Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 7-ма тема

  • 418 861
  • 3 736

Вместо "запис" в новата тема, използвайте бутона

Ето старите теми:

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 6-та част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 5-та част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 4 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 3 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 2 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки

Трета сливица!!!


Координати на често споменавани в темите УНГ лекари и клиники:

Транспортна болница - УНГ Клиника: 932 39 36, 932 37 65  (код за София 02) директор проф. Едрев, но той не приема деца под 3г. възраст, останалите лекари приемат.
Д-р Френгов, оперирал най – много „форумски” сливици: 0888 370 960 свободен прием: понеделник, сряда и петък от 14.30 до 17ч.
Прегледите при него са само след предварително записан час.

доц.Стефан Лолов 0888 514 977

д-р Петров (МВР б-ца), 0887 374129
Адрес на МВР б-ца: София   бул. Ген. Скобелев №79А  тел. 02 -982 13 00       

Д-р Огнян Попов – Военна болница, 0888 – 84 31 95   

д-р Иванка Кънчева - ИСУЛ – 9432529 и 0887350391

Д-р Николай Улевинов, Александровска болница, Детска клиника
Сл.тел.:9230 / в.429 и 0888/208-343     

МБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, тел.02 / 9432170
 адрес ул. „Бяло море” 8

Вадене на трета сливица във Варна

Специалист УНГ в Пловдив


Признаци за увеличена трета сливица:

- дишане с отворена уста
- хъркане по време на сън
- нощно изпотяване и неспокоен сън, поради недостатъчното снабдяване на организма с кислород
- чести инфекции на горните дихателни пътища
- може да насъпи временно или трайно изкривяване на небцето и захапката
- постоянна хрема и/или синузит
- чести отити, ангини
- проблеми със слуха
- наличие на бактериален растеж при гърлен и носен секрет.

Не е задължително наличието на всички симптоми, за да се установи увеличена трета сливица!


Полезни сайтове

Сливици – да се махнат ли? от сайта на доц.Лолов

Съвети за дните след операцията.

Всичко за сливиците

Аденоидни вегетации.

Третата сливица.

от форума - Алтернативни методи за лечение на трета сливица.

И още инфо за тези, които искат да опитат алтернативно лечение:
Трета сливица...


Лечение на трета сливица с лазер във ВМА?


Копирам и другото полезно инфо, за да може новите мами да не се връщат всеки път към старата тема да четат.

Инфо от marychery за постявянето на макарички:

Кога се слагат?
Най-честите причини за поставяне на вентилационни тръбички са:
присъствие на течност зад тъпанчевата мембрана за период по-дълъг от 2-3 месеца;
чести и/или тежки отити, които не се повлияват само от медикаменти.
Вентилационни тръбички се слагат и за избягване на трайните увреди на тъпанчевата мембрана при опасност от баротравма.

Защо се слагат?
Ако тъпанчевата мембрана се среже (т.нар. миринготомия) болното средно ухо се повлиява благоприятно от изсмукването на наличната течност и поставянето на лекарства. Ефектът обаче често е временен – разрезът бързо зараства и болестното състояние се възобновява.

Поставянето на вентилационни тръбички подържа отвора в тъпанчето по-дълго време:
налягането зад тъпанчето се изравнява лесно с атмосферното – намаляват или се преустановяват епизодите на среден отит;
при нов епизод на среден отит, това лесно се диагностицира (образуваната течност изтича и се вижда) и лекува (лесно се поставят медикаменти директно в средното ухо).

Как се слагат?
Прави се малък разрез на тъпанчето и наличния секрет се изсмуква. Поставя се вентилационната тръбичка и евентуално медикаменти.
Работи се под микроскоп, поради което при малки деца най-често се използва лека обща анестезия. При възрастни процедурата обикновено е под местна анестезия.

Колко дълго остават тръбичките и как се махат?
Вентилационните тръбички се поставят до трайно оздравяване на средното ухо – най-често за период от 6 месеца до година. През това време ухото периодично трябва да се следи от специалист.

Често ухото спонтанно отхвърля тръбичките. Ако това стане преди ухото да е оздравяло се налага повторно поставяне на тръбички. Ако ухото е напълно здраво и вентилационните тръбички не се отделят спонтанно, те се махат оперативно.

Макар и рядко, след сигурно оздравяване и след махане на макаричките, ухото може пак да се възпали. Тогава може да се наложи повторното слагане на тръбички.
Колко дълго остават тръбичките и как се махат?
Вентилационните тръбички се поставят до трайно оздравяване на средното ухо – най-често за период от 6 месеца до година. През това време ухото периодично трябва да се следи от специалист.

----------------------------------

Серозен отит
От Панайотис Мисирлис, хирург-отоларинголог, директор на Детска евроклиника
Превод - Seni

Серозният отит е едно от най-честите заболявания във възрастта до 8 години, което е тясно свързано с повтарящите се остри средни отити и което ангажира вниманието на УНГ-специалистите и педиатрите както с резистентността си към консервативното лечени, така и с нередките си рецидиви след хирургична интервенция. Става въпрос за заболяване на средното ухо, което се изразява в събирането на течност поради дисфункция или запушване на евстахиевата тръба. Основен симптом е намаленият слух /звукопроводна глухота/, а основни причини – хипертрофията на аденоидните вегетации, алергиите и ринитите – състояния, типични за детската възраст.
Консервативната терапия включва антихистаминови и кортикостероидни препарати, които могат да се съчетаят с антибиотици и промивки на носа в случаите, когато има гноен ринит. Едновременно с това се предлагат упражнения за отпушване на евстахеавата тръба. Що се отнася до хирургичното лечение, то се състои в отстраняване на третата сливица и миринготомия /тоест срязване на тъпанчевата мембрана/ със или без поставянето на вентилационни тръбички.
Кога, обаче, ще подходим с консервативно / демек медикаментозно/ лечение и кога с хирургично? Това зависи от много фактори като възрастта на детето, дали има съпътстващ рецидивиращ остър отит, сезонът, съпътстващо намаление на слуха и развитието на речта.
Ако става въпрос за дете, което е за първа година в детско заведение и има серозен отит, то най-вероятно преживява синдрома на детската градина поради първия си контакт с различни инфекциозни фактори. Вярвам, че в такива случаи е най-добре да изчакаме до следващата година, когато вероятно ще забележим голяма промяна у това дете.
Когато се касае за дете, което преглеждаме за пръв път през студения период от годината, трябва да подходим с консервативно лечение, вярвайки, че предстоящото затопляне на времето ще подпомогне оздравителния процес.
Ако има съпътстващ рецидивиращ остър отит трябва да предприемем по-агресивен подход. В такива случаи не можем да рискуваме появата на трайни увреждания на средното ухо /например хроничен среден отит, адхезивен отит/  независимо от възрастта на детето. Тук вентилационните тръбички са необходимост. При много малките деца може да бъде препоръчана и химиопрофилактика.
Известно е, че серозният отит причинява известна слухова загуба. Ако едно дете  ходи на училище и недочува, скоро ще се превърне в един безразличен ученик. В такива случаи без колебание се поставят вентилационни тръбички.
Увреждането на слуха, което предизвиква серозният отит, трудно може да доведе до изоставане в развитието на речта. Може, обаче, да съществува съпътстваща невросензорна глухота, която да се усложнява от серозния отит. Затова когато се констатира забавяне на речевото развитие у деца със серозен отит, течността трябва да бъде отстранена, за да се осъществи по-обективна оценка на слуха.
Тръбички би трябвало да се поставят когато серозният отит не се поддава на консервативно лечение поне три месеца, когато има съпътстващо намаление на слуха и когато се подозират промени в тъпанчевата мембрана.
Тези тръбички остават в ухото 6-8 месеца и се отхвърлят спонтанно. След това никой не може да гарантира, че  серозният отит няма да рецидивира, особено ако съществува и алергичен субстрат


Виж целия пост
# 1
може и от недостатъчно вода да е, може от проблем с коремчето да идва, може много неща вероятно.
Според един УНГ доктор, това е рефлукс, който има връзка с третата сливица и ушите и ако се съобразяваме с него (диета и т.н.) детето ще се оправи . Понеже за сега сме добре, е послушахме и този доктор (не пречи ) и мен все ме човърка, кое беше разковничето - лекарствата, масажите, разходките в планината, дърпането на ушите , билките или ...

Благодаря за новата тема....аз си продължавам де Laughing
Виж целия пост
# 2
Понеже следя темите отскоро,ако инфото в първия пост е неактуално в някоя своя част,сигнализирайте да поправям,докато може.
И по-малко да се налага да пишем тук!!!   bouquet
Виж целия пост
# 3
Хайде вече в нова тема Simple Smile

Кукумявка под прикритие - благодаря ти за труда HugТоо, дано по-малко пишем де Confused Но, все пак е хубава и полезна темата, макар и само да се прочете Peace
А, аз искам да споделя, че ние имаме записан час при друг УНГ лекар в ИСУЛ за второ мнение по повод нашата 3та сливица. Ще кажа новини в петък след прегледа ни.
Виж целия пост
# 4
Речено, сторено!!
Куки, браво Wink!

Темата е много хубава!

Аз пийнах един ериус, направих промивчица и сега поне нямам усещането, че съм спала на дъното на басейн.
Ако беше за децата досега сто пъти да съм ги завела на лекар, но за мене си хич и не ми се стъпва в кабинет.

Относно стетоскопа - явно има и "по-тежки" случаи.
Черен хумор, надявам се никой по никакъв начин да не му се налага да чете, да се информира повече за лечения, практики и т.н.
Пожелавам на всички ни здрави, весели дечица!
Виж целия пост
# 5
Пожелавам все по-малко да се пише в тази тема Hug
Виж целия пост
# 6
Здравейте,
детето ми от януари беше с остър отит, после стана серозен, но без течност.
След това изкара един бронхеолит и беше в болница.Там ми казаха, че е с голяма 3 та сливица и  е готов за операция #Crazy,но за щастие днес Френгов каза, че сливицата е първа към втора степен.Проблема, обаче е , че тимпанометрията миналия месец беше долу-горе добре, но днес беше права черта.Аз също забелязвам от седмица намаление в слуха.Започваме терапията му, на хомеопат ходихме и започвам Еаrdoc.Въпроса ми е колко често и по колко минути ползвате Eardoc  .Днес Earcheck на Френгов отчете 2 в едното ухо и 5 в другото ooooh!
Виж целия пост
# 7
Той и Френгов ли се е обзавел с Earcheck   Shocked
Виж целия пост
# 8
Да и той има.
За съжеление аз не поръчах, защото много неща ми дойдоха тоя месец и инхалатор купувах.....сега съжелявам.Немога да се ориентирам колко време да правя с Еardoc .
Моля ви на някой, ако му е показвало 5та степен Earcheck после за какво време го е вкарвал в зелената зона.По колко минути пускате Eardoc и през колко минути?
Виж целия пост
# 9
Странно наистина,за какво му е Earcheck на Френгов при положение че има професионален тимпанометър.
Ние утре сме на преглед ,показанията продължават да са тези за които писах в предния си пост, въпреки масажите, вибрациите и надуването Cry
Виж целия пост
# 10
Аз искам да попитам мамите, които знаят чужд език, дали са се ровили в чужди сайтове/форуми и какво пише там по въпроса. Преди време бях пуснала тема в подфорума на мамите в чужбина, да ги питам как се справят с честите разболявания на децата. Все пак там не им дават болнични на поразия като при нас. Оказа се, че там децата не боледуват така често като тука, не говоря само за трета сливица, а по принцип не боледцват. На какво може да се дължи това.
Виж целия пост
# 11
tweetys -
Скрит текст:
в сферата, в която работех болничния беше табу Peace Май, само тези на държавна работа си взимат болнични......или с много човечни шефове. Аз напуснах, защото нямаше кой да ми гледа постоянно разболяващото се дете Wink
Скрит текст:
А, иначе честите боледуванията в софийските ясли и градини се дължи най-вече на занижения контрол от мед. сестри. Аз също съм го пращала със сополите Embarassed, и всички го правят, и донякъде ги разбирам. Но, това е друга тема. Някога, когато ние ходехме на детска градина на вратата мед. сестра преглежда гърло, ако се усъмни мери Т, гледа общ вид на детето, преглеждаха ни ноктите и каквото си пожелаят. И, ако види нещо обезпокоително те връчва директно на майката без коментари.  Това, което аз не знам е в чужбина как постъпват, ако родител се опита за си заведе сополиво детето Peace
Виж целия пост
# 12
Поръчах си и аз Eardoc, въпреки, че съм леко скептично настроена към успеха му в нашия случай. Обнадеждава ме това, че успявате да свалите с няколко степени показанията на Earcheck в рамките на няколко процедури. До 2 седмици ще отидем и на УНГ за продухване с балон на Полицер и повторна тимпанограма. Засега ще се въздържа от поръчката на EarPopper, поне докато не видя резултата от прегледа. Продължавам с опитите си да я накарам да надува отовента - засега неуспешно Sad.

Много важно за мамите, които дават балони и отовент, дори и духване само със запушени нос и уста:  всякакви хреми и секрети от носа трябва да са излекувани, иначе има опасност от инфекция на ушите! Peace
Виж целия пост
# 13
Eardoc предполагам действа добре, ако се прилага от самото начало на някакъв процес. Особено при деца с упорити, чести хреми, които правят неминуем проблем с ушите. Ако още при първото засополяване се положат максимални усилия за дрениране на секретите (масажи, вибрации, много течности, парни инхалации, медикаменти и т.н.) може би се предотвратяват по-сериозни последици и по-бързо се овладява процеса. Т.е. борбата с всякакви подръчни средства трябва да е на всички фронтове при първия сопол, особено при децата с история.

Острите отити, например, в болшинството от случаите са вид усложнение на настинка/грип. Самата евст. тръба при децата чисто физиологично не е толкова "наклонена" като при възрастните и когато има много секрети, те неминуемо се задържат. Това от своя страна е предпоставка за вторична инфекция в средното ухо. Затова ВИНАГИ искайте при обикновена настинка или грип педиатърът да гледа и ушите (нещо, което задължително трябва да се прави, поради горната особеност, но масово не го правят). Принципно педиатрите са длъжни да разбират и проследяват уши и да пращат при специалист само при по-сериозни случаи.

Серозният пък отит често е последствие от изкаран остър отит. Обяснявам си го, че с АБ се овладява инфекцията, но не и напълно дренажа на секретите, които си остават в средното ухо (тук има една интересна теория, че именно АБ са причина за серозен отит, но ще я разкажа друг път). И колкото повече се задържат там, толкова по-гъсти и лепкави стават (тъпанчето хлътва навътре от вакуума) и в един момент не е възможно да изтекат през евст. тръба.

В целият този процес много важно е проследяването и Earcheck е от огромна полза, защото знаем как се повлияват ушите от усилията ни, кое е ефективно и защото знаем колко струва една тимпанограма, колко рядко се прави и колко неудобно е непрекъснатото влачене по доктори.
Виж целия пост
# 14
Здравейте, извинявам се че не е по темата, но от два дни не се чуствах добре и днес съм с диагноза грип. Лекараката ми даде някакво интересно лекарство - RELENZA. Но не мисля, че ми помага.
Но никога не съм се чуствала толко зле. Притеснявам се, че и Рони прихваща...  Confused
Моля мамите, които са го карали да дадът инфо на лични.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия