Домашна машина за сладолед

  • 141 350
  • 365
# 225
plm_79, много благодаря за споделеното за сметана! Ще я потърся, но може ли снимка или линк да видя как изглежда. Hug
Виж целия пост
# 226
Да, ето ги и двете.Иначе, взимам сметаната от Лидл, но слагам малко ( 200мл. на 1л. мляко).

Виж целия пост
# 227
Много благодаря!!  bouquet

Дайте идеи и за сладолед с маскарпоне..
Виж целия пост
# 228
За нищо.Аз правя една основна смес, която ползвам за различни варианти.Захарта, с малко вода и съвсем малко лимонов сок или киселина я слагам да стане на сироп, но и само така пак си става.Някъде докъм 115-120° например да е.В него сипвам млякото и разбърквам за кратко, за да се разтоври.Така може да стане и карамелен, ако не се прави сироп, а се карамелизира захарта.След това по стандартния начин, като за яйчен крем, като слагам 1 цяло яйце, 1-2 жълтъка, 1-2 с.л. нишесте, малко от топлото мляко.Разбърквам, смесвам с останалото мляко и бърквам, докато стане някъде докъм 82°.Охлаждам тази смес, сипвам я в шише и я слагам в хладилника.Използвам я за различни варианти, като преди да правя сладолед, към нея прибавям другите съставки.За машината от Лидл е най-добре да е до 800мл.При новата сложих 1л. и нямаше проблеми.Правил съм и с маскарапоне.Например 600мл. от готовата смес, 200гр. маскарпоне, пасирам и сипвам в машината да се бърка.Така правя и със сметаната, която понякога разбивам преди да правя сладоледа,  или пък с плодове.Става хубав ментов, като прибавям 1/2 авокадо, а може и малко задушен спанак и няколко капки ментово масло.Трябва да опитам с прясна мента.Шоколадов също ми харесва.Може да се прибави само какао, рошково брашно или течен шоколад.Напоследък купувам от едно място нутела, който е внос ( на него пише само на немски ) и според мен има разлика във вкуса.В състава също има някои разлики, а е и по-евтин.Със замразени плодове става вкусен, с плодове от компот също, например праскови, с конфитюр и т.н.Може да се направи крокан, който да се добави накрая или пък някакви бисквити, корнфлейкс и т.н.Направих с шам фъстък по този начин, само с ядки.И с кисело мялко не става лошо.Например от 1 кисело мляко, малко сода, 1/2 авокадо и мед.

---------

Забравих да напиша, че не изхвърлям белтъците, а като се съберат ги ползвам в сладоледа.Например, правя сироп с една чаша захар, разбивам 3 белтъка и в тях изливам горешия сироп, като се бърка с миксер.Отделно пасирам малко ягоди, добавям малко сметана или мляко, смесвам ги и слагам сместа да се изтуди малко.След това в машината и после във фризера.

Виж целия пост
# 229
По технологията на plm_79 направих ментов сладолед с лайм. На 500 мл прясно мляко сложих 1 чаена чаша и половина кафява захар и на котлона до стопяване на захарта. Прибавих предварително разбити 1 яйце и два жълтъка с 2 супени лъжици нишесте. Няколко минути бърках на слаб котлон докато се сгъсти.
След като охладих сместа в хладилника я разбих с 250 мл млечна сметана (на Мадета) сока на 2 лайма, наситнени листа мента и 1 супена лъжица алкохол, който слагам за да държи сладоледа във фризера кремообразен и да не се втвърдява много. Сложих и 4 капки ментово масло за по-наситен аромат. Настроих машината за сладолед на 1 час, нашата е с генератор. Последните минути добавих една чаена чаша смлени леко запечени белени фъстъци. Получи се перфектна консистенция,  ароматен и освежаващ сладолед. Трябваше да е обедния десерт, обаче за фризера спасих само половината, другото се излапа за "предястие" Simple Smile
Следобед пак по тази технология ще правя шоколадов с парченца шокошад.
Виж целия пост
# 230
По технологията на plm_79 направих ментов сладолед с лайм. На 500 мл прясно мляко сложих 1 чаена чаша и половина кафява захар и на котлона до стопяване на захарта. Прибавих предварително разбити 1 яйце и два жълтъка с 2 супени лъжици нишесте. Няколко минути бърках на слаб котлон докато се сгъсти.
След като охладих сместа в хладилника я разбих с 250 мл млечна сметана (на Мадета) сока на 2 лайма, наситнени листа мента и 1 супена лъжица алкохол, който слагам за да държи сладоледа във фризера кремообразен и да не се втвърдява много. Сложих и 4 капки ментово масло за по-наситен аромат. Настроих машината за сладолед на 1 час, нашата е с генератор. Последните минути добавих една чаена чаша смлени леко запечени белени фъстъци. Получи се перфектна консистенция,  ароматен и освежаващ сладолед. Трябваше да е обедния десерт, обаче за фризера спасих само половината, другото се излапа за "предястие" Simple Smile
Следобед пак по тази технология ще правя шоколадов с парченца шокошад.

И шоколадовия стана невероятен сладолед. Основата беше същата - мляко, захар, яйца и нишесте. Охладената в хладилник смес разбих с 250 мл. сметана и 2 супени лъжици алкохол, този път пуснах машината за сладолед на 45 минути. Пет минути преди края добавих настърган на ренде шоколад.

Не е за вярване, но вчера у дома се изядоха 2 кг сладолед, открихме сезона подобаващо Simple Smile

И големи бладодарности на plm_79 за базовата рецепта, с нея сладоледите стават разкошни - хем с вкус на сметана, хем не са много тежки.
Виж целия пост
# 231
А, няма нищо.Знам, че така го правят в Италия.В смисъл, че слагат по-малко яйца и сметана.По клиповете съм виждал да добавят сухо мляко и глюкоза.Хубавото е, че има много варианти и всеки може да си подбере продуктите като качество и т.н.А и не излиза скъпо.Мляко взимам от млекомат за 1лв, а понякога намирам домашни яйца и т.н.Назад в темата е споменавано също за т.нар. джелато.Мога да кажа, че новата машина не е драстично по-добра, като краен резултат.По-удобна е и по-голяма.Взех я втора ръка и на прилична цена.Тук се намира за около 250лв, което смятам, че е много и не си заслужава.Дори и с посредник да е, пак ще е скъпа предполагам.По-добре е  да се съберат пари направо за такава с компресор, което и ще направя де.Иначе, след като направя сладолед с нея и разклатя купата се чува, че течността вътре е започнала да се разтопява, което го няма при лидлската.В същото време е по-студена.Другата купа я измивам със студена вода и я избърсвам с кухненска хартия, а тази не мога, защото хартията залепва и водата се заледява.Измивам я с топла вода, попивам я бързо и ако има образувал се лед, я избърсвам с хартия напоена с малко водка.И аз вчера направих шоколадов, но само с какао.Ето няколко клипа.Би трябвало да се виждат.

Този е по описания по-горе метод с мляко, ягоди и т.нар. италиански меренг.Може и с банан или др.

Сладолед с ягоди

Това си е нормален, с банан.

Сладолед с банан

А тук една лъжица, която взех наскоро.

Топки сладолед

Виж целия пост
# 232
Направих този .Много разтеглива история Simple Smile .Едвам го прехвърхил в кутия.Доста "мазен" стана.Харесва ми.Ползвах нишесте от тапиока.Има интересен вкус.Май прекалих леко с дъвката, но не е натрапчиво.Мисля, че може и да не се слага.Салепът е скъп ( 3.50лв. ), но накрая сладоледът не излиза много пари, защото няма сметана и яйца.Ползвах 700мл. мляко.Също и ванилов екстракт.Непремено трябва да се пробва.


Сладолед със салеп
Виж целия пост
# 233
Направих този .Много разтеглива история Simple Smile .Едвам го прехвърхил в кутия.Доста "мазен" стана.Харесва ми.Ползвах нишесте от тапиока.Има интересен вкус.Май прекалих леко с дъвката, но не е натрапчиво.Мисля, че може и да не се слага.Салепът е скъп ( 3.50лв. ), но накрая сладоледът не излиза много пари, защото няма сметана и яйца.Ползвах 700мл. мляко.Непремено трябва да се пробва.


Сладолед със салеп

А от къде намери салеп и дамла сакъз,  за което виждам, че вероятно е медицинска дъвка
Виж целия пост
# 234
Да, аз ползвах медицинска дъвка, която взех от аптеката.Салеп видях, че се продава в интернет, но минах през едно магазинче за разни здравословни храни ( в Плевен ) и се оказа, че имат.Явно се намира.Било полезно.
Виж целия пост
# 235
Да, аз ползвах медицинска дъвка, която взех от аптеката.Салеп видях, че се продава в интернет, но минах през едно магазинче за разни здравословни храни ( в Плевен ) и се оказа, че имат.Явно се намира.Било полезно.
Благодаря за бързия отговор. И аз минавам като се прибирам от работа покрай такива магазинчета, ще потърся. В интернет го намерих пак в някакво такова магазинче, но искат минимална поръчка от 35,лв за да направят доставка
Виж целия пост
# 236
Предполагам, че ще го има някъде.Аз ще взема още, ако има, защото доста ме впечатли.Не знам дали то прави сладоледа такъв или дъвката, но май е от билката, а може и от двете.Като дете съм ял такъв сладолед.Сигурно няма как да стане точно такъв, но все пак е доста добър и в домашни условия.Мислех да сложа сметана, че видях в някои клипове, но накрая го направих така, както е в рецептата.
Виж целия пост
# 237
Леле страхотни сте, благодаря за всички описания и идеи!!!
Виж целия пост
# 238
Вчера правих по следната рецепта:
500 мл мляко с 1 чаена чаша кафява захар на слаб котлон да се стопи захарта. Добавих разбити 1 яйце и 4 жълтъка и бърках до сгъстяване. Като се охлади добре, този път нямах време да изстудявам в хладилника, разбих добре с една есенция ром на Йоткер, 150 мл. сметана и 150 мл. кондензирано мляко. В машината го пуснах на 50 минути, накрая добавих смлени леко запечени бадеми. Стана разкошен.
Виж целия пост
# 239
Здравейте! Поовдигам темата, защото от скоро съм собственик на машина за сладолед от Лидл. Нещо обаче не може да се разберем с нея, вече трети път се пробвам да направя сладолед и не се сгъстявама. Контейнера е престоял 24 часа във фризер на -19  градуса, продуктите са охладени...и пак не се получава, седи на гъстота като боза. Само леко на дъното е по гъсто, както би трябвало Sad Не мога да разбера къде греша, а с такова желание я купих Cry Някакви идеи, съвети?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия