Да започнем заедно да се храним здравословно

  • 57 453
  • 742
# 150
Извинете, какво е рожков - само брашно от бобчетата на дървото или и название на някаква смес? Или е заместител на какао?... Не мога да се ориентирам от това, което виждам в нета... Откъде се купува и под какво търговско наименование?

Рожков е растението, прахът, който правят от него се нарича брашно от рожков и под това име се продава. Има го в био магазините и в тези за здравословни храни. Прилича на какао и може да го замества в рецепти, но вкусът му е по-специфичен.
Виж целия пост
# 151
Аз искам да попитма няколко неща:
1. В момента чета книгата на Дейвид Улф за суперханите. Всичко е чудесно само ,където и някой друг беше споменал в темата,че храни,които не виреят по нашите географски ширини не са полезни за нас. Какво правя тогава? Трябва ли да се лиша от годжи бери, спирулина,мака и пр.?
2. За суровият хляб - нямам дехидратор-има ли вариант да се приготви по-друг начин?
3. Купих си спирулина и на опаковката пише,че мога да я консумирам в сок. Честно да си призная -не ми е много приятна. Някой от вас знае ли рецепта,с която би била по-поносима за прием?
4. Ще отворя и темата за водата- каква вода пиете? Знаем,че тази съхранявана в пластмастови бутилки не е ок., автоматично по-този начин отпадат и прословутите кани с пречиствателя, които са от същия материал.От чешмата -не става,много е мръсна. Наскоро попаднах на информация за едни стъклени бутилки,за които пишеше,че  съдържат 71% силиций и че тази технология значително подобрявала качеството на водата като генералната идея беше,че за 5 минути чешмяната вода се трансформира в жива вода Thinking.Някой знае ли нещо по въпроса?
Виж целия пост
# 152
1. Към Улф съм малко резервирана...по принцип гледам много критично вече, когато почнат да се реят някакви суперлативи за дадена храна. Отдавна ми мина еуфорията. Simple Smile
Да не забравяме, че повечето продават продуктите, за които все хубави неща говорят и пишат.
Но това не значи, че не употребявам споменатите от теб храни, Аталанта.
Много си зависи от твоята преценка, информираност и разбирания.
Специално за маката - говорила съм вече с няколко перуанци и булвално ми се смеят като казвам, че е супер храна. Те почти не я употребяват, както между другото и какаото. Та за маката - имали си други афродизиаци и храни балансиращи хормоните.
Аз скоро не съм я ползвала. Мисля, че е хубаво да се внимава като хормонорегулатор.
Но съм я позлвала и в сладки и в солени неща. Давала съм включително и на децата малки количества.
Храна според географските ширини - много е нищено това; нашето семейство не го спазва. Някога като почна да си отглеждам сама продукцията и само една минимална част минава в екзотичното и чуждото, ще се спазва. По-скоро се старая да спазвам сезонността, но не винаги и това се получава.
То най- хубаво си е да е био, еко, собствено, сезонно и локално....

2. Има - на слънце или във фурна на ниски градуси, ако ги поддържа; ако има вентилатор, още по-добре.

3. Може и на сок, може и навсякъде другаде.
Ето какво писах онзи ден:
Слагала съм я къде ли не - и в солени и в сладки неща. Ето днес поръсих с нея салатата. Иначе в сосове, кремове, домашен шоколад, крекери, пастети, зърнена закуска (мюсли), супи. За мен навсякъде се връзва. Ползвали сме я за оцветяване при торти, сурови бонбони, солени ядкови топчета. Ако правя нещо, което дозирам на момента и само за децата, слагам от около 1/2 до 1 ч.л. спирулина.
Най-поносимото според мен е в домашен шоколад да се сложи.

4. Само филтрирана, но от известно време сменихме на друг филтър. Преди това дълго карахме с филтър Брита закрепен за чешмата. Сега сме с този:
http://www.aquasana.com/?discountcode=aqgp&utm_source=google … a8CFcK8KgodLC3Izw
В кухнята и в банята.
Сигурно е най-добре изворна или такава "печена" на слънце.

Темата наистина забива към суровоядството и аз лично се чувствам неудобно.
Има и други начини на хранене, които да са здравословни.
Както някой по-напред писа: достатъчно е да се махнат всякакви полуфабрикати и храни бъкани с консерванти и подобни; рафинираните и пакетирани (вафли, чипсове...) храни също така. Подкрепям!
Виж целия пост
# 153
Моята филтърна кана е стъклена...
Виж целия пост
# 154
Аз спирулина и мака ям ето така. Много вкусно се получава Simple Smile
Виж целия пост
# 155
Когато ползите от даден продукт са безспорни, мога да го вкарам в семейната диета, така да се каже, независимо че е нетипичен за нас. Не виждам нищо лошо в това.
Аз по-скоро бих искала да кажа нещо за типичните за нас продукти.
Баба ми доживя 90-годишна възраст със сериозно заболяване каквото е инсулинозависимия диабет. Всекидневното и' меню включваше хлебец, сиренце и кисело мляко. Нищо особено. Нито спирулина, нито вишни на прах.  Wink
Та мисълта ми е, че зорлем нито от хляба, нито от млечните бих се отказала. Това са прости храни, които са в менюто ни от хилядолетия и съм убедена, че дори генетично ни е заложено да се чувстваме добре, използвайки ги.
Всеки сам си преценява, в крайна сметка, кое за него е здравословно.  Peace

На мен също много ми хареса поста на аnette1104 по' в началото на темата. Това е и моето виждане за здравословното хранене само дето тя е по-напред в прилагането му от мен.  Laughing
Виж целия пост
# 156
Относно питането за водата - ние сме с двоен филтър с активен въглен, прикрепен към чешмата.  Peace

Ето и малко за различните методи на пречистване.
Има много методи, които могат да бъдат използвани за пречистване на водата и всеки един от тях е ефективен за премахване на определен тип примеси или замърсители, но не и на всички. Някои от най-често срещаните технологии за пречистване на водата са:

1) Дестилация - водата се загрява до кипене и след това се охлажда до кондензиране на водни пари. Примесите се филтрират при изпаряването.
Ефективна срещу: бактерии, олово, нитрати, натриев хлорид, органични химикали и пестициди
Плюсове: премахва широка гама от замърсители, за многократна употреба
Минуси: изисква много време, голямо количество вода и енергия

2) Филтрация с активен въглен - водата преминава през филтър с активен въглен, който абсорбира миризми, аромати, органични съединения и много опасни химикали.
Ефективна срещу: сероводород, радон, хлор, летливи органични съединения, пестициди, бензол, ръжда и миризми
Плюсове: премахва миризми и аромати
Минуси: не премахва тежки метали и филтъра трябва да се сменя периодично

3) Йонен обмен - водата се филтрира през слой от смолисти мъниста, които имат покритие за натриев обмен. Така се "омекотява" водата, преди да се използват други методи на пречистване.
Ефективен срещу: нитрати, сулфати, флуориди, желязо, магнезий, калций и манган
Плюсове: премахва разтворени минерали и метали ефективно при относително ниска първоначална цена
Минуси: не премахва бактериите - в действителност, мънистата може да се превърнат в развъдник на бактерии

4) Микрофилтрация - водата преминава през порест филтър за премахване на утайки и съдържащи се примеси.
Ефективна срещу: утайки
Плюсове: премахва всички съдържащи се примеси с размер по-голям от порите на филтъра
Минуси: не премахва разтворените замърсители

5) Ултравиолетова радиация - ниско ниво на ултравиолетова светлина убива бактериални и вирусни патогени, но не оставя радиоактивни следи.
Ефективна срещу: бактерии, вируси
Плюсове: дезинфекцира водата
Минуси: не премахва съдържащи се химикали
Виж целия пост
# 157
Е, за да не залита темата към суровоядството, пишете си и вашите менюта  Grinning Аз в никакъв случай не съм суровоядка, по-скоро комбинирам това с протеини, защото така моето тяло се чувства най-добре. Моят експеримент с лишаванете от млечните нещо не се получи - всеки ден съм със силна алергия, освен това страдам за нещата, с които съм свикнала да се изхранвам, така че здравей кисело мляко, здравей сирене и кашкавал. Знам ли, може и да не съм достатъчно убедена, че вредят, но особена разлика не видях с или без употребата им.

Между другото относно водата си спомням, че баща ми, който преди години беше живял за известно време в Африка, ми е разказвал как са си филтрирали водата с някакъв камък, местното племе ги е научило. Трябва да го разпитам  Thinking .

Днес хапнахме навън за обяд, а вечеря: маца, различни сирена, домати и краставици, черен шоколад за десерт.
Виж целия пост
# 158
Арлина, за пастетите винаги импровизирам според това какво ми се яде в момента. Често си измислям разни комбинации. Много любим ми е от орехи, домати, малко чесън и пресен босилек. Друг любим вариант ми е слънчогледови/тиквени семки, маслини и пак някаква зелена подправка. С чушки и орехи също много ми харесва. Ядките не ги кисна, защото никога не знам какво ще ми се яде след няколко часа или на другия ден. newsm78 Правя винаги колкото за едно ядене, затова не знам колко време ще издържи такова нещо в хладилник.

На мен по-скоро ми трябва нещо като блендер, но искам нещо малко на размер и мощно.

Нямам нищо против темата да залита в разни посоки. На мен всичко свързано с ядене ми е интересно. Mr. Green Обичам да опитвам нови неща, но няма сила на света, която да ме накара да ям нещо, което не ми е вкусно, само защото било полезно.

Вкъщи се пие предимно чешмяна вода.

Имам лошия навик да се пристрастявам към разни храни. Най-вече за закуска. Напоследък ям Pumpernickel с тахан. Другата ми любима закуска са овесени ядки/ядки от просо директно от пакета. На обяд днес имаше киноа с тиквички и лимон (сок и кора). За вечеря - краставици, домати, ементал и маслини. Останалите ядоха друго. За десерт и аз като Umbra си похапнах черен шоколад (100%-ов). Десертът ми също винаги е един и същ. Mr. Green

Виж целия пост
# 159
Слънчев лъч, мерси за подробната информация. Аз имам един въпрос - кой филтър е най-подходящ срещу варовика във водата? Водата ни е доста да не кажа ужасно варовита. Ползвахме кана Брита, но се отказах, голяма хамалогия ми е, предпочитам нещо като филтър да поставя на чешмата. Rolling Eyes

По другото , което споделяш - и аз не мисля да се отказвам от тестени, да ги намаля - това да.

Днешното меню - за закуска палачинки (яйца, вода, мляко, брашно)
Обяд - зеленчукова супа, чушка запечена леко с пълнеж сирене, ядки и копър
Вечеря - дюнери с пилешко филе, зелена салата и малко картофи "пържени" във фурната
Десерти и междинни - ядки, фурми, ябълки

Нямам нищо против темата да залита в разни посоки. На мен всичко свързано с ядене ми е интересно. Mr. Green Обичам да опитвам нови неща, но няма сила на света, която да ме накара да ям нещо, което не ми е вкусно, само защото било полезно.

Подкрепям. По-добре да пишат хора с различен опит, а не да стане тема на суровоядци например, защото няма да пишат тука хората от нисковъглехидратната тема.
Здравословното хранене е необятна тема, хората имат различни нужди, ежедневие, проблеми и т.н. да станем всички дружно вегани например. Не може човек със силови тренировки да кара на кълнове и смутита, ако човек практикува йога - тогава е друго натоварването.

Аз имах доста въпроси към Люлякови нощи, ама нещо май не е влизала в темата? newsm78
Виж целия пост
# 160
Нямам нищо против темата да залита в разни посоки. На мен всичко свързано с ядене ми е интересно. Mr. Green Обичам да опитвам нови неща, но няма сила на света, която да ме накара да ям нещо, което не ми е вкусно, само защото било полезно.
Подкрепям. По-добре да пишат хора с различен опит, а не да стане тема на суровоядци например, защото няма да пишат тука хората от нисковъглехидратната тема.
Здравословното хранене е необятна тема, хората имат различни нужди, ежедневие, проблеми и т.н. да станем всички дружно вегани например.
Именно!
Затова и не мисля, че ще съм полезна с моите/нашите менюта в случая.
Мисля, че идеята на gudza беше друга. Simple Smile

Не може човек със силови тренировки да кара на кълнове и смутита, ако човек практикува йога - тогава е друго натоварването.
По принцип може да се съчетава растителна храна със силови тренировки, но пак си зависи от човека, нагласата и организацията.
Виж целия пост
# 161
Няма нужда от дърпане като ущипани госпожици, де  Laughing На всички ще ни е интересно всички да си споделят менютата и техния опит. Ето, Вери, ако ти се решиш да го направиш, може пък аз да се вдъхновя от теб и да науча нещо ново. Трябва ли да има точно зададена дефинирана насока, за да пишат всички? Свободата е трудна за усвояване, ама все пак...


Днес закусихме подобаващо протеиново - яйца, сирена, леберкез, пумперникел (Синьо, аз не го долюбвам, ама е любим на мъжа ми), за мен имаше и един био флейкс, дето на бг не знам как да го преведа от какво е,х с ягоди.
Виж целия пост
# 162
Момичета, днес купих черен ориз или императорски ориз. Причината да го купя е, че е с много по-високо съдържание на фибри от обикновения и значително по-нисък гликемичен индекс. Освен това, черният цвят се дължи на висока концентрация на силен анти-оксидант.
Не знам дали сте чували че силните и тъмни цветове при плодовете и зеленчуците са знак за силна концентрация на антиоксиданти и витамини.
По принцип оризът е безглутенов и без фруктоза, което също е от полза. Продават го в черни кутии в Магазин 345 и в Кауфланд. Вече се чудя какво да ям, за да отслабна, да си оправя някои зачатъци на здравословни проблеми и да не си вредя.
Виж целия пост
# 163
Както някой по-напред писа: достатъчно е да се махнат всякакви полуфабрикати и храни бъкани с консерванти и подобни; рафинираните и пакетирани (вафли, чипсове...) храни също така. Подкрепям!
И аз подкрепям! Както и подкрепям бавните и плавни промени (освен, ако здравословен проблем не налага по-резки такива).

Синьо, в такъв случай не мога да дам съвет за уред, но ако намериш нещо подходящо може да споделиш, да се възползваме и ние Simple Smile
Благодаря за идеите за пастети. Комбинацията маслини (зелени) и слънчоглед и аз много я харесвам. На мен ми е любима с покълнал слънчоглед и тъй като маслините са солени, изкарва спокойно няколко дни в затворено бурканче в хладилника.

Аталанта, аз не подкрепям теорията, че трябва да се ядат само храни, които растат близо до теб. Книгата на Улф на мен ми беше полезна, но също като теб имам сериозен проблем със спирулината. Не мога да го ям това нещо и точка.
Вода пия от кана брита.
Виж целия пост
# 164
Страхотна тема!  bouquet
Връщам се да ви чета.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия