Правите ли си кълнове?

  • 1 003
  • 8
Правите ли си кълнове и от какво? От няколко дни си мисля да се заема, защото е зима и витаминки трудно се намират. Въпроса ми е как ги правите - само с вода ли ги поливате (в смисъл садят ли се в нещо или...)? От какви зърна? А соята алерген ли е? Пшеницата предполагам трябва да е белена и негрухана, друго? Много въпроси ли станаха?
И още един се сещам, който обаче май е за готварския, но понеже тук сте се събрали едни такива здравословно-мислещи... вас да си питам - правите ли домашни солети или нещо подобно за гризкане на бебетата? Споделете рецепти, pls.
Виж целия пост
# 1
Аз няма да мога да съм полезна, защото никога не съм похапвала кълнове и не знам как се приготвят, но ще следя темата, защото много ми се иска да пробвам.
Само да вметна, че преди Нова година в Била бяха заредили голямо разнообразие от готови покълнали семена, имаше даже и готови салатки, но сега вече не ги виждам да зареждат. В магазините за здравословни храни също продават - готови за консумация(покълнали) и такива на зърна ,които сам да си отгледаш. На опаковките им има указания как точно се прави за конкретния вид зърна.
Виж целия пост
# 2
аз - не, защото съм мързелива Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Мързи ме да си ги правя - купувам си разни и разнообразни от Фантастико Wink
Виж целия пост
# 4
Само да вметна, че преди Нова година в Била бяха заредили голямо разнообразие от готови покълнали семена, имаше даже и готови салатки, но сега вече не ги виждам да зареждат.

Точно днес си купих такива соеви кълнове от Била. Още не съм ги опитала, но ще забъркам нещо китайско за утре  chef
Виж целия пост
# 5
Понякога имам пристъпи на здравословно хранене, но си ги купувам вече отгледани.Хрупам ги на салата или правя нещо тип "китайско".
Виж целия пост
# 6
Правя понякога, друг път купувам. Принципът е, че зърната трябва да се залеят с вода за определн период(за различните зърна различно) и след това се измиват и слагат в някакъв недълбок съд, покрити на тъмно (имитира се влажната и тъмна среда в земята) пак за известно време докато покълнат, като на поне 12 часа се изплакват.
Ето тук има добро описание:
Как се правят кълнове?  
Правила съм от пшеница, овес, слънчоглед, тиквено семе и сусам. Овесът не ми хареса особено; тиквеното семе, ако не го консумираш своевременно започва да горчи. Харесвам много от люцерна (а и в 100гр се съдържат 80% от препоръчителната доза на всички витамини и минерали), но в домашни условия технологията ми се вижда трудна.
Виж целия пост
# 7
Току що си купих една салатка от Била със кълнове люцерна, слънчоглед, жито, цвекло - голяма мешавица. Ами, че то било вкусно! Хайде на здравословното хранене!
Виж целия пост
# 8
Правя понякога, друг път купувам. Принципът е, че зърната трябва да се залеят с вода за определн период(за различните зърна различно) и след това се измиват и слагат в някакъв недълбок съд, покрити на тъмно (имитира се влажната и тъмна среда в земята) пак за известно време докато покълнат, като на поне 12 часа се изплакват.
Ето тук има добро описание:
Как се правят кълнове? 
Правила съм от пшеница, овес, слънчоглед, тиквено семе и сусам. Овесът не ми хареса особено; тиквеното семе, ако не го консумираш своевременно започва да горчи. Харесвам много от люцерна (а и в 100гр се съдържат 80% от препоръчителната доза на всички витамини и минерали), но в домашни условия технологията ми се вижда трудна.

Хиляди благодарности! Само да допълня, че става въпрос да давам на бебка от тези кълнове, не толкова за наша употреба.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия