Да започнем заедно да се храним здравословно

  • 57 463
  • 742
# 225
Ferda Mravenec, aз от своя личен опит стигнах до извода, че високият холестерол може да е просто физиологична особеност и съвсем не е задължително да се храниш неправилно, за да са високи нивата му. Просто някои хора са предразположени към образуване на камъни в бъбреците, други - към висок холестерол и т.н.  Това го пиша, за да не си мислиш, че задължително правиш нещо не както трябва в твоя случай.  Peace

Adriana71, Вит. Д е един от витамините, които не се повлияват от високите температури при готвене. Вит. А също. То в маслото май и няма други.  Peace

Ето една доста полезна в много отношения таблица.  Peace
Ние сме основно на зехтин вкъщи, ама се лее почти в промишлени количества.  Laughing

Вери, даже не съм си и представяла, че сурови банички могат да изглеждат толкова примамливо-апетитни !!!  Simple Smile


Мерси на включилите се по въпроса за сусамовото масло/олио. Навихте ме да се пробвам да "врътна" един домашен тахан.  Mr. Green Обаче, някой ако пусне пак линк към оня сайт с начина на приготовление, ще съм му още по-благодарна.  smile3525 И на китайско ще го пробвам, че много обичаме вкъщи.  Simple Smile
Виж целия пост
# 226
Вери е права. Една моя приятелка вегетарианка се оперира от камъни в жлъчката. Лекарят ѝ казал, че на всички вегетарианци се образували?! После се порових из нета. Открих един Д-р Esselstyn (САЩ), който твърди че всички мазнини създават холестерол. Той лекува сърдечни пациенти на веган диета без никакви мазнини. За две седмици необходимостта от стент отпада.
Виж целия пост
# 227
Ferda Mravenec, aз от своя личен опит стигнах до извода, че високият холестерол може да е просто физиологична особеност и съвсем не е задължително да се храниш неправилно, за да са високи нивата му. Просто някои хора са предразположени към образуване на камъни в бъбреците, други - към висок холестерол и т.н.  Това го пиша, за да не си мислиш, че задължително правиш нещо не както трябва в твоя случай.  Peace
...
Явно е така..  Cry И на мен лекарката така ми каза и ме натиска за лекарства, които не искам...
Въпросът е, дали по-нататъка да се избягват тези продукти... Струва ми се, че маслото и въобще мазнините са доста застъпени в здравословната кухня като спойващ материал.
Само че аз имам и ниски стойности на желязото и хематоложката пък ми каза, че всички вегетарианци били анемични...
Както и да е, това не е за тази тема... Peace
Виж целия пост
# 228
Ферда, не знам ..... майка ми е на 70 + и води изключително активен за възрастта си живот. Въпреки това, само медикаментите и' влияят в/у холестерола.  Sad
Аз вече писах - за себе си реших, че е най-добре да използвам зехтин - Extra virgin към вече готови ястия или Pomace по време на готвене (масло вкъщи яде само бебо).  Hug
Виж целия пост
# 229
Чесънът, фибрите, плодовете и зеленчуците, намаляват холестерола. Така че може би това е правилната посока - да се гледа какво го намалява. Ясно е, че и с мазното не трябва да се прекалява.
Виж целия пост
# 230
Вит. Д е един от витамините, които не се повлияват от високите температури при готвене. Вит. А също.

Да, това е също заблуда и мит как всичко полезно се разрушавало при готвене над 42 градуса.  Не че и аз не съм пускала/писала подобни статии. Но пък не е късно да си се изкритикувам самата аз. Wink

Има много диетолози, натуропати и т.н., които лекуват чрез орязване от менюто на извлечените растителни мазнини. Аз също съм склонна да вярвам, че е хубаво да се внимава с тях. Но пък от друга страна мазнините като цяло са си важни и не е добре да се пренебрегват.

Слънчев лъч, не знам дали за това:
http://www.youtube.com/watch?v=Fbw4YsV0gXo
става дума относно направата на тахан.

Но ако имаш кухненски робот, ще е по-сполучливо. Технологията е подобна на тази:
http://www.recipemagician.com/recepti/dipove-i-pasteti/surovo-do … o-bademovo-maslo/

Ферда, аз преди като всеядна бях с по-нисък хемоглобин от сега, когато ям само растителна храна (3-4 години). И Б12 ми е в в норма, макар че за мен е към долната граница, но пък лекарката хич не се притеснява. Нивата на хемоглобина имат връзка с тези на Б12, но не винаги.



Виж целия пост
# 231
Погледнах набързо за вит. Д. Интересно, наистина. Хубаво е човек да знае за тези неща. Тогава не разбирам, защо, например, американците масово страдат от липса на витамин Д? При това пият много мляко.

Вери, понеже говориш за извлечените мазнини, да, вероятно е най-добре храните да се консумират в цял вид.

Зехтинът pomace не е ли рафиниран? Т.е. гранясал?
Виж целия пост
# 232
Набързо за вметна - вече от доста време има изследвания, които доказват, че холестерола, който се съдържа и приема с храната не влияе на холестерола в кръвта. Високият холестерол е често симптом за нещо не много редно в организма и самоцелното му понижаване с лекарства не е най-добрият вариант. А и ако човекът е здрав и се чувства добре, не мисля, че високият холестерол е проблем. Нивата на триглицеридите са по-важни в изследванията.
Виж целия пост
# 233
И аз благодаря за споделените менюта. Някои ми се видяха много оскъдни. Embarassed Аз май си хапвам доста като количество и няма да споделям всичко, което поглъщам на ден.

Да се похваля, че си поръчах тази джаджа. Уж съчетавала функциите на пасатор, кълцачка и стоящ миксер. С нетърпение чакам да дойде и да се пробвам да направя мляко/мус от ядки (тези в магазина са все от печени такива).

По-напред коментираното сусамово олио да не би да е от печен сусам? То има доста силна миризма, която аз също не харесвам. Това от суров е с доста приятен вкус.

И аз знам, че нивата на холестерола не се влияят от храната. Струва ми се обаче, че това с холестерола е станала някаква мода в БГ. Как така изведнъж почти всички роднини и познати се оказаха с висок холестерол? newsm78 И лекарите изписват ли, изписват лекарства.
Виж целия пост
# 234
И аз знам, че нивата на холестерола не се влияят от храната. Струва ми се обаче, че това с холестерола е станала някаква мода в БГ. Как така изведнъж почти всички роднини и познати се оказаха с висок холестерол? newsm78 И лекарите изписват ли, изписват лекарства.

По повод роднина и аз преди време търсих инфо за холестерола.И попаднах на доста статии, че храната не му влияе.    Thinking   

Ferda Mravenec, aз от своя личен опит стигнах до извода, че високият холестерол може да е просто физиологична особеност и съвсем не е задължително да се храниш неправилно, за да са високи нивата му. Просто някои хора са предразположени към образуване на камъни в бъбреците, други - към висок холестерол и т.н.  Това го пиша, за да не си мислиш, че задължително правиш нещо не както трябва в твоя случай.  Peace
...
Явно е така..  Cry И на мен лекарката така ми каза и ме натиска за лекарства, които не искам...
Въпросът е, дали по-нататъка да се избягват тези продукти... Струва ми се, че маслото и въобще мазнините са доста застъпени в здравословната кухня като спойващ материал.
Само че аз имам и ниски стойности на желязото и хематоложката пък ми каза, че всички вегетарианци били анемични...
Както и да е, това не е за тази тема... Peace

Това ме подсеща за нещо смешно, прочетено в друга тема....    Laughing
"-Как се лекувате от грип?
 -Като спра телевизора."

Та, откакто зарязах всички лекари, съм здрава.
От разни теми в здравословния, от разкази на познати, съм стигнала до извода, че лекарят не само не ме лекува, ами ме съсипва (когато не се касае за сериозно заболяване).
Т.е.:отиваш за високо кръвно (например), дават ти хапчета.Те обаче ти скапват стомаха.Айде, на гастро-той ти дава други хапове,за стомаха,те пък скапват еди какво си.....На трети доктор, който ти дава следващите хапове, които скапват....И така се получава еди порочен кръг,от който няма излизане.

Та, аз "изолирах" докторите. Laughing
Чувствам се прекрасно, жизнена, бодра, ходя с километри без да се изморявам.....между другото, откакто спрях да ям месо, ми изчезна глабоволието, дето ме мъчеше от дете (започвах всеки ден с хапче аналгетик).
Закуската ми обикновено е филийка пълнозърнест/ръжен хляб на тостера , намазана с масло и парче сирене.Често без него....
Обяд-супа/таратор/гуакамоле и салата
Вечеря-огретен/зеленчукова мусака/ризото/паста (снощи например правих нещо като мусака от елда и гъби)
Между храненията, ако ми пригладнее, плодове.
Виж целия пост
# 235
Напоследък доста лекари започнаха да винят въглехидратите, а не холестерола. Особено фруктозата. Оказва се, че тя е особено опасна.

http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&feature=fvwrel

Ето една лекция на американски професор, която обяснява вредата от фруктозата.
Виж целия пост
# 236
момичета, тъй като виждам че коментирате свалянето на холестерола
моля ви, обърнете внимание на линка в подписа ми преди да правите каквото и да било

накратко с 2 думи:
повишеният холестерол не е болест, а симптом - най-вече на повишена въгл. консумация, консумация на лоши мазнини или нискомазнинен режим, наченки на метаболитен синдром, възпаление в организма от различен произход

затова не трябва да се приемат медикаменти за свалянето му, а да се открие причината за покачването и да се отстрани

защото единственото, което правят статините е да вкарат ново възпаление в организма и той изтегля холестерола от кръвта в опити да се самоизлекува


ето тук са описани накратко и опасностите от приемане на медикаменти за свалянето му:
http://www.newsmaxhealth.com/headline_health/statins_big_dangers … promo_code=E3C9-1

ще допълня само, че майка ми повече от 10 год следва такава диета и пи такива амедикаменти
и разви абсолютно всички симптоми, вкл и тежък и агресивен рак



Виж целия пост
# 237
Това за вредата на лекарствата против холестерол е вярно. Новите изследвания твърдят, че еднакво умират от инсулт и инфаркт хора приемали такива лекарства и хора , които не са ги приемали. Обаче вредата от страничните ефекти за първите е налице.
Висок холестерол могат да имат и съвсем млади хора , но лекарите нямат сметка да ни пускат без лекарства. На тях това име  жътвата.
Има една подробност, че е много важно да ти е висок добрият холестерол. Има една формула, в интернет я видях, където трябва да разделиш лошият холестерол на добрият и ако цифрата която получиш е по-малка от 4, значи си добре и нямаш нужда да вземаш мерки. Над 4 вече се отлагал по кръвоносните съдове.
http://www.pharmacy-bg.com/zdrave2/holesterol-normalni-stojnosti … erol-i-hraneneto/

Има много ефикасни билки за изчистване на кървта от мазнините, както български така и индийски.

Много полезно е да си правите курсове с лецитин.

http://apteka.framar.bg/12005629/%D0%BB%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%82% … D0%B0%D1%80%D0%BA
Аз вземам от този, като в аптеките е около 10 лева.

Лецитинът е абсолютно безвреден, като най-добър е соевият.

Лечението с природни пордукти е по-скъпо , но за сметка на това пък безопасно и без странични ефекти. Природните продукти действат благотворно комплексно на целия организъм.

Не съм съгласна с твърденията , че фруктозата е вредна. По тази логика всички плодове са вредни, защото това е тяхната захар. Фруктозата не се усвоява от организма, както глюкозата и има нисък гликемичен индекс. Това е захарта на диабетиците. На баща ми му вливаха банки с фруктоза, когато беше закъсал, а той беше на инсулин.
Нищо , което го ражда майката земя не може да бъде вредно. Вредни са продуктите създадени от човека. Колкото по-натурална е храната, толкова по-здрави ще сте.
Изхвърлете максимално рафинираните въглехидратите от храната си , имам предвид бялата захар и бялото брашно и ще ви се смъкне холестерола.
Тези питки където ги месите и показвате от машините за хляб, не са храна за всеки ден.
Виж целия пост
# 238
W'A'S'P' много се радвам, че някой от ВМ НВД темата се появява тук. Може да се заформи интересен диалог.

LizaK, плодовете в днешно време са хибриди с изкуствено завишени захари. По принцип фруктозата е най-вредна в напитките (глюкозо-фруктозен сироп) и в чист вид. Във вид на плодове фибрите, витамините и т.н. играят своята положителна роля. Но дневният прием на фруктоза, който се препоръчва е 25-50 г. Има таблици на съдържанието на фруктоза в различните плодове. В плодовете има и захароза, не само фруктоза. В голяма част от тях са в равни количества, дори. Лецитинът, като разтворител на мазнините и холестерола, е полезна добавка.

Аз съм със затлъстял черен дроб и не виждам от какво може да е освен от огромната ми консумация на плодове. Фруктозата влияе на черния дроб като алкохола. Разбирасе 0,5-1 кг. плодове на ден е нормално. Но фреш, например, никак.

Най-добре изслушай лекцията и се информирай.
Виж целия пост
# 239
W'A'S'P' много се радвам, че някой от ВМ НВД темата се появява тук. Може да се заформи интересен диалог.
...

благодаря ти
на мен лично не ми се иска да влизам в подобни "дискусии", защото темата е силно вегано-вегански ориентирана
а това противоречи на моите разбирания за "здравословно хранене"
затова предпочитам да не взимам участие

но по повод на холестерола не можах да се въздържа, знаейки какво бе причинено на майка ми от уж лекари, убедени че холестеролът е убиец
и няма да спра да го пиша в каквито теми видя да се споменава нещо  по темата
защото ако 99% се дразнят, то 1% може да имат полза и да не си съсипят здравето и живота


бъдете здрави и разумни
 Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия