Комбуча

  • 107 976
  • 289
# 150
Вероятно е новата гъба. Просто и трябва по-дълъг период да се оформи в студеното време. Без снимки не мога да кажа повече. На мен за пръв път от година и половина ми се случи да ми мухлясат гъби - 3 от 4 буркана миналата седмица Thinking,така че се случват и неприятни неща с гъбите, но не толкова често. Почакай още седмица и ако се оформи гъба - всичко е наред. Един съвет - Оставяй си хубавите екземпляри като резервни гъби в малко течност ако се случи нещо с партидата.  Wink
Виж целия пост
# 151
Благодаря ви за бързите отговори и добрите съвети   bouquet
Днес е 7-ми ден, в стаята е около 20 градуса.

Ето и снимките на гъбата Simple Smile

Скрит текст:


Според вас още колко време да изчакам?
Виж целия пост
# 152
По това, което виждам - прилича точно на нова гъба - още прозрачна, тук-там започнала да се уплътнява. Поне още една седмица изчакай. 20 градуса не ми се струва твърде ниска температура, за да става толкова бавно, но може да има и други фактори. Например гъбата - майка може да е стара и по-трудно да образува глюконова киселина. Ако е така в един момент изобщо ще спре да го прави. Затова при следващите партиди слагай от новите гъби, а тази я "пенсионирай"  Wink Все пак преди да го направиш, "отгледай" поне един хубав екземпляр - плътен и дебел поне 1 см. Като видиш, че се получава, ако се налага дай и още малко време.
Виж целия пост
# 153
Ако изчакам още една седмица течността ще бъде ли годна за пиене?
Виж целия пост
# 154
Ако изчакам още една седмица течността ще бъде ли годна за пиене?
Разбира се, че ще бъде. През зимата процесът протича по-бавно. Не ти ли обясниха като ти дадоха гъбата? Ферментацията продължава приблизително 7-14 дни в зависимост от температурата - Колкото по-висока е тя, толкова по-бързо протича процесът. Във всеки случай може да опитваш - ако напитката е още сладка, значи не си я изпуснала - ако това се случи - става на оцет. Това е другият пиниз - от около година не си купувам оцет - като видя, че готовият свършва - си нарочвам един буркан за тази цел Wink
Виж целия пост
# 155
Забелязала съм, че като престои ден-два в хладилника комбуча не е толкова кисела.
Виж целия пост
# 156
Подарявам гъба комбуча
  bouquet
Виж целия пост
# 157
Здравейте,
от скоро гледам комбуча и постоянно имам гъби в повече.
Ако някой се нуждае, мога безплатно да му дам гъба.
Живея в София
Пишете ми на: SLAVYSLB@ABV.BG
Виж целия пост
# 158
Комбуча, трети ден, напитката мирише на оцет и е леко кисела, а не сладка
Да хвърлям ли или е нормално? За пръв път правя. Не трябва ли 5-6 дена да ферментира
Виж целия пост
# 159
Комбуча, трети ден, напитката мирише на оцет и е леко кисела, а не сладка
Да хвърлям ли или е нормално? За пръв път правя. Не трябва ли 5-6 дена да ферментира

Така трябва да е,не я изхвърляй.Като си направиш чая и сложиш захар и се охлади до стайна температура,слагаш  гъбата и оставяш една седмица,след това вадиш гъбата,наливам в стъклено шише и оставяш в хладилника за още една седмица и след това пиеш.Не е сладка защото гъбата се храни със захарта.
Виж целия пост
# 160
Мерси, чакам тогава
Виж целия пост
# 161
Дали някой има в повече гъби комбуча . От Пловдив съм   bouquet
Виж целия пост
# 162
Здравейте, аз съм от Стара Загора и ако някои има гъба за подаряване ще съм благодарна.
Виж целия пост
# 163
Имам няколко гъби  за подаряване,но само за Бургас
Виж целия пост
# 164
Благодарение на Musito  bouquet вече съм горд собственик на Комбуча. Веднага я заложих, сега съм в очакване.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия