КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 1

  • 60 171
  • 740
# 75
запис за тази година Simple Smile
Виж целия пост
# 76
ето го и първия ми козунак...снимките са от преди малко  Embarassed нощни

Виж целия пост
# 77
daviz,    smile3501
Виж целия пост
# 78
alpha_beta благодаря.Използвах твоята рецепта. Само локума му беше в повече ми се струваше на мен но семейството не му прости и каза че е по хубав от  в магазина. Embarassed Grinning Rolling Eyes
Виж целия пост
# 79
Тази година и аз съм решила да се пробвам, но ме спира това, че нямам робот и ще трябва да замесвам на ръка :/ Знам, че е трудоемко, но ме интересува някоя от вас месила ли е козунак на ръка? Има ли нещо по-специално при замесването с ръце, от това с робот? Оринтировъчно, колко продължително трябва да се меси? ( да знам за какво става въпрос, преди да се захвана) Mr. Green
Единствено това ме спира да си омеся и аз едно козуначе. Ще съм благодарна, ако споделите всякакви техники и съвети относно месенето на ръка.   bouquet
Виж целия пост
# 80
Здравейте момичета, и аз да се запиша в първата за тази година тема. Още нищо не съм правила. Ще пусна от миналата година една снимка с рецептата на Велигденско агне. Някои от дамите миналата година проявиха интерес. Ако Мама Цоцоланка желае може да я прибави към рецептите от първа страница.

Скрит текст:
Великденско агне ( 0,7л )

100гр масло (маргарин )
100гр захар
1 ванилия
1 щипка сол
2 яйца
1суп.лъж. ром
60гр смлени орехи или други ядки
60гр. брашно
60гр. нишесте ( царевично или пшенично )
1 1/2 ч.л.бакпулвер

Продуктите се смесват по изброения ред. Формата се намазва с мазнина и се поръсва с брашно. Тестото се изсипва в нея. Скарата на фурната се поставя на най-долното положение.
Пече се около 40 мин. на 160°С с вентилатор, без на 180°С

Изважда се от формата и се поръсва с пудра захар или се прави глазура.

Виж целия пост
# 81
Тази година и аз съм решила да се пробвам, но ме спира това, че нямам робот и ще трябва да замесвам на ръка :/ Знам, че е трудоемко, но ме интересува някоя от вас месила ли е козунак на ръка? Има ли нещо по-специално при замесването с ръце, от това с робот? Оринтировъчно, колко продължително трябва да се меси? ( да знам за какво става въпрос, преди да се захвана) Mr. Green
Единствено това ме спира да си омеся и аз едно козуначе. Ще съм благодарна, ако споделите всякакви техники и съвети относно месенето на ръка.   bouquet


Аз на ръка миналата година нищо не направих.
Една колежка каза, че го месела на ръка около 30-40 минути, за мен това е абсолютно непосилно.
Ако имаш миксер обикновен, към него има спираловидни бъркалки, те са за тесто, можеш и с тях да се помъчиш колкото може и колкото издържи миксера.
Виж целия пост
# 82
Тази година и аз съм решила да се пробвам, но ме спира това, че нямам робот и ще трябва да замесвам на ръка :/ Знам, че е трудоемко, но ме интересува някоя от вас месила ли е козунак на ръка? Има ли нещо по-специално при замесването с ръце, от това с робот? Оринтировъчно, колко продължително трябва да се меси? ( да знам за какво става въпрос, преди да се захвана) Mr. Green
Единствено това ме спира да си омеся и аз едно козуначе. Ще съм благодарна, ако споделите всякакви техники и съвети относно месенето на ръка.   bouquet

Не признавам измесване в машина. Само на ръка ги правя. Днес също изпробвах една нова рецепта и съм доволна. Питаш колко време трябва да месиш, ами до изчерпване на мазнината. слагаш в шепичка, поливаш плота и месиш в/у мазнината, после пак...и така до изчерпване. Докато го месиш и разтягаш, удряш в масата /до 100 пъти/. Да, трудоемко е, но за мен си е удоволствие да го усещаш това тесто, та то е като живо.
Виж целия пост
# 83
моят е на ръка,нямам робот или машина.40 мин го месих но можеше и още..аз за това и до сега не съм месила,но и питки като меся по малко от 30 мин не ги меся.
Виж целия пост
# 84
Тази година и аз съм решила да се пробвам, но ме спира това, че нямам робот и ще трябва да замесвам на ръка :/ Знам, че е трудоемко, но ме интересува някоя от вас месила ли е козунак на ръка? Има ли нещо по-специално при замесването с ръце, от това с робот? Оринтировъчно, колко продължително трябва да се меси? ( да знам за какво става въпрос, преди да се захвана) Mr. Green
Единствено това ме спира да си омеся и аз едно козуначе. Ще съм благодарна, ако споделите всякакви техники и съвети относно месенето на ръка.   bouquet


Аз меся на ръка, нищо по-специално, активирам си маята, правя кладенче, слагам продуктите, меся, оформям, втасва,  пека......Нищо по-специално, с тази разлика, че има повече чистене след това.......

nudel33, ще го сложа на 1 стр. Peace

daviz да ви е сладко, хубав, препечен козунак!

Виж целия пост
# 85
ето го и първия ми козунак...снимките са от преди малко  Embarassed нощни
Чудесен е. Но защо ми се струва, че фурната малко го е грабнала по- бързо. На колко градуса го изпече?
Виж целия пост
# 86
ето го и първия ми козунак...снимките са от преди малко  Embarassed нощни
Чудесен е. Но защо ми се струва, че фурната малко го е грабнала по- бързо. На колко градуса го изпече?
Според мен и загара му си е екстра, и аз така ги обичам - с дебела тъмна кора.
Виж целия пост
# 87
Препечен е умишлено момичета.Децата обожават препечено почти изгоряло за това и винаги си препичам печивата.пекох на 150 градуса а накрая го включих на 180 да хване коричка.Първо се изяде коричката и тогава вътрешността.
Виж целия пост
# 88
Здравейте. Правих и аз козунак, стана страхотен на конци. Излезе 3 дози. При втората тава , добавих допълнително количество захар и сладко, не бухна както първата тава. Възможно ли е да е от захарта или от това, че  сбутах 2 и 3 доза  в тавата? Благодаря. Правих я по рецептата на Джема    bouquet
Скрит текст:
Традиционен козунак
Източник : BG Mamma

1.   6 яйца
2.   250мл. Мляко
3    300г. Захар
4.   1 ч.л сол
5.   200 г. масло или 150 г. св. Мас
6.   4 пакетчета ванилия
7.   есенция лимон
8.   кубче мая
9.   около 1 кг. брашно
Приготовление
Подмесва се маята – маята се натрoшава в затоплена купа, добавя се 1 ч.л захар, 2-3 супени лъжици брашно и малко мляко(затоплено). Разбърква се да се получи каша с гъстотата на боза. Покрива се и се оставя да шупне.
Разтваря се захарта в малко вода, така че да не остане и кристалче.
Затоплям мазнината, аз лично смесва ммасло, св. мас и олио (горе доло  1:1)- 200г.
Разбиват се яйцата и към тях се добавя захарния сироп. Сместта се затопля.
В тава се пресява брашното и се прави кладенче.
Изсипва се затоплената яйчета смес и се започва бъркането, добавя се маята , пр. мляко, солта,ароматизаторите. Когато започне да лепне тестото започвам да меся на плот и да добавям мазнината.
Когато се омеси тестото се оставя да почине (около 30-40 мин), ако в стаята е по хладно му трябва повече време. Хубаво е тестот да е покрито или с влажна кърпа или с найлон.
Следва биенето на тестото в плота. Казват да е около 100 пъти и аз така направих.  Следва нова почивка пак около 20 мин.
Накрая остава оформянето според вкуса на всеки! Следва ново втасване. Преди печене се намазва със жълтък разбъркан с малко вода и мазнина и се наръсва със захар.
Пекат се в предварително леко загрята фурна около 100 гр. При слагането на козунака във фурната се пече на 180 - 200гр. Във фурната слагам купичка с вода, за да не зисъхва козунака.Когато козунака се зачерви отгоре го покривам със фолио.
Виж целия пост
# 89
Да, от захарта е. тя затруднява и спира втасването,както и мазнината.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия