Богородични пости 2011

  • 6 744
  • 83
# 45
Здравейте! Чета ви, но не ми се готви, затова и не пиша често. Но много ми е приятно просто да съм с вас Hug
Виж целия пост
# 46
Привет на всички.  bouquet
Днес лекар ми каза, че трябва да приключа с поста. Сега съм в чуденка, дали да го прекъсна или да си го изкарам до край. Лесно ми е,ама имах голям здравословен проблем и според него може да ми навреди.
Виж целия пост
# 47
Привет на всички.  bouquet
Днес лекар ми каза, че трябва да приключа с поста. Сега съм в чуденка, дали да го прекъсна или да си го изкарам до край. Лесно ми е,ама имах голям здравословен проблем и според него може да ми навреди.


Ако искате да спазвате канона на църквата, щом лекаря ви е казал да спрете поста ще го спрете.
Ако имате възможност после като оздравеете, имате пълна възможност в чест на Пресветата Дева да си наложите личен пост и да го изкарате спокойно.
Виж целия пост
# 48
Приятели,

Честит празник  bouquet

И аз не съм от активно готвещите. От тези дни мога да се включа само с тиквички, плодове и салати. Днес хапнахме риба в заведението до нас, та пропуснах готвенето Laughing
Виж целия пост
# 49
Привет на всички.  bouquet
Днес лекар ми каза, че трябва да приключа с поста. Сега съм в чуденка, дали да го прекъсна или да си го изкарам до край. Лесно ми е,ама имах голям здравословен проблем и според него може да ми навреди.


Ако искате да спазвате канона на църквата, щом лекаря ви е казал да спрете поста ще го спрете.
Ако имате възможност после като оздравеете, имате пълна възможност в чест на Пресветата Дева да си наложите личен пост и да го изкарате спокойно.



Благодаря. Така ще направя.
Виж целия пост
# 50
Привет на всички постещи! newsm51
Бразилка,да ти е жива и здрава рожбата и много много щастлив да бъде пътя му!Постя винаги,но не  се включвам често във форума!Лек пост- той и не остана... smile3503
Виж целия пост
# 51
Здравейте,
вчера се забавлявах почти целия ден с миришки - пресен девисил, чубрица, пресен джоджен и много, много босилек. Рязане, бурканчета, фризер и сушене. Сега ноктите ми са зелени, но съм щастлива с бурканчетата си.  Laughing Откакто открих домашното песто съм като тревопасно  hahaha
За съжаление свършва твърде бързо  Tired
Вчера диня, малини и домати с босилек, днес смокини, домат и довечера май варена царевица.  Thinking
Виж целия пост
# 52
Привет и от мен!
Стартираме седмицата с едно постно фасулче...
Виж целия пост
# 53
Колкото и нахално да звучи от моя страна прияло ми се е топъл домашен хляб и ще си направя точно такъв, после ще му видя сметката с лютеница, пък нека лекарите ме гледат накриво.
Виж целия пост
# 54
Колкото и нахално да звучи от моя страна прияло ми се е топъл домашен хляб и ще си направя точно такъв, после ще му видя сметката с лютеница, пък нека лекарите ме гледат накриво.

Нека... Няма такава вкусотия.

Аз миналата седмица хвърлих един боб в тавата, днес ще хвърля едни надупени патладжани... че главата ми все за тях мисли. Топло не топло, коремеца иска манджааааа... #Crazy
Виж целия пост
# 55
Здравейте!
Аз с леки отклонения-прегрешения,успях да изкарам едната седмица.Сега започвам втора.Никога досега не съм спазвала Богородичният пост и се радвам,че сега го направих.
Картофи,тиквички,паладжан и ориз готвих изминалата седмица - не ми се услаждаха така както зимата Thinking(без тиквичките и патладжана де Wink) Иначе салатки и филийки с маргарин и шарена сол.
Днес се сетих за зелеви сърми.Майка ми имаше  буркан листа от зеле и ги направих,няма такава вкусотия  chef Та идните дни това ще се яде,че доста станаха,аз от мерак се престарах.


дядо хаджия,идеята ти за хляб е превъзходна.Подскажи някоя тайна за вкусен хляб:)
Виж целия пост
# 56
...
дядо хаджия,идеята ти за хляб е превъзходна.Подскажи някоя тайна за вкусен хляб:)

Най-вкусния си е нормалния обикновен хляб.
Виж целия пост
# 57
...
дядо хаджия,идеята ти за хляб е превъзходна.Подскажи някоя тайна за вкусен хляб:)

Най-вкусния си е нормалния обикновен хляб.

   Моля и аз за рецепта, че се загледах в съставките на един хляб и не зная дали не съм нарушила поста...има някаква странна съставка, ако някой разбира, ще я публикувам да ми каже какво представлява.
   За съжаление се очертава да не мога да взема причастие, въпреки това постът не е безсмислен, нали?
   Аз готвя съвсем простички ястия, днес правих пълнени чушки. При толкова плодове и салати, този пост минава доста леко, пък е и кратък. За Великия купувах и кокосови млека, сметани..сега си карам с подръчни материали:)
Виж целия пост
# 58
...
дядо хаджия,идеята ти за хляб е превъзходна.Подскажи някоя тайна за вкусен хляб:)

Най-вкусния си е нормалния обикновен хляб.

   Моля и аз за рецепта, ч...
   За съжаление се очертава да не мога да взема причастие, въпреки това постът не е безсмислен, нали?
...

Разбира се, че не е безсмислен. Бог вижда всичко !

Ами ето ви една проста рецепта.

- около 300 - 400 мл топла (не гореща) вода;
- 1 супена лъжица мая;
- 2 - 3 супени лъжици олио;
- 1 препълнена чаена лъжица захар;
- сол на вкус;
- брашно колкото поеме (ще обясня после какво означава това) - смело до 30 - 40 % обема на брашното може да добавите пълнозърнесто такова или пък до 10 - 15 % царевично. Как става номера ли, ами слагате 4 лъжици бяло и 1 пърнозърнесто и месите докато поеме, после пак така и докато получите търсената гъстота.

С част от топлата вода, 3-4 супени лъжици брашно и захарта разбърквате маята и я оставяте да шупне (почват да се образуваш мехурчета отгоре) - тук гоните не много гъста каша.

Като шупне маята към нея прибавяте олиото, отгоре сипвате част от брашното и върху него солта (в никакъв случай сол не се сипва директно върху маята). Почвате да месите, като постепенно добавяте брашно след усвояване на предишното и така карате до меко тесто, което почти не лепне в рацете ви.

Тестото слагате в една чиста найлонова торбичка, извеждате въздуха от нея и го оставяте има няма около половин час. После го изваждате премесвате няколко пъти и ... слагате във фурната на 50о да втаса (докато удвои обема си). Аз винаги го печа в правоъгълна форма за кекс, защото тестото по принцип го правя меко и иначе се разлива в широка тава.
 
Слагате една купичка с вода под тавата, увеличавате на 180о и печете до изпичане. Като прободете клечката в хляба да не остава тесто в нея.

Изключвате фурната и оставяте хляба вътре още 10-на минути. Веднага го изваждате от формата (щото иначе буквално ще се намокри вътре) слагате го там на решетка, голяма чиния и така нататък пръскате го с вода и го завивате в една хавлия да си поспи докато се охлади хубаво.

И сега една едно по интересно предложение. Към гореописаната рецепта добавете две супени лъжици натурално пшеничено нишесте. Добавяйте брашно докато получите  много гъсто „кексово“ тесто. Оставете първия път да втаса в съда в който сте го месили (тестото е много меко и не може да го месите на масата). След това го изсипете в кексова правоъгълна форма предварително покрита с хартия за печене (тестото не трябва да е повече от 1/2 от височината на формата, ако ви остане напълнете пък и формите за мъфини). Оставете във фурната да втаса докато се удвои и печете на 160о по възможност с вентилатор. Ще получите така наречения хляб без кора, който е много мек и пухкав. Не задължайте много хляба във формата защото се овлажнява.

За разнообразие и в двете рецепти първо добавете един среден сварен и намачкан много добре картоф (ама само картоф без нищо друго, и по възможност го пробвайте на вкус и го осолете предварително, че ще дръпне солта от тестото иначе) и тогава продължете с брашното до необходимата гъстота.
Виж целия пост
# 59
Брей, че хляб, оттук ми замириса..  chef
Дядо Хаджия, признала съм те за човек, който разбира от хубав хляб!   bouquet
Снощи си изпекох чушки, засипах ги със ситно нарязан магданоз, ама цяла купчинка и после - олио, оцет, чесънче - вие знаете. Няма такава салатка като прясноопечената чушка или патладжан.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия