неизвестния сладкиш на баба

  • 4 626
  • 13
здравейте на всички!  Simple Smile Бих искала да ви помоля за малко помощ след като тотално се отчаях...  Sad  Cry наскоро имахме едно семейно събиране и моята баба случайно сподели колко много и се ядял любимия и сладкиш от комунистическо време, но така и не го намерих този сладкиш никъде ... казвал се е морена / морени но не е вафлата което днес всички познаваме. След като аз проявих очевиден интерес към този сладкиш тя ми обясни какво представлява даже ми каза, че го е и правила, но вече не пази рецептата. Сладкиша представлява едно тесто което се забърква, но дори замесено то е все още лепкавичко. То се разстила и се разточва като после се разрязва на правоъгълници в средата на които се слагат запечени лешници така приготвеното квадратче се сгъва и запечатва от всички страни за да не изпадат лешниците после се пуска да се свари в горещ сироп и след като изплува се потапя в горещ шоколад.
Звучи вкусно нали?  Grinning Heart Eyes Crazy проблема е, че като запитах баба си дали все още някъде не се продава или не го правят, тя категорично заяви, че няма такава вероятност. Това се е приготвяло по онова време в хлебозаводите и от там се е носило към сладкарниците, но тъй като процеса е много трудоемен вече не се прави или поне баба ми така каза... #Crazy newsm78 Cry а аз много искам да го направя на моята баба да я зарадвам и да си докажа кулинарните умения пред нея... и да го опитам естествено   Laughing така, че моля ви, горещо ви моля ако някой знае нещо по въпроса нека да ми напише рецептата   Praynig Praynig Praynig ще съм ви безкрайно благодарна!   bouquet  chef  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 1
да не би да са тригуни?  newsm78
Виж целия пост
# 2
 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78

А,сЯ де!.....Въпрос с повишена трудност.......Колко е годишна баба ти в момента Ваве ?!  Thinking

Никога не съм виждала такова нещо по комунистическо време в сладкарниците......

П.П. Асенце....Тригуните не са шоколадови.... Crazy
Виж целия пост
# 3




Много се заинтригувах! Аз съм на 57г и не си спомням да съм виждала такова нещо по сладкарниците.
С удоволствие бих приготвила, ако има рецепта! Мисля си какво ще е тестото, след като се вари в сироп.........., дали е нещо подобно като на пелмените....
Дано да се включи някой запознат с рецептата.
Виж целия пост
# 4
Ще следя темата, но не се сещам за такъв сладкиш да са споменавали около мен.
Виж целия пост
# 5
Мтъъъъъй.......Питах майка ми (76г.) и баща ми (77г.).....И те нищо не знаят по темата.....Показах им темата...Четоха,цъкаха с език и се заровиха в спомени кое как било и какво е имало по магазините едно време......  Laughing
.........Така,че......Очакваме включване от авторката на темата да каже къде(в кой град!!! ) баба й е яла тия сладкиши дето са се продавали по сладкарниците......
Виж целия пост
# 6
И аз питах жена, работила в сладкарница по соцвремето, не си спомня за нищо подобно.
Виж целия пост
# 7
Баба ми е на 67 и е живяла в Разград. Съжалявам, че чак сега пиша отново, но просто съвсем бях забравила за тази тема и изгубила надежда вече...  Sad Confused Embarassed
Виж целия пост
# 8
Върти ми се нещо в главата, приличаше на триъгълни шоколадови пастички. Да не би да са го правили само в Горнооряховските "Захарни заводи", защото от там ми е спомена.

ПП Малиииии колко съм антична - на мен майка ми е  колкото баба ти. Ще я питам.
Виж целия пост
# 9
Tosi sladkis mi napomnia na prodavania v Sofia njakoga v sladkarnica Malina na ul.Andrei Zdanov sega Pirotska .Kazva se Slancogled. newsm03
Виж целия пост
# 10
Добре де,а някой пробвал ли е ,вместо да пече ,или пържи,просто да свари парено тесто в сироп.Може на тази основа да са въпросните сладки,още повече,че пареното тесто е лепкаво.Не знам,дали ще стане по този начин,но подобни сладки,биха имали вкус на тулумбички,пълнени с лешници и облени с шоколад,даже ще са по-здравословни и по-леки,защото се избягва пърженето. newsm78
П.П.Сетих се и още нещо -тесто за варени гевреци,по-мекичко ,сварено в сироп ще стане сладко... newsm78?!
Виж целия пост
# 11
Пробвай тази рецепта :
Сладкиш ала’ Моренски

блат (от варено тесто):
300мл пр.мляко/вода
250гр брашно
4 ч.л. захар
4 яйца
100гр масло.
щипка сол

Фурната се загрява на 200°
Слага се млякото да заври и тогава се изсипват маслото и захарта. Когато отново заври се прибавя брашното при непрекъснато бъркане(най-добре с дървена лъжица), докато стане на гъста смес отлепяща се от стените на съда. Маха се от котлона и след като поизстине малко се добавят едно по едно яйцата, като след всяко се бърка добре, до пълното му усвояване.
Тестото се слага в намазнена/ пекарска хартия тортена форма(26см)  и се пече до готовност, да порозовее/покафенее, като не се отваря фурната. Охлажда се.

крем:
1 пак.пудинг "Paradies creme" на Йоткер - ванилия (по избор)
¾  ч. мляко
200 мл т. сметана( аз ползвах готварска+ 1-1 ½ с.л. п. Захар)

Разбива се пудинга с млякото. Сметаната се разбива и се добавя към пудинга.


плодова плънка:
2 банана- средни, нарязани на колелца о-о 4-5мм
1 ябълка- на тънки резени
2с. л.  п. захар
5с.л. сок от лайм
50 г масло
щипка инд. орехче

Плодовете се запържват за 1-2 минути в маслото, добавя се лаймския сок, а след минута и захарта, ванилията.

Изстиналият блат се разрязва и се пълни с крема, като еклер. Отгоре се изсипва плодовата плънка. Поръсва се с индийското орехче.
Украсата по желание.

Мнооого вкусно... и бързосвършващо... и лесно!.


Източник :http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,110.msg3285.html#msg3285
Виж целия пост
# 12
Това е друг сладкиш Tired
Виж целия пост
# 13
Не се сещам за подобен сладкиш продаван в сладкарниците...но пък съм с 30год, надолу от майка ти...ще разпитам майка и баба...дано се сетят за какво става дума...аз се чудя как върху варено тесто ще залепне този шоколад  Thinking
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия