А тези, които казвате, че го варите по -дълго, предполагам сте с млековарки?! Аз съм с обикновена тенджера и да варя след като кипне венъж е немислимо - ще изкипи.
Цвети, закваската не се вари изобщо.
Антония, аз също го вадя топло от одеалата и прибрирам в хладилника, където стяга допълнително. Та като е готово/охладено, не е гъсто като купешките, но все пак е гъсто - като бодна лъжичка в него - стои изправена. Понякога има повече вода, друг път по-малко, но не бих могла да кажа на какво се дължи. Аз нали писах - водата я събирам и ползвам за печива, та не ми е проблем. Киселото мляко си е все еднакво гъсто.
Лурдес, свежата мая спокойно се заменя със суха и не е нужна рецпета с непремено суха мая. Аз съм правила с обикновено тесто - брашно, вода, мая, сол и малко олио. Слагам брашно и мая според количеството му и упътването за маята, сол на вкус и вода до меко и лепкаво тесто.
Навремето съм правила мекици и с купешко тесто за пици, което си е обикновенно хлебно тесто ( в смисъл не е лепкаво).