За БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 451
  • 735
# 720
и аз недоразбралата да питам в какъв смисъл се вари по-дълго?
За да му изври водата предполагам аз... нали било по-воднисто. На мен ми е чудно обаче как хем е по-маслено пък и воднисто... ама както и да е де.

А тези, които казвате, че го варите по -дълго, предполагам сте с млековарки?!  Аз съм с обикновена тенджера и да варя след като кипне венъж е немислимо - ще изкипи.

Цвети, закваската не се вари изобщо.

Антония, аз също го вадя топло от одеалата и прибрирам в хладилника, където стяга допълнително. Та като е готово/охладено, не е гъсто като купешките, но все пак е гъсто - като бодна лъжичка в него - стои изправена.  Понякога има повече вода, друг път по-малко, но не бих могла да кажа на какво се дължи. Аз нали писах - водата я събирам и ползвам за печива, та не ми е проблем. Киселото мляко си е все еднакво гъсто.

Лурдес, свежата мая спокойно се заменя със суха и не е нужна рецпета с непремено суха мая.  Аз съм правила с обикновено тесто - брашно, вода, мая, сол и малко олио.  Слагам  брашно и мая според количеството му и упътването за маята, сол на вкус и вода до меко и лепкаво тесто.
Навремето съм правила мекици и с купешко тесто за пици, което си е обикновенно хлебно тесто ( в смисъл не е лепкаво).

Виж целия пост
# 721
Морена  Peace на мен за това ми стана интересно, защото в тенджерата няма как да го варя за по-дълго, та реших, че някаква врътка със закваската има, или с млякото, в която се слага. Аз да се оплача, че днес млякото ми стана отвратително рядко, а уж е домашно козе от приятели  Sad . Ама пък да се похваля, ме сготвих домашно пиле в тенджерата под налягане, което си е геройство, като се има в предвид, че съм с фобия към нея.
А и за фурната да кажа-мерси за съветите. Напръсках с Меглио и мазното се изми за секунди, а загорялото натърках със сода и лимонов сок и след доста търкане падна.  Laughing
Виж целия пост
# 722
Морена, за това се бърка непрекъснато, за да не завира и да не кипне.  Peace В обикновена тенджера, да. Изварява се млякото, което ще квасиш.

Цвети26, козе мляко никога не  ми е ставало гъсто. Не знам защо. Айрян си става. А сме гледали кози и сме квасили с години. Там нямам обяснение.

Виж целия пост
# 723
Бъркане му е майката. А може и по-дълбока тава с вода да сложиш под тенджерата. Един вид съд с 2но дъно да си направиш.
Виж целия пост
# 724
Такааа, явно вчера от мерак много съм бързала. Laughing Днес сутринта млякото се беше "стегнало", а водичката се беше отделила. Използвах я при приготвянето на солен кекс по съвет на Морена. Опитах и вече киселото мляко и мноооого ми хареса, при положение, че аз не съм фен на млякото по принцип. Другата седмица със сигурност ще направя повече.
Много благодаря на всички които се включиха със съвети!  bouquet Hug
Виж целия пост
# 725
Момичета и Бонго  Laughing, я дайте идея за чистене на фурна. От миризмата на препаратите за фурна ми става лошо и имам чувството, че храната месеци наред после мирише на препарат. Поради тази причина много пазя фурната, но вчера пекох месо и явно много е пръскало, хич не съм забелязала и сега на дъното се в образувало гадно мазно петно и едната страна е с мазни пръски. Естествено е засъхнало. Пуснах фурната да квася мляко и е леко загряла та се чудя със сода или нещо подобно ако пробвам да изчистя дали ще стане? Да не я надраскам пък. В нета чета за лимон и оцет newsm78. Моля ви дайте идея!

Цвети, видях, че си се справила вече с фурната с Меглио (което аз много ползвам да петна по дрехи), но искам да ти препоръчам един препарат на ДМ (околко4-5 лв.) без който никога не оставам. Пръскам обилно фурната -препарата става на гъст сняг и оставям за 24 часа.(може и повече и по- малко Simple Smile )  После само забърсвам и ВСИЧКО пада без търкане. Ето го:


И със захабени дъна на тигани и тенджери се справя прекрасно ( дъно от външната страна на съда Peace)
Виж целия пост
# 726
Да се включа и аз с отзиви от заквасването. Изпълних препоръките от тук стъпка по стъпка. Сложих един буркан за проба. Завих го в одеала. Престоя към 4 часа и като го отвих беше още топло, но доста рядко /приличаше на много гъст айран/. Сложих буркана в хладилника и се посгъсти, но има още доста "водичка". Да питам нормално ли е така? Не стои така като желирано, както са купешките, така ли трябва да е?
   Антония , те много от купешките са си желирани (чак ми хрускат ,като ги опитам  Sick )

   Колкото до твоя случай . Имам чувството ,че е трябвало млякото да престои малко по-дълго на топло . Въпреки че аз самата съм писала за по-малко часове за заквасването .Но ,като го правя , завивам тенджерата и във вестници ,освен дебелия юрган , така ,ми се струва , температурата се запазва по-добре и по-дълго ......
   И да, то ще е по-различно от купешките . Но при мен пак се получаваше гъсто .
   Може да зависи и от маслеността на изходния продукт .  Въпреки че казваш ,че е доста висока при теб .....  Rolling Eyes

   
Виж целия пост
# 727
Сега пак видях рецепта за табуле и пак се чудя нещо. Защо, когато аз се мъчих да го правя, накиснатият булгур стана една отвратителна лепкава гадост?  newsm78
Виж целия пост
# 728
Селма, не ще да е от маслеността на изходния продукт (винаги ми е гъсто кис. мляко), че аз здравето му взимам на млякото преди да го подквася. От една тенджера минимум три пъти събирам каймака - хем млякото ни е обезмаслено (така или иначе има наситени мазнини), хем домашно масло имаме - и двете с коренно различен вкус от купешкото. Simple Smile

И пак да спомена - аз слагам 3с. л. закваска на 1л пр. мляко.

Антония, радвам се за вас, че вече ще хапвате домашно мляко.  Hug
Виж целия пост
# 729
по това време на годината животните , както и хората , за изтощени от зимата. това оказва влияние на качеството на млякото. вече излизат на паша. и това оказва влияние - пашата не е толкова "витаминозна" като сеното/фуражите. лятно време пашата е най-разнообразна и богата. тогава се получава най-хубавото мляко (на вкус) според мен.
маслеността на млякото зависи и от самите животни. едни дават количество , а други качество.
не е много по темата , но го бяхте подхванали този въпрос.   bouquet
Виж целия пост
# 730
  Морена, имаме различен опит  Hug
  И Антония ще си придобие своя   Peace

  bongo_2007, не е съвсем не по темата . Не пречи да се знае и това  Peace
Виж целия пост
# 731
  bongo_2007, не е съвсем не по темата . Не пречи да се знае и това  Peace
до някъде това може да се приеме и като отговор. не съм животновъд , но според мен е така. а че лятоска млякото не е толкова маслено , но пък е ароматно и вкусно  спор няма.   bouquet
Виж целия пост
# 732
по това време на годината животните , както и хората , за изтощени от зимата. това оказва влияние на качеството на млякото. вече излизат на паша. и това оказва влияние - пашата не е толкова "витаминозна" като сеното/фуражите. лятно време пашата е най-разнообразна и богата. тогава се получава най-хубавото мляко (на вкус) според мен.
не е много по темата , но го бяхте подхванали този въпрос.   bouquet

Точно така знам и аз. Като са на паша - по-хубаво мялко, с по хубави мазнини.  От фуража зимъска идват кофтите мазнини.   
Всякакви кулинарни въпроси са по темата. Simple Smile   

Тъй, тъй, Селма...   Grinning
Всеки ще си придобие собствен опит, а опиталите вече само насочваме начинаещия (и не само де... аз също четох интересни факти  Simple Smile) какво да очаква.
Виж целия пост
# 733
Сега пак видях рецепта за табуле и пак се чудя нещо. Защо, когато аз се мъчих да го правя, накиснатият булгур стана една отвратителна лепкава гадост?  newsm78
Не би трябвало.
Заливаш булгура с гореща вода и оставяш съда похлупен без да разбъркваш докато попие водата.
Виж целия пост
# 734
Днес пак се нуждая от съвет, как да направя пилешки гърди с малко бекон, гъби и със сметана. Проблемът ми е отново, че имам не течна, а заквасена сметана. Ще имам гости, близки са ми, но все пак трябва да стане хубаво.
Колкото по-подробно ме посъветвате, по-добре за мен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия