(Био)зеленчукова градина - тема 18

  • 71 798
  • 746
# 735
.... Току виж повече хора посегнат към зехтина. Йе ово йе стАндарт.



към кой? онзи, на чийто етикет пише "с аромат на маслиново олио" ли?
може да е странно, но при нас слънчогледите изглеждат добре  Thinking бяхме към южната граница, там са по-зелени но пак добри.

 Crazy в гърция пък поливаха картофите с пръскачки, такива, каквито имаше преди 100 години по нашите царевични ниви. а картофа зелен, висок и цъфти  Hug
Виж целия пост
# 736
От гледна точка на потребителя едно поскъпване на олиото от слънчоглед има и добри страни. Току виж повече хора посегнат към зехтина. Йе ово йе стАндарт.

Аз като съм в България ползвам шарлан - студено пресовано НЕрафинирано слънчогледово масло. Иначе рафинираното олио е абсолютен боклук. "Пречистено" от витамини, минерали и ароматни киселини, пълно с остатъчна химия от "пречистването" и разни други странични продукти за да трае по 1-2 години.
Между другото шарлана е и по-евтин от зехтина, а и вероятността да е менте е по-малка.
Между другото има различни качества зехтини - студено пресовани зехтини с различна киселинност (Virgin, Extra Virgin), обикновенно маслиново олио получено от остатъците от производството на зехтин със съответните химически методи.
Остава открит и въпроса какво всъщност има в бутилката. Добре сме запознати и морала на производители и търговци. В световен мащаб.
Майка ми беше донесла бутилка истински зехтин от Гърция. Домашно производство. Е, този от магазина няма нищо общо с него. И като аромат и като консистенция. Пробвал съм какви ли не марки.
Истинският зехтин замръзва при 8 градуса. Никой от тестваните от мен не замръзват при тази температура. Искат под 0.
Виж целия пост
# 737
Хубаво нещо е качествения зехтин....само дето ние вече и най-евтиното олио трудно си позволяваме  Embarassed
Зимата,благодарение на спонсорството на свекървата стопих мас-няма такива картофки като опържените в мас,няма такива баници  Naughty.За жалост и прасетата вече ги правят без сланина,като бройлери,та ще има да си спомням времето ,в което маста беше нещо,което вадиш от мазето без плащаш.И си поне малко по-независим от кризи разни...
Снощи тук,в града валя час и половина-хубав,обилен дъжд.А на село само припръска  Cry
Виж целия пост
# 738

Истинският зехтин замръзва при 8 градуса. Никой от тестваните от мен не замръзват при тази температура. Искат под 0.

Аз си купувам при всяко ходене в Гърция зехтин, препоръчаха ми обаче да е в тенекия, замръзва в мазето на вилата, със сигурност над нулата.
Най-доброто, на което съм попадала е в Испания - Hacendado.
Но това за салати, за лютеници и изобщо при топлинна обработка не е ли по-добре да си е рафинирано олио?
Виж целия пост
# 739
Kажете от какво по напред да се пазим- от недобросъветстни търговци и некачествени стоки ,от ментета  и т.н.Затова предпочитам да си говорим за това какво има в градините ни. Hug
Колкото за олиото и зехтина ,вече май нищо не е по джоба на нормалните хора .Уж съм повече към средната класа ,поне така ми се иска да бъде, но все повече следя промоциите по веригите и се опитвам да се справям . newsm78
Едновременно с това се мъча да осигуря качествена храна на семейството си . Затова ,но и защото ми харесва,признавам си, Grinning"произвеждам" на 130 км. от Русе , според мъжа ми "златни" зеленчуци , които ми излизат наистина скъпи ,но съм сигурна ,че са чисти.И защото това го няма в градовете и не се купува с пари :           http://prikachi.com/images/196/5087196E.jpg
За свинската мас  и пържените в нея картофки  Grinning се присъединявам към написаното от Вили.Нямат равни на себе си.
А какво става с новата тема ? newsm78
Виж целия пост
# 740
Ммм дааа,
Когато пържите с мас , сложете супена лъжица ракия.Премахва характерния дъх на маста.
Виж целия пост
# 741
....И защото това го няма в градовете и не се купува с пари :           http://prikachi.com/images/196/5087196E.jpg
...

 Crazy яяя, това на двора ли расте?  Hug имам го в саксия, завъдих си го от семенце, но виждам че се мъчи на балкона  Confused

Ммм дааа,
Когато пържите с мас , сложете супена лъжица ракия.Премахва характерния дъх на маста.

 Joy Joy знаех си че и до ракията ще стигнем  Laughing
ракия на агнешкото да не мирише на агне, на овчето да не мирише на лой, на свинското за да не мирише на мас... с една дума на всичко  Crazy и вътрешно въщо се прилага   Wink щото народа го е казАл: пияна булка - щастлива къща  Whistling

и кюфтенцата могат да се пържат с мас, и мекичките  Hug
Виж целия пост
# 742
Пуснах    НОВАТА ТЕМА

Ще я чопля още... Ако някой иска да добавям/премахвам нещо от нея, да пише...  Peace
Виж целия пост
# 743
От гледна точка на потребителя едно поскъпване на олиото от слънчоглед има и добри страни. Току виж повече хора посегнат към зехтина. Йе ово йе стАндарт.

Аз като съм в България ползвам шарлан - студено пресовано НЕрафинирано слънчогледово масло. Иначе рафинираното олио е абсолютен боклук. "Пречистено" от витамини, минерали и ароматни киселини, пълно с остатъчна химия от "пречистването" и разни други странични продукти за да трае по 1-2 години.
Между другото шарлана е и по-евтин от зехтина, а и вероятността да е менте е по-малка.
Между другото има различни качества зехтини - студено пресовани зехтини с различна киселинност (Virgin, Extra Virgin), обикновенно маслиново олио получено от остатъците от производството на зехтин със съответните химически методи.
Остава открит и въпроса какво всъщност има в бутилката. Добре сме запознати и морала на производители и търговци. В световен мащаб.
Майка ми беше донесла бутилка истински зехтин от Гърция. Домашно производство. Е, този от магазина няма нищо общо с него. И като аромат и като консистенция. Пробвал съм какви ли не марки.
Истинският зехтин замръзва при 8 градуса. Никой от тестваните от мен не замръзват при тази температура. Искат под 0.


Съгласна!!!! Кажи някои марки да знаем които са хубави.
Виж целия пост
# 744
В нова тема сме-ела там.
Виж целия пост
# 745
р
Виж целия пост
# 746
.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия