Печурки в буркани

  • 16 598
  • 11
Спомням си едно време когато рано сутрин обиколим една камара поляни и насъберем една камара гъби Печурки, как ги отнасяме в къщи и там почва едно рязане, едно консервиране...
Нашите изваждат голямата тенджера, дето могат 30 души да похапнат и пак ще остане за вечеря Simple Smile
Слага се на трите котлона и се включват и трите и нарязаните гъби се изсипват вътре. Полива се обилно с олио , захлупва се капака и започва едно къкрене цял час и отгоре.
По едно време гъбите вече са се свили и поомекнали и започват да почерняват. Соса също започва да чернее и тогава вече започва да се носи вкусния аромат на гъби.
След още известно време всичко в тенджерата е порядъчно черно на цвят и в този момент си сипвам в чиния и си умирам от кеф. Защото е адски вкусно.

Днес купих от пазара килограм гъби като гледах да са по-големички.
Сложих тенджерата и вече мина доста време, но черен цвят така и не се получава. Гъбите продължават да стоят полутвърди и не искат да омекнат.
Пробвал съм и преди , но пак не успях да докарам този черен цвят който се получаваше навремето.
Къде греша?
Колко да ги задушавам още?  Скоро ще останат на олио и ще почнат да се вкочанясват от пърженето. Не желая такъв ефект.
Някакви идеи?

Минаха два часа......отказвам се. Сока е бистър като сълза. Никакъв помен от почерняване. Олиото е толкова жълто колкото е и в шишето. Отказвам се. Явно гъбите не струват. Явно е най-добре когато всеки си свърши сам работата а не да плаща на друг да му я върши. Simple Smile
Хайде със здраве.
Очаквам някакви идеи. Благодаря.
Виж целия пост
# 1
Едно от най-вредните неща е да се консервират гъби.
Гъбите доколкото зная приемат къде що има вредности и при консервирането нещо се влошават нещата. Не мога да обясня точно защо и как, но т.к на вилата имаме гора и съответно баба ми стерилизираше индустриално  гъби , което в последствие спря, заради това, коет ти казвам оказвали се някаква токсична бомба тези бурканчета.
Виж целия пост
# 2
dian2n , купила си си твърде бели и млади гъби  Wink
За да почернеят трябва да по възрастни, с отворени шапчици и тъмни...ух , как се казваха ресничките, спори  newsm78подобно на  тази обърнатата  , твоите предполагам са били такива .
Е, пак няма да се получи това за което ти говориш, защото задушаваш в пъти по малко количество, а и са култивирани все пак  Wink.
На мен най ми допада, когато смеся култивирана печурка с култивирана кладница .....така почти се доближавам до това за което говориш  Peace
Виж целия пост
# 3
Това за токсичността и аз съм го чувал,но все пак... Пък и аз няма да правя консерва.Просто исках да стане вкусно.

Като че ли наистина трябва да се набляга на добре узрелите гъби. Следващият път ще дебна ако има такива. Понякога докарват някакви отворени гъби големи колкото дланта ми разперена.
Виж целия пост
# 4
Видях те по писането,че си мъж,ако съм разбрала правилно де....

Разликата е,че детските ти спомени са били с набрани ДИВИ печурки!!! А по пазарите продават култивирани печурки дето каквото и да ги правиш все са с пластмасов вкус..... Mr. Green
Евентуално,ако правиш каша,сос или каквото и да е ястие с гъби да си купиш от сорта "кралски печурки"
http://bioasorti.bg/?go=encyclopedia&p=detail&pediaId=103
(виж снимката,че не можах да я копирам....)

На вид са както белите куптивирани печурки,но сорта е с тъмна кожичка отгоре на шапката....

Те са по-ароматни и с по-силен вкус....Но нищо не може да се сравни с дивата печурка!!!....
Това е истината.
....И не се опитвай да консервираш култивирана гъба - резултата няма да ти хареса на вкус......

Родителите ми са гъбари,тА затова знам какво е дивата гъба в сравнение с култивираната....
Виж целия пост
# 5
Видях те по писането,че си мъж,ако съм разбрала правилно де....

Разликата е,че детските ти спомени са били с набрани ДИВИ печурки!!! А по пазарите продават култивирани печурки дето каквото и да ги правиш все са с пластмасов вкус..... Mr. Green
Евентуално,ако правиш каша,сос или каквото и да е ястие с гъби да си купиш от сорта "кралски печурки"
http://bioasorti.bg/?go=encyclopedia&p=detail&pediaId=103
(виж снимката,че не можах да я копирам....)

На вид са както белите куптивирани печурки,но сорта е с тъмна кожичка отгоре на шапката....

Те са по-ароматни и с по-силен вкус....Но нищо не може да се сравни с дивата печурка!!!....       Peace                        Даааа,но понеже малко хора разпознават  дивата /ливадна/ печурка, си позволявам от позицията на моите години и стаж в домакинството да Ви препоръчам: купувам по 3-5 кг култивирани печурки и  ги измивам, нарязвам и бланширам в подсолена вода. След като изстинат ги слагам в пликчета или в най-големите чашки за кафе с малко от течността и ги замразявам във фризера /няма нужда от консервиране в бурканчета и без мазнина/. Колкото по-бързо се изядат - толкова по-добре, а у нас се ядат много гъби. Надявам се да съм била полезна
Това е истината.
....И не се опитвай да консервираш култивирана гъба - резултата няма да ти хареса на вкус......

Родителите ми са гъбари,тА затова знам какво е дивата гъба в сравнение с култивираната....
Виж целия пост
# 6
Ванче....Какво каза,че не разбрах?! Laughing Laughing Laughing Hug
Виж целия пост
# 7
Не си разбрала/разбрал, защото някой неграмотен след мен не е могъл да цитира и е объркал всичко. Точно и ясно написах, измиват се гъбите, нарязват се и се бланшират, след това се замразяват. Успех на на всички, но си мисля че това е правилният начин, не трябват бурканчета
Виж целия пост
# 8
АхЪ,ясно!.... Hug Laughing

Като има целогодишно по пазари и магазини пресни култивирани печурки,всякакво обработване  ми изглежда излишно....
Виж с горските гъби нещата не стоят така.....Но си права,че не бива всеки да бере без да разбира и ако бере да е откъдето и да е....
Виж целия пост
# 9
Не доуточних: със съпруга ми сме пенсионери и живеем в едно диво село цяло лято, където има един магазин,в който се продават от хляб.... до гумени цървули и това е. За това предприемам това  замразяване и  каквото съм замразила тук през зимата, го пренасям там с хладилни чанти, защото няма от къде да купя, ако ми се наложи на момента. Най близкия  град е на 15 км.
Виж целия пост
# 10
Ееееее.....Ванче...Така е разбираемо мила!  Hug...Иначе се бях зачудила що да слагаш толкоз гъби във фризера...А пък то си имало обяснение.....

Мерси за доуточнението!   bouquet
Виж целия пост
# 11
Благодаря ви за отговорите. И мен ме глождеше тая идея за дивите гъби и явно ще да е това.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия