми опит, аз съм 2 година студентка, но обожавам професията си. До сега съм работила за социално включване в един дом за деца лишени от родителски грижи 5 месеца по - 6 часа седмично, и в момента съм в МБАЛ-Русе като заедно с още една моя колежка работим усърдно с 8 деца от дома от с.Брестовица като всичките са с ДЦП.
Нямам голям опит, но мисля че го придобивам с времето.

Въпросите ми към Вас са: Къде работи този Ерготерапевт, който познавате ?
Вие, ако имате въпроси с удоволствие ще отговоря.

Виж целия пост
# 3
Ерготерапевтът, който споменах, е съвсем млад специалист и работи в Център за деца с проблеми в развитието в София, Студентски град.
Не мисля, че основен проблем е неизвестността на професията ви. Напротив, родителите на деца с ДЦП, които четат и се интересуват (а те са голяма част), знаят за какво става въпрос. Но липсват специалисти, а също много важен фактор са ограничените средства на семействата. Когато едно дете има нужда от физиотерапия, логопед, ерготерапевт, често психолог и специален педагог и всичко това е платено (и обикновено не в един център), е невъзможно и финансово, и физически  да се посещават всички тези специалисти.
Желая ви успех в бъдеще и дано помогнете на много деца и техните семейства  Peace!
Виж целия пост
# 4
BLAGODARQ VI!!! Nqmah dostyp do internet ! Mislq 4e ste prava i se nadqvam vsi4ko neobhodimo za de4icata da se sybere nqkoi den v edin centyr i da e v ulesnenie na roditelite na tezi specialni za men deca !!! Blagodarna sym 4e mi otgovorihte i obyrnahte vnimanie i se nadqvam da byda edin izklui4itelen Ergoterapevt !!! Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Виж целия пост
# 5
Гласувах ДА тъй като съм запозната , донякъде. Сина на сестра ми в Германия 2 г. ходи на ерготерапия и от тях знам доста. Детето няма никакви заболявания, даже е от свръхинтелигентните, но имаше проблем със самоорганизацията и страх от непознати за него неща. До колкато са ми разказвали за заниманията обаче е необходима и доста сериозна база със специално оборудвани зали, дано тук се намерят пари за такива инвестиции!  
Сина ми 2 г. пък ходеше на Монтесори терапия, имаше определена резултат , до колкото знам базата където ходеше беше дарение от Германия!
Виж целия пост
# 6
Opredeleno e nujn BAZA no moeto mnenie e v tova 4e naglasite na Bylgarite e, po- dobre ne6to poznato ot kolkoto nepoznatoto.  Trqbva da se populizira Ergoterapiqta v BG, v 4ujbina edna vajna profesiq, a v  BG nqkoi dori ne sa 4uva li za tova. Az se radvam 4e u4a v RU, zashtoto bazata, koqto imame ne e malka. i ne6tata po koito se obi4ava me sa dosta novi.
Виж целия пост
# 7
Аз уча магистратура ерготерапия в Русенския университет и смятам, че тази професия има почва у България. Имаме много теоретични и практически занятия и това е предпоставка за бъдеща професионална реализация. В Русе има Център АБЕТ, който е доста богато обзаведен като материална база с нескъпоструващи люлки, мостове, игри и други... Намира се в близост до Пантеона, на ул. „Димитър Атанасов“ № 1. Телефон за връзка с детския център 088 404 5994. Бях на практика в центъра, присъствах на сесии с различни деца със заболявания като ДЦП, слепота и аутизъм. Ерготерапевтката, която работи там е изключително внимателна към децата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия