Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

  • 73 886
  • 741
# 60
Пак съм аз, нямах търпение да ви покажа питките от останалото ми тесто. Те си втасаха повече време и станаха страхотни! Мекички и пухкави, все едно са месени с мая. За пръв път ми се получава наистина добре хлябът с квас!!! Страхотни са:


Виж целия пост
# 61
Пак съм аз, нямах търпение да ви покажа питките от останалото ми тесто. Те си втасаха повече време и станаха страхотни! Мекички и пухкави, все едно са месени с мая. За пръв път ми се получава наистина добре хлябът с квас!!!

Ами разкажи ни как ги направи.
Виж целия пост
# 62
Разликата с предишните пъти е, че този път не слагах на око продукти.
Имах квас в хладилника, вчера сутринта го изкарах и захраних с бяло брашно. На сутринта ми беше готов. Замесих тесто от:
300 мл. топла вода, аз ползвам чешмяна, но преварена, имам си винаги в каната
квас около 3-4 супени лъжици
500гр, брашно, точно, мерих с кантарчето
1 ч.л. сол, можеше още
щипка захар

Тестото ми стана с много добра консистенция, меко, но не лепкаво и лигаво. След 4 часа го премесих без да добавям брашно, само с малко олио, една част от него направих веднага на пица, другата част оставих да втасва. След 3 часа пак премесих, оформих малки питчици и пак оставих да втасват. Надуха се много бързо, за около час, намазах ги с жълтък и зехтин и ги пекох на силна, предварително загрята фурна.
Виж целия пост
# 63
За втори път срещам рецепта с 3 - 4 лъжици квас. Дали да не обсъдим още един път количеството квас, което слагате.
Виж целия пост
# 64
Аз кваса не го меря с лъжици - слагам 150-200 грама. Много ли е? Слагам на този квас 550-600гр брашно и 300мл течност
Виж целия пост
# 65
Сложих всичкия квас, а той не беше много и нарочно мерих с лъжицата. Преди да захраня, в буркана ми имаше 1 с.л. квас, захраних го с 50мл. вода и брашно на око, да стане гъсто.  На сутринта беше удвоил обема си. Сложих всичко, оставих пак 1 с.л. в буркана и пак си го прибрах в хладилника.
Виж целия пост
# 66
Аз кваса не го меря с лъжици - слагам 150-200 грама. Много ли е? Слагам на този квас 550-600гр брашно и 300мл течност

А как ги измерваш тези грамажи? Защото моето бурканче е от 300 мл. и беше почти пълно до горе с квас, но като изгребеш с лъжицата, той като количество не е много, защото е въздушен, така да се каже. Ама и аз как се изразих, надявам се да сте ме разбрали.
Виж целия пост
# 67
Чудни са ти питките, Marieta! Браво!

А това е моята боза - страхотна на вкус, хем още не е резлива, щото не е втасала....
Скрит текст:
Виж целия пост
# 68
Мариета, ами на кантарчето си слагам казанчето от хлебопекарната, нулирам и започвам да го пълня. Та тъй си тегля кваса.След него водата, брашното и другите продукти.
Твоя квас е бил 100гр, щото си го захранила с 50гр брашно и 50 гр вода Peace
Виж целия пост
# 69
Значи аз си сравнявам с предишните опити сега и виждам следните разлики.
- Квасът ми при първите опити не го дочаквах да удвои обема си. Шуплест беше, изглеждаше ми готов и смятах, че няма нужда да го чакам още, но този път така се получи, че за една нощ бурканчето се изпълни и определено беше удвоило обема си.
- Предишните пъти бърках кваса с метална лъжица, този път ползвах само пластмасова.
- Тестото, което замесвах беше доста рядко и лепкаво, този път ми стана с много добра консистенция, точно както си го правя, когато работя с мая.
- Тези дни у нас е по-топло, може би затова толкова бързо ми втаса.
Виж целия пост
# 70
Важното е, че не се отказа и виж сега какви успехи жънеш с кваса.
Може би факта, че си премесвала 2-3 пъти тестото е направило питките пухкави Peace
Виж целия пост
# 71
 Peace
Виж целия пост
# 72
Важното е, че не се отказа и виж сега какви успехи жънеш с кваса.
Може би факта, че си премесвала 2-3 пъти тестото е направило питките пухкави Peace

Да, ама знаете ли и вие какъв стимул сте ми  Hug!
Абе още първия път като беше втасало тестото си личеше, че ще стане хубав хляб. Изглеждаше точно като месено с мая. Но и премесването явно е дало резултат.
Виж целия пост
# 73
 Tony_st , страхотно ти изглежда бозата.    Peace
Отивам за рецептата...

Виж целия пост
# 74
Tony_st , страхотно ти изглежда бозата.    Peace
Отивам за рецептата...
Да ти покажа ли и доволните физиономии на децата?! Дъщеря ми днес ми каза: Мамо, ти нали направи нещо необходимо за пиене? Моля те, дай ми! Simple Smile

Шегата настрана, но стана страшно вкусна и втаса за около 20 часа, защото от вчера тук позахладня и Т вкъщи подна до 23 С.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия