Истинска боза

  • 14 697
  • 71
# 60
За съжаление докладвам неуспех Sad. Спряха мехурчетата. И в двете чаши, в първата с препеченото брашно още оня ден, в тази със суровото вчера след като се похвалих.
Май няма да се хваля вече, но боза ще си направя (кисело мляко така се заинатих и си донесох закваска накрая от биволско мляко (от една мандра, т.е. съвсем истинско) в една бебешка чашка, сега само такова, вкисващо, се яде у нас Laughing. Иначе тук пробвах с купешко уж българско да си хвана закваската, е не стана и това е Confused). Ако пък не се получи, ще чакам другото лято да си донеса и закваска от софийско за боза Crossing Arms. То веднъж да се хване няма отърване...

Мисля да си осигуря сега просо, да се жертвам (демек да изчистя от кафе кафемелачката) да го смеля на брашно и да направя закваската от него. А ще продължа с обикновено брашно, че за повече няма да удържи душата юнашка (а и синковците дребосъци) да съмели  chef.


ПП: Ако имате ръчна ориенталска кафемелачка, никога не правете грешката да я разглобявате над мивката Mr. Green. Болтчетата и лагерчето може да пропаднат в канала, което да ви удължи процеса на и без това досадното ѝ почистване.
Виж целия пост
# 61
Нанунче Hug...я пробвай да сложиш изворна вода в закваската,защото може това да ти прецаква маята.....При мен се получи така един два пъти - явно бяха правили някаква профилактика и имаше повече хлор във чешмяната вода....Тогама не ми стана закваската!
Виж целия пост
# 62
Момичета, купих си боза на Хармоника и ще я ползвам за закваска. Тази вечер съм решила да правя боза. Имам в момента пълнозърнесто ръжено и пълнозърнесто пшенично, с кое ще стане по-добре?(имам и от просо, но предния път не ми хареса, стоеше едно зърнесто)   Thinking Колко време долу горе да препичам брашното? Мисля, че и на мен не ми се получи предния път бозата, защото препекох доста брашното.
Този път ще я направя по рецептата с 5 литра вода. А, и друго да питам, колко време да я оставя да ферментира и на каква Т, трябва ли да я завия, както к.мляко, в нас е около 22-23 С ?

Ох, стискайте палци да се получи този път  Praynig

П.П В рецептата пише 2 чаши брашно, това какво ще рече, две чаени чаши от 200 мл ли ?? newsm78
Виж целия пост
# 63
Мастърче, много благодаря за съвета Hug, ще го имам предвид за в бъдеще, явно от много неща зависи това шупване Thinking. Ние сме с кана Брита, защото водата ни е ужасна в мрежата, ако не си измиеш мивката два дни с тия прахообразните препарати, става на бели петна Tired. Възможно е от това да е, в съчетание с брашното.

Аз направих снощи закваската според новия план, с просено брашно 2 лъжици и 2 захар. Ииии Party преди два часа видях, че е шупнала (явно просото е по-безчувствено на качество на водата) Grinning. Така че забърках основната смес. Но! Препичах с дребния ревящ и в последствие сучещ в едната ръка, а с другата бърках. Та от страх да не го препека и от невъзможност да проверя като хората май го оставих не баш препечено. Както и да е обаче, поне не блъска съвсем на сурово.
Брашното обаче беше пшенично тип 550 и динкел 1050 (1:1, общо 480 мл. - измерих накрая в една мерителна кана, защото заради дребното не ми се получи да сипвам от пакета в чаша и после в тигана), т.е. малко по-едро, така че слагах водата на око до гъстота на боза. Отиде ми към 3,5 литра мисля.

Иве, за пълнозърнесто се чудех и аз, че от него винаги най-много имам (то и затова ми е смесено сега де - остатъци), но в крайна сметка реших да е по-фино. Бих внимавала с водата в такъв случай обаче...
Успех Grinning!

Стискайте палци да стане този път. Закваската не ме предава засега и си седи мехурчеста, чакам да изстине основната смес и да ги объркам Grinning!
Виж целия пост
# 64
Аз сега свалих бъдещата боза от котлона и чакам да изстине. Използвах пълнозърнесто пшенично и я направих с 2,5л вода, че поне ако не стане, да хвърлям по-малко  Crazy Вие как познавате дали брашното е добре препечено, аз хич не разбирам? Аз от страх да не го препека много, дано не съм го оставила сурово  Whistling

Утре ще пиша какво е станало. Hug
Виж целия пост
# 65
Eййй...Браво на отбора по правене на боза.... Laughing Hug
Не се отказахте бре!  Mr. Green Браво на вас! ....

Иве,не се завива както киселото мляко...И на стайна Т шупва маята......
После като объркаш оставяш да почне да ти мирише на боза и тогава прибираш в хладилника....В зависимост от това каква боза обичаш(по-резлива или по-сладка) действаш.....По-резлива става след някой друг ден....Сладка е в началото....
Виж целия пост
# 66
Тази сутрин рано в 7 часа (по новото време в 6) ме изненада тенджерата с прекрасна бяла пяна над готовата боза. Страхотно и вкусно, и истинско newsm44!

Мастърче, благодаря ти много още веднъж за разясненията  bouquet. Това ми избистря в още една допълнителна светлина познанията във ферментацията при различните продукти (хляб и кисело мляко ядем само домашно правени, сега и боза), така че догодина като узрее гроздето вместо на сироп току-виж съм го сготвила на вино Joy.

Сега остава въпросът колко ли дълго ще се запази в хладилника в бутилките Thinking. Че някои хора са на hahaha диета и не могат да я пият всеки ден за съжаление Wink.
Виж целия пост
# 67
Да се похваля и аз  Grinning Този път бозата се получи  newsm44 Още снощи беше започнала да мирише на боза, но днес сутринта беше супер. Ние не я обичаме много резлива, за това я сложих в хладилника. Единственото, което не ми хареса малко е, че се получи малко по-рядка ( не знам защо  newsm78 ) и пак стана малко като зърнеста ( използвах пълнозърнесто пшенично брашно). Мисля, че това е от препичането на брашното, явно трябва да се препече  наистина съвсем малко  Thinking Понеже правя каши на бебко от пълнозърнести брашна, та когато ги препичам, кашата става наистина като леко зърнеста, а когато направо я варя си става хубава, гъста, хомогенна смес. Та си мисля следващия път като правя боза, да бъде от просо и няма да го препичам, а ще я варя малко повече, за да не е сурово брашното и пак ще докладвам  Peace
На Хармоника бозата също е от пълнозърнеста ръж , но си е гладка смес  newsm78
Виж целия пост
# 68
Ихааа..... newsm44
БРАВО! Радвам се заедно с вас....Така да знаете!  Hug Hug Hug Hug
Виж целия пост
# 69
БРАВО девойки  bouquet
аз още не съм опитала
сигурно днес,но отново ще прочета коментарите ви Laughing
ще опитам с пшеничено брашно най-напред и ще слагам вода на око
последният път, миналата година не само се утаи,но имаше и един гаден каймак Sick
----------
дописвам
май само аз останах,но....
мирише на боза,изглежда и на гъстота е като истинска боза
облизах лъжицата и мисля ще стане
сега престоява на стайна Т,не е много топло
явно преди съм препичала много брашното
направих я с пълнозърнесто пшеничено брашно,закваската ми е купена БГ боза с подсладител и изтекъл срок за годност
Виж целия пост
# 70
Запалихте ме!
Бозата на Хармоника е хубава, но малко скъпа идва, така че и аз ще пробвам да направя. А и явно е интересно!
Виж целия пост
# 71
Само при мен ли брашното на просото не се разтваря или и други са имали този проблем. Говоря за закваската.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия