Тортата с моркови на Анда

  • 24 902
  • 50
# 15
Решила съм за рождения си ден да направя тази торта и дано да се получи, защото няма да правя репетиция, а направо се явявам на представлението:)
Няколко пъти правих кекс с моркови и много ми хареса и за това се спрях на тази рецепта.
Малко ме притеснява печенето на блатовете /кекса ставаше готов за около 1 час/, та се чудя дали толкова време ще отиде и за блатовете. Може да пробвам да изпека 3-та блата наведнъж, с хартия помежду им, а ако не стане, ще ги пробвам поотделно.
Пожелайте ми късмет и ако имате последни наставления - цялата съм в слух:)
Ще пиша какво е станало Simple Smile
Поздрави!
Виж целия пост
# 16
Имай предвид, че ако печеш с хартия по средата, могат да станат неравни блатовете; а също така трябва да печеш малко по-дълго.
Ако печеш поотделно, стават доста бързо. И в двата случая обаче не е фатално.
Много е важно охлаждането, за да се получи вида на тортата. Ако има проблем с блатовете, могат да се дооформят с помощта на крема и да се фиксират с охлаждане.
Виж целия пост
# 17
Значи ще ги пека отделно, за да не станат неравни. Оформянето наистина ме притеснява, защото много не ме бива в тази част.
А блатовете надуват ли се? Тази торта на снимката е доста висока. Предполагам, че моята ще стане по-ниска.
Anda, благодаря ти за съветите! Simple Smile  bouquet
Виж целия пост
# 18
Ами леко се надуват, не колкото пандишпана. Ама аз напоследък я правя малко на око и обичайно намалявам леко олиото  Embarassed
Във всеки случай консистенцията е такава, че спокойно позволява тук да попритиснеш, там да поизрежеш и така да получиш приблизително нужната форма (моята беше височка, защото блатовете ми се видяха твърде широки; сложих върху тях една широка чиния и изрязах всичко, което се подаваше под нея; след това смесих с част от крема и го сложих като предпоследен блат; хем по-тясна, хем по-висока. Ако имаш по-малка тавичка, няма да имаш този проблем). След като намажеш с изварения крем (не ти е нужна пълна гладкост, но в общи линии гледай да постигнеш равна повърхност и хубав ръб), слагаш в хладилника да се стегне за няколко часа. Трябва като пипнеш, да не остава следа.
Оттам нататък си украсяваш както искаш.
Ето и този вариант на рецептата http://www.marthastewart.com/page.jhtml?type=content&id=reci … L&site=living
гледам, че и Марта Стюарт си реже изпъкналата част на блатовете  Laughing
Абе няма какво толкова да не стане!
Виж целия пост
# 19
Идеята с изрязването на блатовете и правенето на допълнителния блат с остатъците и крема е страхотна идея. След всички тези подробни обяснения от твоя страна, няма как да не стане тортата. Simple Smile  chef
Сърдечно благодаря!  bouquet
Виж целия пост
# 20
Започнах да правя блатовете и първият е готов. Носи се страхотен аромат, блата е мноооого вкусен. Дадох на малкия да го опита и сега реве и иска още Simple Smile
Утре ще направя крема и украсата.
Поздрави! Simple Smile
Виж целия пост
# 21
Аз май сама си пиша в темата, обаче искам да ви кажа за последно, че сега като направих крема и го сложих и...според мен нищо не стана. Нещо много тежко ми стои и има някакъв хаос от вкусове Sad
Виж целия пост
# 22
Ами--- въпрос на вкус. Да не би да ти е била солена изварата?
Принципно кремът трябва да е като чийз-кейк на вкус. Не знам, не е  стандартен вкусът за тук, но обичайно се харчи добре  newsm78 и то според мен точно заради не толкова сладкия крем. Ти кой вариант прави, с извара или със сирене крема? Да не би да си взела от зърнистата извара?
Виж целия пост
# 23
Здравей!
Преди малко накарах няколко души да опитат тортата, включително и мъжът ми, който е готвач и всички я харесаха. Но на мен продължава да не ми стои добре.
Според мен изварата не е хубава и за това се получава така. Стои някак странно.
Както и да е.
Утре ще я сервирам на гостите и се надявам и на тях да им хареса.
Благодаря за помощта! Simple Smile
Виж целия пост
# 24
За първи път чувам за такава торта, обаче и аз си я copy. Само и да имаше някой да ми я приготви.
Виж целия пост
# 25
Абсолютно съм се навила да я направя- само гости да дойдат. А има едно Рикота- с него няма ли да стане крема? Щото при нас няма крема сирене...
Виж целия пост
# 26
Ами--- въпрос на вкус. Да не би да ти е била солена изварата?
Принципно кремът трябва да е като чийз-кейк на вкус. Не знам, не е  стандартен вкусът за тук, но обичайно се харчи добре  newsm78 и то според мен точно заради не толкова сладкия крем. Ти кой вариант прави, с извара или със сирене крема? Да не би да си взела от зърнистата извара?

Анда хрумна ми нещо. Ако сваря моркови в много малко вода и много захар, да се получи нещо като сладко от моркови, и после го пасирам хубаво и след това разбия Рикота или нещо друго наподобяващо или пък изцедено кисело мляко и след това прибавя малко прясна разбира сметана дали няма да се получи нещо интересно? Как ти се струва?
Виж целия пост
# 27
Ами нямам идея, честно казано. По-скоро сложи само сметана, ако те притеснява изварата, или направи варианта с безсолното сирене крема - или маскарпоне, де, ама пусто скъпо. А, сега видях за рикотата - не знам, не съм яла, трябва да стане сигурно - просто трябва да е меко и безсолно. Защо не пробваш с малко количество, докато получиш какъвто вкус ти харесва? Аз обичайно отделям една лъжица сметана и експериментирам с нея, докато ми хареса резултата.
Или промени съотношението сметана към извара и сложи повечко пудра захар. Добавянето на портокалова кора също би трябвало да освежи крема.
Можеш да сложиш крем с повече извара и по-малко сметана между блатовете и такъв с повечко сметана и съвсем малко извара - или хич - за отгоре. Наистина има разлика каква е изварата, зърнистата не се разбива добре и зрънцата продължават да си личат. Другата става гладка и изобщо може да не се усети.
Сладкото от моркови според мен би приличало твърде много на самия блат и на украсата - нали и в блата има моркови, и украсата пак е от сварени в гъст сироп морковени ленти. Уф, яд ме е, че не мога да ви покажа сайта, от който я свалих преди време - беше обяснено етап по етап, но после сайтът стана платен, добре, че я принтирах тогава. Cuisine at Home се казва онлайн-списанието.

А, за крема - ако украсяваш с розички от моркови, можеш първо да запечеш съвсеем леко две пакетчета кокосови стърготини, колкото да се позлатят. После слагаш по средата на тортата лека пластмасова купичка и наръсваш внимателно златистия кокос по останалата част на тортата. като вдигнеш купичката, по средата остава бял кръг. Розичките се редят по ръбчето на този кръг, но без да го запълват - само 4-5.
Виж целия пост
# 28
Да похваля и аз тортата. Вчера я спретнах по слуачй празника.

Пекох блатовете заедно с хартия по средата. Наистина не стават равни. Двата долните бяха добре, но горният се беше издул доста в средата. С трохите, които ми изпадаха докато разделях блатовете, подпрях краищата на най-горният блят и пак получих равна повърхност. После изобщо не личеше.
Добавих един бакпулвер към тестото за блатовете, защото се притесних дали ще се надуят само от содата.
Не харесвам кремовете с извара, кисело мляко или сметана. Киселеят ми. Направих млечно-маслен крем от 750 мл. мляко, възварено с 4 с.л. захар и 2 с.л. консервирани в захар и алкохол портокалови корички и 6 с.л. размито в студено мляко брашно. Като поизстина мленият крем го добавих към 250 гр. масло, разбито с около 100 гр. пудра захар (на вкус).
Стана страхотна торта - голяма, ароматна и много вкусна. Чак свекървата поиска рецептата.

Благодаря Анда.
Виж целия пост
# 29
Както казах, от доста време съм хвърлила око на тази торта. Тази вечер съм решила да я направя. Имам обаче няколко въпраса:
1. Анда, с какъв диаметър ти е формичката (тавичката в която печеш блатовете)
2. Аз ще правя вариянта с извара и сметана, защото харесвам този вкус. Та въпроса ми е за тази смес, оставяш ли да постои в хладилника няколко дни, преди да я намажеш вършу блатовете? Някъде прочетох, че така се прави (май във вариянта на Марта Стюарт Rolling Eyes)
3. Дали ако тази вечер я направя, ще става за консумация утре вечер?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия