РЕСТОРАНТСКИ/кръчмарски рецепти- 3

  • 149 759
  • 327
# 15
Здравейте , много харесвам пицата Маргарита в  " Кривото " . Пробвала съм Маргарита в различни вериги ресторанти , но там е уникална . Просто тестото е друго . Ако някой разбира по въпроса , ще се радвам да ми помогне с рецепта  Hug
Виж целия пост
# 16
 Привет от мен   bouquet
Много ми се е дояло пица днес, но някой може ли да ми помогне как да направя пухкаво тестото, като в Dominos или Pizza Station?  Praynig Praynig Praynig
Виж целия пост
# 17
И аз имам въпрос за пица - пица Маргарита от заведение " Кривото" , но никой не ми отговори  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 18
Здравейте! В мола в София има щанд с различни пасти... има и една със сос песто. Някой да знае хубава подобна рецепта с паста и този сос? Вчера се завърнах от магазина с бурканче сос песто и ми се иска да приготвя нещо вкусно с него тези дни! Simple Smile
Виж целия пост
# 19
Вчера се завърнах от магазина с бурканче сос песто и ми се иска да приготвя нещо вкусно с него тези дни! Simple Smile

сваряваш спагети или каквото там имаш, слагаш отгоре пестото, разбъркваш и сервираш  Mr. Green
Виж целия пост
# 20
Здравейте! В мола в София има щанд с различни пасти... има и една със сос песто. Някой да знае хубава подобна рецепта с паста и този сос? Вчера се завърнах от магазина с бурканче сос песто и ми се иска да приготвя нещо вкусно с него тези дни! Simple Smile

сосът песто бива много различен в зависмост от това как се приготвя - това го пиша без да знам подробности , като лаик само от това което чухме и видяхме като бяхме в Италия . Затова  и Пестото е с разлиен вкус в зависимост от рецептата.

Ето извадка от Уики

Песто
Консервиран сос „Песто ала дженовезе“ (Pesto alla genovese).
Песто (на италиански: Pesto, от pestato, pestare — стриване, смачкване) е популярен сос от италианската кухня, произведен на основата на зехтин, босилек и сирене. Обикновено е със зелен цвят (от босилека), но съществуват и такива с червен цвят, придаден от добавените сушени на слънце домати.

Произхожда от Северна Италия, от района на Лигурия, основно от Генуа (Pesto alla genovese). Счита се, че е известен още от времето на Римската империя, но първите писмени сведения са от 1865 година.[1]

Пестото, тъй като съдържа босилек, е богато на витамин К и витамин А.

Класическа рецепта

Класическото „Pesto alla genovese“ се приготвя с помощта на мраморен или дървен хаван (чукало) от босилек, набран в околностите на Генуа, готварска сол, семена от пиния (дърво от семейство Борови), чесън, зехтин (extra virgin) и сирене пекорино. В някои от класическите рецепти вместо семена от пиния се използват орехи или кашу, а сиренето може да бъде пармезан или грана падано.

Пестото най-често се използва при консумирането на паста, лазаня, при приготвяне на супи, с кротони или се намазва на филия хляб.

Във френската историческа област Прованс съществува отделен вариант на този сос, наречен писту (на френски: pistou), в който обикновено не се добавят ядки.

В Австрия от тиквени семки се приготвя „тиквено песто“, а в Германия също приготвят свой вариант на соса, където вместо босилек за приготвянето му се използва левурда (позната в България още като „мечи лук“, „див чесън“, „див лук“).

____________________________________________________


В Интернет търси рецепта- фетучини с Песто , това е което ти трябва.
Виж целия пост
# 21
А някой да знае рецептата за онези "прости" пици, дето ги правят на машина, все не мога да ги догодя да му се не види  Crazy
Виж целия пост
# 22
Благодаря за отговорите на въпроса ми с пестото.... и аз мислих да пробвам чиста паста с песто, но някак ми се искаше още нещо да добавя. Въпросът е, че не мога да преценя с какво би си вървяло. Ще разчитам на вкуса и въображението си!  Grinning
_re_ge, права си, че има богато разнообразие от видове сос песто. Аз си взех класическото, но мисля по-нататък да си направя домашно вкъщи, защото съм сигурна, че вкусът ще бъде по-добър.
Благородни ти завиждам, че си успяла да опиташ италианското песто. Сигурно е страхотно. Аз също бях в Италия наскоро и сега ме е яд, че пропуснах да го пробвам... но пък там да се чудиш кое по-напред да опиташ!  Simple Smile
Виж целия пост
# 23
Опиташ ли веднуж нещо там винаги усещаш че пиците тук не са пици и пастата не е паста и сладоледа който продават за италиански хич не е такъв.


ние ядохме там телиатели с песто което беше зелено и имаше някакви ядки които на мен ми се сториха кедрови , пармезана беше много ароматен и хич не беше 'мокър" - беше невероятно. Никога не съм се замислила че мога да купя песто в буркан и да опитам да ги направя тук. ако опиташ с купешко песто моля сподели как се получава.
Виж целия пост
# 24
Задължително ще споделя какво съм сътворила с пестото... пък дано се получи! Simple Smile
Абсолютно си права, че всичко тук, което е уж италианско, изобщо не се доближава до оригиналния вкус. Аз от пастата там опитах талиатели с морски дарове... останах очарована! Да не пропусна да похваля и всички техни морски деликатеси - винаги пресни и страшно вкусно приготвени! Simple Smile
Виж целия пост
# 25
талиатели с морски дарове... останах очарована!

Взе ми мислите от главата - моите имаха едни кръгли миди вътре - с черупките бях в потрес- къде съм виждала такова нещо  Joy- запазих си мидите за спомен.
Виж целия пост
# 26
Взе ми мислите от главата - моите имаха едни кръгли миди вътре - с черупките бях в потрес- къде съм виждала такова нещо  Joy- запазих си мидите за спомен.

Определено не щадят количеството миди вътре... и моята чиния беше отрупана. Наложи се компанията да помага с хапването, че сама не можех да се справя!  Grinning
Виж целия пост
# 27
И аз за пестото да се включа, че много ме дразнят  голите записи.
В Хасково има един ресторант "Алафрангите", и там правят едни Тоскански хлебчета. Страхотни!!!
Не успях да хвана съвсем рецептата, но са някакви черни питки, намазани със зехтин и песто от буркан. Ако някой я знае, нека сподели! Пробвах се няколко пъти с пълнозърнести питки вкъщи, ама не е същото. Не е лошо, но не е оригинала. Миналото лято и песто правих домашно, но купешкото е по-добро. Босилекът като трева ми стоеше, може би щото беше суров.
Виж целия пост
# 28
И аз за пестото да се включа, че много ме дразнят  голите записи.
В Хасково има един ресторант "Алафрангите", и там правят едни Тоскански хлебчета. Страхотни!!!
Не успях да хвана съвсем рецептата, но са някакви черни питки, намазани със зехтин и песто от буркан. Ако някой я знае, нека сподели! Пробвах се няколко пъти с пълнозърнести питки вкъщи, ама не е същото. Не е лошо, но не е оригинала. Миналото лято и песто правих домашно, но купешкото е по-добро. Босилекът като трева ми стоеше, може би щото беше суров.
Ако знаеш как ме зарадва коментара ти... аз съм от съседен град на Хасково и събота мисля да отпразнувам рождения си ден с приятеля ми в техния ресторант - Uno Piu... кухнята там много ми харесва, а и предлагат разнообразно меню... ако не си ходила, ти го препоръчвам и най-вече да опиташ там Тосканските хапки, чудни са!
Сега обаче ме жегна с този ресторант и мисля да го разуча. Италианската кухня ми е любима и тези питки със сигурност ме впечатлиха! Благодаря много, че сподели това, страшно полезно ще ми е... аз също ще се радвам някой да сподели хубава рецепта за подобни тоскански хлебчета!  Simple Smile
Виж целия пост
# 29
Босилекът като трева ми стоеше, може би щото беше суров.

пестото е винаги сурово  Thinking
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия