КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

  • 96 714
  • 735
# 660
Здравейте и аз тая година се каня да се пробвам за първи път с направата на козунаци.Въпроса ми е като омеся тестото за да бухне по лесно мога ли да го сложа на фурна?И ако да на какви градуси и за колко време?По време на бухването там да го покривам ли с нещо?Има ли значение рецептата на козунака дали е упоменато бухването във фурна?
Продължавам с въпросите относно измесването:
В рецептата е посочено количество от 250 мл олио което се слага половината вътре при замесването на тестото.А останалата половина пише да се използва за доизмесването му.Как точно се измесва с олиото?Намазвам ръцете си с него като меся или по друг начин?
Знам че ми станаха много въпросите и дано някой намери време да ми отговори Flutter
Виж целия пост
# 661
Благодаря Grinning питането ми беше като количество, иначе е съвсем прясна - това относно датата на производство  Peace  В рецептата на Венете е дадена 7гр суха мая, при такова съотношение аз трябва да сложа между 2-2.5гр прясна, така ли  Peace
грешка.  не си се разсънила още.
съотношение  жива/суха  е  3:1 .  т.е  3 гр. жива са = на 1 гр суха.
ти имаш 7 гр суха. живата ще я получиш като умножиш по 3 - или 21 гр жива , което е половин (1/2) от кубчето.
ако нямаш настроение не се захващай с козунака  Joy
Виж целия пост
# 662
Благодаря Grinning питането ми беше като количество, иначе е съвсем прясна - това относно датата на производство  Peace  В рецептата на Венете е дадена 7гр суха мая, при такова съотношение аз трябва да сложа между 2-2.5гр прясна, така ли  Peace
грешка.  не си се разсънила още.
съотношение  жива/суха  е  3:1 .  т.е  3 гр. жива са = на 1 гр суха.
ти имаш 7 гр суха. живата ще я получиш като умножиш по 3 - или 21 гр жива , което е половин (1/2) от кубчето.
ако нямаш настроение не се захващай с козунака  Joy


Настроението го имам  Mr. Green Mr. Green Mr. Green ама нали бързам, та явно не съм прочела правилно. И на мен ми се стори малко количеството, което получих  hahaha
Благодаря, почваме козунака  Grinning
Виж целия пост
# 663
Настроението го имам  Mr. Green Mr. Green Mr. Green ама нали бързам, та явно не съм прочела правилно. И на мен ми се стори малко количеството, което получих  hahaha
Благодаря, почваме козунака  Grinning
бързата работа - срам за майстора  Laughing
не бързай. прочети хубаво какво ,кога и как се прави.
Виж целия пост
# 664
Честита Връбница на всички Цветя в темата! - за всички, които са по източно православния стил.......

Христос Возкресе! - за всички, които празнуват по западно православен стил.........
Виж целия пост
# 665
Рецептата е следната, 3 малки яйца разбити с 150 гр. захар, отделно в 150 мл. пр. мляко разтворено едно пакетче суха мая и 1 суп. лъж. захар, след като маята шупне събирам двете смеси сипвам в хлебопекарната и отгоре брашното с щипка сол. Започва да меси и постепенно на отворен капак добавям 100гр масло и 50мл олио, маслото може би беше прекалено топло Thinking и това е. Друг път съм го правило по доста по-мързелив начин, дори без да разбивам яйцата и винаги втасва до ръба на тавичката на пекарната а сего дори не мръдна над половината. Второто тесто директно го изхвърлих, беше станало като гума Laughing Утре ще купя йоткер и ще пробвам по най-обикновения начин пък да видим...

Тестото е станало на гума защото се е охладило и захарта се втърдила. Трябвало е да пуснете хлебопекарната на програмата да печене за 1 максимум 2 минути, да оставите тестото вътре да се отпусне хубаво и чак тогава да продължите да го месите.

Възможно е наистина и високата температура на маслото да е оказало някакво влияние, ама да си призная ако го пускате на части не би трябвало да има проблеми.

Здравейте и аз тая година се каня да се пробвам за първи път с направата на козунаци.

Въпроса ми е като омеся тестото за да бухне по лесно мога ли да го сложа на фурна?И ако да на какви градуси и за колко време?По време на бухването там да го покривам ли с нещо?Има ли значение рецептата на козунака дали е упоменато бухването във фурна?

Продължавам с въпросите относно измесването:

В рецептата е посочено количество от 250 мл олио което се слага половината вътре при замесването на тестото.А останалата половина пише да се използва за доизмесването му.Как точно се измесва с олиото?Намазвам ръцете си с него като меся или по друг начин?
Знам че ми станаха много въпросите и дано някой намери време да ми отговори.

Да започнем по реда на действията. Втората половина от олиото се използва по начина по който сте го описала. Може малко от него да се разлее по плота и тестото при месене да го поеме.

Втасването във фурна е нож с две остриета, затова трябва да се направи внимателно. Ще напиша това което аз съм правил и правя сега.

Когато бях със старите фурни дето бяха само с реотани отгоре и отдолу. Пусках фурната да се загрее на най слаба позиция (при мен беше на 1). После проверявах с ръката (ако и е приятно във фурната и не гори значи е добре) - слагах тестото вътре и затварях капака. Не отварям докато тестото не втасва.

Сега съм с фурна с вентилатор. Пускам я на топъл въздух 50 градуса. Като загрее изключвам. Слагам тестото и пак така докато не втасва не отварям.

Баба ми на времето беше на фурна с дърва и въглища и там тестото се слагаше до печката.

При всички случаи за да не хване кора тестото го намазвам отгоре с част от мазнината.
Виж целия пост
# 666
  Питане и от мен по темата:
Правя козунаците в машината, там меся и там втасват.Втасването обаче ми се струва,че е в повечко,защото тестото излиза доста меко.Днес извадих тестото по-рано,когато ми се стори,че вече е готово и пак е меко.Оформянето е по-трудно и тестото по консистенция не прилича на това по клиповете.Моля, някой да сподели дали не изважда по-рано тестото си,или първоначално трябва да е по-твърдо и стегнато.Правя по рецепта на  Еликсир с кис.мляко и доомесвам с програмата за пица(мулинекс2000).
   Сега втасват втори път във фурната,после ще показвам  Wink
Виж целия пост
# 667
Ами след като и рано, и късно извадено е меко значи причината не е във времето за втасване. Simple Smile
Малко ти е брашното или същото е некачествено Peace.  Това, че работиш по точна рецепта не е гаранция,че не ти е малко брашното. Има субективни фактори, кооит искат и наблюдение, и опит в работата с тесто.

По този повод- вчера сравнявах 2 брашна. Едното за козунаци пише, а другото -тип 500. Е, това,което е за козунаци трябва по принцип да е по-нисък тип. Да, ама не. По описаните характеристики- пепелно съдържание и по съдържанието на белтъчини видях, че е тип 600 Shocked. Това, което беше обчвено за тип 500 беше тип 550. Съдържанието на белтъчини беше 10. Лъжат ни както си искат, така че внимавайте с брашната. Има едно в Лидъл- Кастел ли беше. То пък при обявен тип 500 реално е тип 700. Много се ядосвам на тези идиоти- производители. Вносното пък ми идва скъпичко. Rolling Eyes

За начинаещите,ето тук има полезно инфо за брашното:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=330.0
Виж целия пост
# 668
Честит празник на всички цветя   bouquet

Започвам поредния опит за козунак  Embarassed След 3 неуспешни. Цяла седмица четох, да видим днес какъв ще е резултата. Настоила съм се, че ще стане прекрасен козунак, бухнал и на конци  Crazy

Сега въпросите преди да почна:
Имам суха ная на Йоткер 7 гр за 500гр брашно и суха на Юва 11гр за 1кг. Ще правя рецептата на Венета. Четох и хубави и лоши мнения и за двете, сега не знам коя да ползвам  newsm78
Ще активирам маята предварително;
ще разбия яйцата и захарта в затоплен съд с миксера;
ще меся в хлебопекарната, като ще сложа половината от брашното и ще добавям останалото брашно и мазнината постепено;
Мисля да пусна два пъти програма месене, като втория път ще оставя и да втаса.
АКО втаса, ще оформа и ще оствя във фурната за второ втасване и ще пека пак там...

Някакви съвети, нещо да не съм измислила както трябва  newsm78
Виж целия пост
# 669
С благодарности към Елексир за споделената рецепта на козунак със сметана!!!! Невероятно сполучливи се получават козунаците! Simple Smile




А колко много конци има........... Simple Smile
Виж целия пост
# 670
...
Имам суха ная на Йоткер 7 гр за 500гр брашно и суха на Юва 11гр за 1кг.
...

Някакви съвети, нещо да не съм измислила както трябва  newsm78

Всичко си обмислила, слагай една широка усмивка, взимай най-доброто настроение, което имаш и ... почвай, а ние сме с теб.

Сега ... слушал съм, че маята на Йоткер по бавно втасвала. Не я ползвам (защото аз по принцип работя само с жива мая), така че само споделям.

Освен това от личен опит знам, че ако разбиеш много яйцата със захарта стават на една пяна дето после в хлебопекарната трудно усвоява брашното. Та ... разбий захарта с млякото или водата (каквото ползваш), добави яйцата и само леко ги разбий. Аз например козунаците вече трета година ги правя с пудра захар в тестото - може би погрешно съм останал с впечатление, че тя се усвоява по бързо от течностите.
Виж целия пост
# 671
Дядо хаджия, благодаря за съвета!
Ще разбъркам яйцата със захарта само с телта в затоплен съд, за да разтопя захарта само.
Ще пробвам с маята Юва  Flutter
Отивам да го почвам  Blush
Виж целия пост
# 672
 дядо хаджия , аз като реших да правя козунаците, само млякото затоплих, да разтворя захарта и маята, другото всичко така го наслагах в машинката, не ми се четяха и записваха рецепти.То пък взе,че стана.
Виж целия пост
# 673
  Да,права си Джемма за брашното,трябва да се внимава какво купуваме и как ни лъжат  #Cussing out доста брашна обиколих и аз докато намеря читавото,за мен е на софия-мел-тъмносиня опаковка и само с такова правя всичко,и хляб и козунаци!А рецептата никога не може да бъде точна,зависи си от големината на яйцата,течностите и т.н.Аз го преценям по консистенция-когато не маже под бъркалките и е меко и стегнато преди втасване  Peace и теста с възглавничката на ухото  Mr. Green
   Другият път ще сложа повечко брашно при първоначалното замесване и ще видим.  

   Днешните станаха просто невероятни!Не можах да снимам всичко,че ме нападнаха гости.
     Доволна съм Simple Smile
Виж целия пост
# 674
Страхотни козунаци показвате, искам от всички  Laughing
Аз днес направих козуначните кифлички на angellove's - много ми харесаха - вкусни, ароматни и мекички Simple Smile За едно съжалявам само, че за проба замесих половин доза, а трябваше да е цяла  chef

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия