КОЗУНАЦИ - 2012г. - 2

  • 62 020
  • 803
# 780
Уважаеми дами,

Тази част от темата надхвърли позволения лимит от 50 страници. Не знам дали ще се открие друга част, ама защо не се прехвърлите в темата за бързите въпроси и отговори ?
Виж целия пост
# 781
Лимитът от 50 страници нали е за отчетните теми  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 782
Джемма, според мен нещо киселото ти мляко е било възкиселичко, затова ти е станал странен козунакът. Аз вчера оползотворих така едно киселичко млекце на кекс и той стана с лека киселка жилка hahaha Хубав е, но се усеща.
Та, мисълта ми беше, че тестото на еликсир с киселото мляко, е едно от най-сполучливите теста, които аз лично съм виждала, така че те съветвам да пробваш пак, този път с прясно квасено мляко или с купешко - ще видиш, че става върховно! Вкусът си е максимално козуначен и структурата въобще не е като показаната от теб на снимката. От киселичкото е, да знаеш Simple Smile
Виж целия пост
# 783
Благодаря, belinda. И аз разбрах, че  е от млякото този вкус и даже структура, защото ферментацията на млякото е оказала влияние, затова казах, че не е от рецептата, а от майстора (пишман майстор в случая hahaha). Ще пробвам с купешко. Peace
Ще пробвам и с вино, но после как ще се покажа на плажа, а?станахме по 10000 кила
Виж целия пост
# 784
Пробвах козунак с вино,мляко и две лъж.заквасена сметана,разкошен стана и
Виж целия пост
# 785
мм, много съблазняваш с тия винени козунаци! Heart Eyes Grinning Чудесно изглеждат, пък и явно не само изглеждат! За втори път си записвам рецептата, че не намерих къде съм я записала преди, ще пробвам вероятно по Гергьовден, да видим какви ще ги докарам.  bouquet  chef
Виж целия пост
# 786
Рецептата,която е дадена на 1ва стр,е с малко промени-
   за 1кг брашно следват
 4яйца,2 жълтъка,белтъщите 2на бр оставям за намазване,
 2пак суха френска мая/по11гр е пакетчето/
 250-260гр.захар,200 мл.мазнина/зехтин плюс масло/
 мляко 30-40гр за активиране на маятя,лъж.захар и 2,3 лъж.брашно.
 200мляко плюс 200вино,плюс 30гр сок от лимон и портокал, 2лъж.заквасена сметана.
  ванилия течна- 4рома.4 ванилия и 4 лимонене плюс кората на два лимона
 Яйцата и захарта разбивам на пяна/това е важно за мекотата и конците/пробвала съм без да ги бия и не е същото/
 Останалото е същото-месене,месене ,на ръка или машина , или миксер,аз ползвам машина за хляб и малко миксера/няколко врътки/докато излязат мехурчета и балончета из тестото. Пека първо на 180-10 минути и после на 160- 25мин.
Забележка- Виното да е бяло
Виж целия пост
# 787
Рецептата,която е дадена на 1ва стр,е с малко промени-
 

Благодаря, добавих си и промените!  bouquet
Виж целия пост
# 788
ММ,не са много течните съставки като грамаж за 1кг брашно?
Виж целия пост
# 789
Не са много,тестото го правя малко по-течно,напр.ако се меси в машината за хляб около перките има кръг по течно/ако сте забелязали и при хляб когато е течно се образува/ като е измеси хубаво,то се отделя като дъвка,на конци се точи. Успявам и плетка малка да добия Simple Smile Това е ако искате козунака да е някак кух и лек,филийкаата да  трепери .
 Последния хляб ми беше станал на конци и приличаше на козунака, мек и лекичък,защото го оставих тестото по-течно.
 Тестото на козунака леко лепне,но като решиш да го отделиш от пръстите си ,то се изтегля като дъвка и не оства грам върху ръката, тоес не е като по плътното тесто да се меси без да залепва.но отлепването става лесно,ако е измесено достаъчно добре.Аз го меся 3пъти по 15 минути в машината,а понякога само с миксера.Има ли мехурчета и малки балончета значи ще стане козунака Simple Smile
 Горните снимки са с телефон ,затова много не са ясни.
Виж целия пост
# 790
тестото го правя малко по-течно,напр.ако се меси в машината за хляб около перките има кръг по течно/ако сте забелязали и при хляб когато е течно се образува/ като е измеси хубаво,то се отделя като дъвка,на конци се точи. Това е ако искате козунака да е някак кух и лек,филийкаата да  трепери .


Ами аз търся точно обратния ефект - козунакът да е тежък, лепкав, влажен.

Сутринта го замесих по рецептата на Джема за традиционен козунак. Ама реших,след доста четене по въпроса, да увелича количеството захар , защото така се докарвало тестото да е тежко и след печене да се лепи в устата.

Да ама сега козунакът не иска да втаса, вече 2ч го чакам, такова чудо не ми се е случвало..
Май прекалих със захарта...
Дано накрая да излезе козунак, а не глетав сладък хляб.
Виж целия пост
# 791
тестото го правя малко по-течно,напр.ако се меси в машината за хляб около перките има кръг по течно/ако сте забелязали и при хляб когато е течно се образува/ като е измеси хубаво,то се отделя като дъвка,на конци се точи. Това е ако искате козунака да е някак кух и лек,филийкаата да  трепери .


Ами аз търся точно обратния ефект - козунакът да е тежък, лепкав, влажен.

Сутринта го замесих по рецептата на Джема за традиционен козунак. Ама реших,след доста четене по въпроса, да увелича количеството захар , защото така се докарвало тестото да е тежко и след печене да се лепи в устата.

Да ама сега козунакът не иска да втаса, вече 2ч го чакам, такова чудо не ми се е случвало..
Май прекалих със захарта...
Дано накрая да излезе козунак, а не глетав сладък хляб.

Захарта и мазнините усвояват течностите в тестото от там маята няма достъп до нея и не може да работи. А след като течностите са усвоени как точно ще получите влажен козунак.

Просто ще намалите печенето и това е.
Виж целия пост
# 792
Да, прекалила си- не трябва да увеличаваш захарта и мазнините.

П.П аз си мислих,ч е само аз съм откачена и мразя пухкав, лек и сух козунак. А имало и други като мен- фенове на влажен и по-тежък козунак.
Виж целия пост
# 793
П.П аз си мислих,ч е само аз съм откачена и мразя пухкав, лек и сух козунак. А имало и други като мен- фенове на влажен и по-тежък козунак.

Бройте ме и мен в тоз отбор - на влажни и по-тежки козунаци.......Някой бе писал преди - извинявам се кой, не помня - но това е все пак козунак, а не питка. Искам да чувствам разликата.......
Виж целия пост
# 794
Според мен тежестта на козунака идва от повечкото брашно. Много определения станаха ,влажен,лек,сух,пухкав.абе козунак сиреч.... За мен най-хубави козунак е сладък,мекичък и влажен,а ако има и конци е прекрасен!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия