Организация на сватба

  • 55 847
  • 347
# 60
Какви две менюта за шведска маса? Това решение предполага много по-голямо разнообразие от блюда и напитки. Естествено, че са ангажирани и сервитьори и не всичко е на една маса с опашки и бутаница, мяй имате кофти впечатления от ол инклузив на Слънчев бряг. Да не говорим, че възрастните хора могат да бъдат обслужени от сервитьорите и без да се разхождат с двата си бастуна  Wink Въпрос на организация е всичко и ако си предвидил достатъчни количетсва храна, няма да има изцепки, защото съм била и на сватба, където имаше някакъв гаф с храната и хората останаха наистина гладни.
пп: наскоро ми се обаждат приятели да питат какво ще ядем с мъжа ми на сватбата им - свинско или риба. А аз специално нито едното няма да ям.
Виж целия пост
# 61
Две менюта да се сервират от сервитьор, не за блок маса, разбира се. Дори да поръчаш достатъчно храна, никога не можеш да си сигурна колко точно ще извадят и дали ще стигне - това е България все пак. Опашки при всички случаи ще станат, дори да са от 5 души, вместо от 50, пак ще има натрупване на хора. Представям си ги да притичват с пълни чинии през дансинга, после и на филма ще си гледаш сновящи хора с чинии постоянно. Но няма смисъл да се спори, нека всеки си организира така, както сам намира за по- подходящо. А за предлагане на избор на меню още с поканването си го мислех преди малко. Не знам колко е елегантно, но и това е вариант.
Виж целия пост
# 62
  Гледам, че искат точна бройка, защото те си ги приготвят нещата от предния ден, което не е много приятно, ама така правят.

Зависи от менюто и броя на гостите, аз държах всичко да е приготвено в същия ден, ако не на момента и шефа ми предложи меню за определен брой хора с тази възможност. На самата вечеря беше дори по-вкусно от дегустацията, а бях с убеждението, че ще е точно обратното. Специално салатата и предястието ни бяха такива, че дори и на обяд да са били приготвени, нямаше да стават за ядене,
Виж целия пост
# 63
Меню за основно...
Пилешка "пеперуда"(пържола от бяло месо), пилешко шишче, свинска пържола, кюфте, тип плескавица, картофи соте и задушени зеленчуци.

Шведска маса за сватба не ми се връзва.
Гурме - също. Поне не и за нашите ширини.
Селска или градска сватба, важното е да е весела. И е много важно, ако е през лятото да има добра вентилация.  Laughing
Виж целия пост
# 64
Аз се омъжих точно преди 2 години и мога да кажа, че имахме най-прекрасната сватба. Дребните подробности ги забелязват гостите, за мен и съпруга ми остана само прекрасната емоция и незабравимите спомени. Не че нямаше гафове, но не позволих нищо да ми развали настроението и това е основния ми съвет към всички булки.
В началото и аз обмислях да направим шведска маса, но в повечето случаи храните застояват и изтиват, пък и друго си е всеки да си знае чинията. Така няма опасност да не стигне храната - салата 400гр+предястие 250гр+ основно 300 - 400гр и торта мисля, че трябва да нахранят всеки  Wink Двестакилограмовия вуйчо да замези преди събитето  Laughing  Кувертите почват от 25 и стигат доколкото можеш да си позволиш, така че изборът е твой.
За роклята - винаги съм си падала по рокли тип "прицеса". Направиха ми прекрасна рокля (после доста булки се омъжиха с моя модел Simple Smile ) но ако трябва да съм честна беше много неудобна заради бюстието. Така, че трябва да има компромис между визия и удобство.
И други са споделили - най-важното е добрия фотограф. Нашият го избрахме преди да направим каквото и да е друго и освен като професионалист ни допадна много и като човек. Беше с нас от 7 сутринта до 12 вечерта. Видеото съм го гледала има-няма 2 пъти, но снимките си ги преглеждам периодично и ми става много мило.
За тортата - нашата беше голяма, на 5 етажа, но ако мога да върна времето ще поръчам малка торта за рязане от младоженците и отделни десерти със същия вкус за гостите, защото в повечето случаи от ресторанта режат безумно малки парчета и доста голяма част от тортата остава (разбира се не за вас Sad ). Това май беше и единственото оплакване от страна на гостите, което чух за нашата сватба.
И последно понеже стана много дълго - много е модерно да се изключват всякакви типични за нашите ширини ритуали, но искам да ви кажа, че това бяха най-прекрасните моменти от деня ни. Имахме си оркестър (който в началото отказвах, но друго си е баща ти да те изведе от вас със музика), имахме страхотен ритуал за посрещане в ресторанта, от който всички се разплакаха (в добрия смисъл) и още приказват за него и т.н.
Виж целия пост
# 65

Един от музикантите отбеляза, че все  е бил на сватби, но на такава, на която булката е и фотограф не е бил.   Laughing


100% Eo ще е втората  Mr. Green
Аз се записвам в темата, защото ми е интересно. За съжаление, не мога да допринеса с нищо за момента.
Виж целия пост
# 66
А, няма да ме извеждат. Ние първо забременяхме, после се сгодихме, купихме си апартамент заедно, накрая ще се оженим, не върви да ме извеждат с оркестър все едно ей сега ще заживяваме заедно и тепърва ще пият блага ракия Blush
От нашенските ритуали мен много моментът с танца с пилето и с тортата ме дразни Rolling Eyes, много ми е трудно да приема, че някъде гладуват хора, а ние тука си играем с храната. Хеле пък ако пилето е украсено, направо ме втриса.  Confused Въобще, ако можех, щях да я направя вегетарианска сватбата, но народът ще ме гледа на кръв. Подхвърлих идеята на бъдещата кума, тя само каза, че в такъв случай ще опъне скара пред ресторанта и ще продава кюфтета на изгладнелите гости  Laughing
Много благодаря за всякакви идеи, дори за споровете, всичко е много полезно!
Радост, аз се бях сънувала, че си снимам сватбата, но в реалния живот трудно ще го постигна. Лошото е, че сигурно ще му се меся на нещастния фотограф, който вземем  Crazy
Виж целия пост
# 67
Аз съм писала, но съм била на не вегетарианска, а на веганска сватба  Laughing  Гладни бяхме, да. И беше на шведска маса  Laughing

И това е вярно за ритуалите, на такава сватба също съм била - младоженците живеещи заедно от години, жилище си обзавели, детето на 4-5 години - танцува с бяла рокля и то, пък булката я извеждат хваната за бяла кърпичка, пеят ѝ 'стъпяй пристъпяй булчице млада, назад не гледай', DJ-я вика 'горчиво, много щастие на младото семейство' ' ако гръмне тапата първата рожба ще е мъжка' - к'ва първа рожба, тя вече гаджета завъртяла... и к'во младо семейство, те вече 10 години стаж натрупали... Не, че има нещо лошо да се женят хората по тази схема, напротив, но според мен трябва да се адаптира сценария, някак си  Thinking
Виж целия пост
# 68
Моето мнение пък е, че диджеят е най-важен. Просто той прави купона. Вие може да сте много весели, с настроение и т.н., но случите ли на бастун като нашия всичко е повече добри намерения  Laughing Тоя как се хвалеше, колко бил добър и т.н., ние му се вързахме и даже не си направихме труда да си осигурим любимите песни. Оказа се, че няма почти никаква музика, не бих я казала нестандартна, но почти нищо рок, алтернатив, и от хората въртеше някакви 20-минутни прави. Хем минали по този път ни го казаха, да внимаваме с диджея, и пак се излъгахме.

За двете менюта имах предвид, че шведската маса се зареди на два пъти - със различни видове салати първия и втория път с няколко вида основни.
Виж целия пост
# 69
Моето мнение пък е, че диджеят е най-важен.

Последната сватба беше с жива музика и да... добре обигран е единия от музикантите, защото добре водеше "шоуто"...
Та не е задължително да е с Ди Джей.
Виж целия пост
# 70
Богиня, в кой ресторант ти беше сватбата?

Евентуално ако се заявят определен брой от две различни менюта и така да избират гостите, последните вероятно пак ще са прецакани или да се поръчат вповече  Thinking  Гледам, че искат точна бройка, защото те си ги приготвят нещата от предния ден, което не е много приятно, ама така правят.
"Белвю" на Златните. Но това беше отдавна. Няма да кажа кога Mr. Green

Готвачаът знаеше броя на гостите, но ние си поръчахме от всичко по повече. Няколко вида месо, приготвени по различен начин. Зеленчуци различни. Абе, много храна имаше, много храна остана. Никой гладен не си е тръгнал, защото обича пилешко бутче, а не филе, а тези, които не ядяха нито едното или другото се задоволиха с телешко. Имаше и вариант със свинско.
Само булката беше гладна. Един сервитьор упорито се опитваше да ме нахрани с нещо. Дори и сорбе ми донесе, че не можело така Mr. Green
Виж целия пост
# 71
Аз пък точно на Златните на една сватба си останах чисто гладна преди няколко години. В хотел Ерма беше - хубаво, всички гости плюс младоженците нощувахме там, платихме си нощувките, занесохме подаръците, бихме преди това 400км път, а накрая останахме гладни. Доста икономично бяха направили менюто. Хубаво, че имате там във Варна един много весел водещ, който направи хубав купон!
Виж целия пост
# 72
A, значи нощувките гостите си ги плащат?
Виж целия пост
# 73
A, значи нощувките гостите си ги плащат?

Не знам дали всички гости. Ние бяхме бизнес партньори, възможно е на роднините да са си платени от младоженците. Миналата година на сватбата в София не ни позволиха да плащаме хотел, но и хората са ни много близки. Цените в двата хотела са еднакви. Сега ние ще посрещаме гости от други градове за бала на сина си и ще платим хотела. Това сме го заявили предварително на хората. За мен така е правилно. На нашата сватба за гостите от далече също бяхме организирали нощувки за наша сметка.
Виж целия пост
# 74
Нощувките по принцип е решение на младоженците дали да ги поемат или не, в нашия случай бяха за наша сметка, както и такситата. Но зависи и от самата сватба, ако е с 200 човека гости... Изобщо едно е да угодиш на 50, друго е на 150-200 ,и все пак според мен след като каниш гост от далече е нормално да е за твоя сметка, удоволствието да присъства на събитието ти.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия