Рибена чорба по шабленски

  • 8 038
  • 7
Моля тук да се включат живеещи в района или добре запознати с традицията на тази чорба, защото е вълшебна, и го твърдя като любител, изял много рибени чорби, отт всички градове по нашето черноморие, но като тази няма никъде. Леко гъста, застроена, накрая и се слагаше някаква добавка от чесън и още нещо, но не помня какво точно. Затова моля за автентична рецепта
Виж целия пост
# 1
   megansg, може ли рецептата за рибената супа? Преди години в Шабла съм яла подобна на вид, отделно и се слагаше чесън и люто с подправки. От тогава опитвам и не мога да я докарам.
И аз съм яла в Шабла.Страхотна е Rolling EyesЧовекът,който ни заведе там каза,че я правят по тази рецепта:


Слагам рибата да заври за не повече от 8,10 минути.Най-вкусна става от няколко вида риба/но, ако няма-колкото толкова/  Заедно с рибата слагам няколко цели стръкчета девисил,черен пипер на зърна и два дафинови листа.
Докато ври рибата си нарязвам на ситно 1 глава червен лук,една червена чушка,един морков и 5,6 по-големи картофа на по едро.Когато рибата е готова я изваждам да изстине ,за да мога да я обезкостя.Във водата,в която е вряла рибата слагам нарязаните зеленчуци , сол и малко олио.Обезкостената риба я връщам в тенджерата.Малко преди да са се сварили и зеленчуците слагам един голям домат, обелен и нарязан на ситно или рендосан.Ако я обичате бистра нарязвате на ситно девисил и магданоз и е готова за консумация.Аз я застройвам, след като изстине малко, с яйце,исело мляко и лимон.
Дано ти хареса!
Беше задала същия въпрос в една друга тема, там едно момиче ти отговори, направо ти копирам отговора и, ти може би не си го видяла, дано и други момичета се включат с рецепти   bouquet.
Аз я правя по същия начин ( почти) но само с 1 даф. лист, добавям и целина, люта чушка (ако децата не ядът от нея) , не слагам домати. Подправям с прясно мляко, понякога с яйце, понякога без  Laughing

Виж целия пост
# 2
Благодаря, но не е това търсената от мен чорба, тази рецепта я видях. В тази която толкова харесах там нямаше картофи или поне не се усещаше да има, но пък май имаше печени чушки, не съм много сигурна Rolling Eyes А също много ме интересува какво има в тази добавка, която се слага накрая, със сигурност има чесън и люто, но има и някакви специфични подправки
Виж целия пост
# 3
Обичам рибените супи ,но все нещо не ми се получават.Ще следя темата с интерес  Peace .
Виж целия пост
# 4
В шабленската рибена супа определено няма картофи и домати.Има само лук,морков,девесил и люта чушка(по желание).Вкусна е,защото се прави от няколко вида риба.Застройва се по желание.
Добавката към нея,не се сещам как се казваше,но е някакво румънско име.Сетих се:САЛАМУРИКА
Прави се от счукан чесън,люта чушка или лют пипер,много девесил и лимонов сок.Може да се добави и олио.Всичко се разбърква много добре,желателно е да се пасира.
Да ви е сладко,вкусът е превъзходен.
Виж целия пост
# 5
Да не е тази -  http://bonapeti.s803.sureserver.com/collection/?receipt=1942
Виж целия пост
# 6
Моля тук да се включат живеещи в района или добре запознати с традицията на тази чорба, защото е вълшебна, и го твърдя като любител, изял много рибени чорби, отт всички градове по нашето черноморие, но като тази няма никъде. Леко гъста, застроена, накрая и се слагаше някаква добавка от чесън и още нещо, но не помня какво точно. Затова моля за автентична рецепта
Отиди до Камен Бряг в ресторанта Трите Кестена и като опиташ тамошната рибена чорба , ще забравиш за Шабленската. Peace
Виж целия пост
# 7
Аз не знам защо шабленци са си приписали рецептата на тяхно име. Произхода и е съвсем друг и се казва рибена чорба на П. Р. Славейков. Дори мога автентично да препиша рецептата на стар български език.  Wink Хубавия вкус идва от т.н. саламурика което е смес от оцет, чесън, лющян / девисил/ и лют червен пипер. Разбира се и повечето видове риба в чорбата си казват думата. Днес като видях темата веднага се присетих и сега същата супа ври на котлона.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия