Как се прави кисела зелка през лятото?

  • 3 441
  • 6
Много обичам сърми с кисело зеле, обаче през лятото листата му останали от зимата никога не ми стигат. Знам, че имало начин за 1-2 дни да се направи кисела зелка от прясна, но не знам как. Вие знаете ли?
Виж целия пост
# 1
Ние го правим нарязано със сол и вода. Всеки ден водата се прелива в друг съд и пак се връща в зелето и така за около 3,4 дни става кисело.
Виж целия пост
# 2
Благодаря Вилия!
Имам 1 гръцка рецепта за сърми с прясно зеле, при която кочана на зелката се отрязва/издълбава/ и тя се слага цяла за 2-3 мин. във вряща подсолена вода с дупката от кочана на долу. После се обръща за още 2-3 мин. и от това се правят сърмите. Обаче това едва ли ще направи зелката кисела!  newsm78  newsm78
Моце би във водата би трябвало да се сложи малко оцет?!
Виж целия пост
# 3
лимонтозу слагам аз.  Peace Само че не варя цяла зелка,  а изкопавам кочана и, отделя листата едно по едно и така ги слагам във врящата вода.
И когато се готвят сармите - пак лимонтозу във водата.
В магазините има буркани със зелеви листа за сарми, ако искаш - за по-лесно си купи от тях.
Виж целия пост
# 4
Ние си правим целогодишно кисело зеле в малки количества.
Примерно по тази рецепта:
http://www.recipemagician.com/recepti/turshii-i-sladka/kiselo-zele-po-ungarski/
става за 5-6 дена.

Но може и по-простичко - само вода и сол.
Пробвали сме и с добавка на пробиотици, за по-бърза ферментация.

Виж целия пост
# 5
Благодаря ви момичета!
Знам, че в магазините се продават листа за сърми.........НООООО  Laughing Simple Smile "гъдела" да си го направиш сама и да знаеш как се прави е голям. А тази година странно защо много ми се ядат сърми, което не мога да кажа за кисело зеле, сготвено само така.
Виж целия пост
# 6
Аз и през зимата не правя, но от майсторите знам, че е по същия начин, само дето "втасва" за 2-3 дни, от топлото Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия