Истинска боза

  • 14 688
  • 71
 Здравейте, дами,
От известно време ме мъчи една мисъл. Влезнала ми е, като муха в бременния мозък и няма изкарване от там. Пие ми се боза, но не това, което продават по баничарниците и супермаркетите, на което са лепнали етикет-Боза, а истинска. Някой има ли представа дали и къде в София може да се купи такава-със захар, а не с подсладител. Четох и рецепти за това как да си направиш сам, но трябва да имаш чаша истинска боза пак за закваска, или да си я направиш сам. С другото ше се справя предполагам, но с правенето на закваска-не съм сигурна. Трудно ще се намери и брашно от просо, макар, че четох, че може да се направи и от пшенично. Както и да е, ако някой може да ми помогне, ще съм благодарна   bouquet или също, ако някой прави в къщи и би могъл да ми продаде закваска, също е вариант за мен.
Виж целия пост
# 1
В кв. Горна Баня , над Овча купел 2 , ама не знам точно името на улицата . Като тръгнеш от спирката на 111 срещу ОМВ на околовръстното - навътре в Горна Баня , може да питаш живущите . Мъжът ми  носи от там (наливна е). За 2-3 дена прокисва в хладилника.
Виж целия пост
# 2
Стана ми любопитно и намерих това: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=380221.0
И тук се говори за Горна баня, но не пише адреса. А ни е близо.
Виж целия пост
# 3
хм, мерси, ще проучим вариантам ако успея да накарам мъжа ми да мине от там. Между другото днес купих от Кауфланд боза Бомакс, със захар. Беше съвсем прясна, може би малко по-рядка, но пише, че е направена с пшенично брашно. Не е лоша и мисля да пробвам с нея да заквася, да видим дали ще стане. Ще пиша после...  Hug
Виж целия пост
# 4
Старлет,близо до клиника Щерев има една сладкарничка,точно до магазин Щъркел,там продават наливна боза,не мога да ти кажа точния адрес,защото не съм от Сф,но като ходя на консултация в клиниката задължително минавам и през сладкарницата.
Виж целия пост
# 5
мерси, Мими. Дано да е със захар... Защото аз вчера намерих наливна, но пак беше с подсладител. В сладкарница Пчела. Ще пробвам да направя, пък да видим дали ще излезе нещо.
Виж целия пост
# 6
Здравейте, Боза Бомакс в тъмните / кафяви / бутилки е със захар и е истинската боза.
Виж целия пост
# 7
Старлет. тази в сладкарница пчела не само, че не е със захар а я забъркват от готова смеска. Когато бях бременна с баткото,една от работещите там жени ми каза, че е  по - добре да не пия от  бозата им.  Mr. Green
За Бомакса също имам известни съмнения, но при следващото ми ходене в Хасково ще проуча, защото отдавна я бях отписала тази боза.
Виж целия пост
# 8
Здравейте, Боза Бомакс в тъмните / кафяви / бутилки е със захар и е истинската боза.
аз такава купих, поне пише, че е със захар.
enimna, проучи - да видим. То и аз сега ще видя дали ще стане за закваска. А някой ма ли представа дали закваската трябва да е повкиснала леко боза или трябва да се прясна или пък няма значение?
Виж целия пост
# 9
*starlet*, виж този линк:http://harmonica.bg/blog/vsichko-za-bozata/

Някоя мацка го беше постнала май в друга тема.Надявам се това да е истинска боза, ще пробвам и ще кажа, но ако ме изпревариш, не забравяй да споделиш мнението си:)
Виж целия пост
# 10
*starlet*, виж този линк:http://harmonica.bg/blog/vsichko-za-bozata/

Някоя мацка го беше постнала май в друга тема.Надявам се това да е истинска боза, ще пробвам и ще кажа, но ако ме изпревариш, не забравяй да споделиш мнението си:)
ей, много ти благодаря!  Hug Имаш ли идея къде ще се продава? някакъв Биомаг...
Виж целия пост
# 11
http://www.omda.bg/bulg/cook/boza.htm

Защо не пробваш да си направиш в къщи боза? Поне ще знаеш какво пиеш......
Виж целия пост
# 12
по принцип това обмислях, като краен вариант, ако нищо не намеря, но може и въпреки всичко да опитам. Имам 1 една чаша боза в хладилника от тази на Бомакс и може би ще се пробвам, но първо ще пробвам тази на хармоника, за която lilis е дала линк.
Виж целия пост
# 13
Гарантирам ти,че направената в къщи боза е незаменима пред купената......
Откакто си направихме в къщи боза,вече купена не искам да виждам,камо ли да помирисвам..... Mr. Green
Пък и лесно става....И си е вкусът на детството ми....
Виж целия пост
# 14
опа, хванах те! Така исках да попадна на някой, който е правил в къщи, че да му задам някои въпросчета, ако не възразявш... Първо искам да те попитам ти с бяло брашно ли я правиш или с просо? Второ: интересно ми е закваската трябва ли да е позакиселяла, като се слага в бозата? И трето: пише, че трябвало готовата боза да се остави на топло да ферментира. Какво се има пред вид на топло? Дали да се завие с одеало, като киселото мляко? И каква е идеята на ферментацията? Кисела ли става? Защото аз я обичам съвсем прясна-сладка. Мерси предварително!   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия