За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 4-та Тема

  • 99 162
  • 732
# 75
Никого не обърквам, написала съм, че бурканите са от 2001 година !!!
Нямам бебета и откъде да знам, че Ганчев си е сменил бурканите.
Не се иска много акъл, за да се разбере,  че ако  са с пластмасови детайли не стават за стерилизация. Wink

Вчераа се занимавах с прасковите- компот, натурален сок (без захар) и мармалад.
Виж целия пост
# 76
Ние пък се занимавахме с домати - нарязани в бурканчета и след това ги стерилизирахме. Тази вечер ще правим пак същата операция.
Виж целия пост
# 77
Джемма, може ли упътване за натурален сок без захар за прасковите?
Виж целия пост
# 78
Джемма, може ли упътване за натурален сок без захар за прасковите?

Няма никаква философия- само изцеждам сока през сокоизтисквачката на Филипс 7775, доколкото знам, ти имаш 7778, нали? Когато прасковите са сочни, меки и сладки се получава идеален напълно натурален сок. На когото му е киселко, може да сложи и захар, пак ще е по-добре отколкото купения. Пълня в бутилки и стерилизирам 10 - 15 минути. Peace
 От остатъка , което извадих от сокоизтисквачката с прибавка на захар и малко водичка, на фурната в дълбока таза за час и нещо сварих мармалад-стана перфектен. Така че, никакви отпадъци нямам. Simple Smile
Виж целия пост
# 79
да, 7778 е моя

Благодаря ще опитам да направя!

Някой има ли опит със замразяване на плодове и последващата им употреба за сладкиши? До сега положителният ми опит е с череши и после на сладко.
Виж целия пост
# 80
Аз съм замразявала ягоди и после съм ги употребявала за торти, кремове, сладолед, шейк. Миналата година замразих сини сливи на половинки, за сладкиши. Вчера се зачудих дали да не си замразя и праскови,нарязани на тънко,пак за сладкиши и торти, но не останаха, ще купя пак.
Виж целия пост
# 81
ДОМАТИ С АСПИРИН: Доматите се измиват и подсушават много добре.Може да се обелят, но може и да не се белят. Нарязват се или се смилат. На 1 кг домати се слагат 3 аспирина и сол на вкус. Разбърква се няколко пъти през следващите 24 часа. Насипва се в бутилки. Пак 24 часа, след което се налива 1 см препържено, но студено олио.
Виж целия пост
# 82
ДОМАТИ С АСПИРИН: Доматите се измиват и подсушават много добре.Може да се обелят, но може и да не се белят. Нарязват се или се смилат. На 1 кг домати се слагат 3 аспирина и сол на вкус. Разбърква се няколко пъти през следващите 24 часа. Насипва се в бутилки. Пак 24 часа, след което се налива 1 см препържено, но студено олио.
Hug  bouquet Hug
Виж целия пост
# 83
Някой правил ли е сладко от арония с фикса на докотора? Дали се получава добре?  Rolling Eyes

Да! Като безотпадно производство след направата на сок от аронията.
Трябва да е много добре узряла и сочна (то тя по принцип не е сочна, ама все пак).
Оронват се плодчетата и се измиват под течаща вода в цедка.
Отмерва се количеството и се слага в голяма тенджера или ако е много в казан. Хубаво е преди да се сложат в съда плодчетата леко да се намачкат, за да пуснат повече от сока си. Залива се с вода в съотношение 1 плод : 2 вода и се вари 30-40 мин от завирането. Маяха се от огъня и се охлажда.
Прецежда се течността, а плода пак леко се намачква върху цедка, но не се престаравай, все пак да остане нещо и в плода. Получения допълнителен сок сипваме в течността, в която вря аронията.
Отново мерим течността  и в същата тенджерка кипваме отново. Прибавяме захар в съотношение 1 л течност : 1 кг захар и бъркаме да се разтвори. Оставяме малко да поври. Накрая слагаме лимонтузу и варим с разбъркване още 3-4 мин - да се разтопи киселината. Още горещ сиропа насипваме в сухи и чисти СТЪКЛЕНИ шишета с капачка и веднага завинтваме.
От останалата "меласа" от плода - приготвяме конфитюра. В плодовата маса е останал все пак някакъв сок, но ако е прекалено сух се сипва малко водичка (но съвсем малко) и се слага в друга тенджера със захар. Оставя се да се вари, като се разбърква непрекъснато (да не загаря). Вари се до желана гъстота и напълно разтопяване на захарта. Съотношението е 1 кг меласа: 1-1,5 кг захар. Към края пак се слага лимонтузу. Правила съм го ароматизирано и с прибавяне на иглички от розмарин - на вкус, дори и с ванилия. Горещото сладко пак сипваме в чисти и сухи буркани и веднага затваряме с капачка. Обръщаме на капачка. Не се стерилизира.
Така от един плод имаш и сок и сладко.
Сиропа разреждаш през зимата с изворна вода бутилирана.
Можеш да ги правиш последователно - единия ден сока, а меласата съхраняваш в хладилник, а втория ден сладкото.
Рецептата си заслужава и става много вкусно и полезно.
 Да е жива и здрава приятелката ни Златка от Варна, която ме научи на тази чудесна рецепта !
Аз ще бера аронията другата седмица и ще атакувам с другата ми приятелка, че 4 ръце са повече от 2! Laughing
Не съм пробвала да правя сладко от Арония с фикса на д-р Йоткер, но по принцип често съм го ползвала за други плодове и също за зеленчуци - особено тиквички. Но защо да не стане и с арония ???
Пожелавам ти успех!  chef

Виж целия пост
# 84
И един въпрос от мен- Някой виждал ли е и знае ли къде може да се купи електрически стерилизатор за 18-20 буркана Омния. Преди съм ги виждала да ги продават, ама беше много отдавна. От 2 години търся по всички железарски магазини и в тези за техника, ама не са чували. Има ли някъде по България да се произвеждат и продават ????????? newsm78
Как се справяте със стерилизирането ?????? Че ми е мъка и все гледам да консервирам без тази процедура.
Виж целия пост
# 85
И един въпрос от мен- Някой виждал ли е и знае ли къде може да се купи електрически стерилизатор за 18-20 буркана Омния. Преди съм ги виждала да ги продават, ама беше много отдавна. От 2 години търся по всички железарски магазини и в тези за техника, ама не са чували. Има ли някъде по България да се произвеждат и продават ????????? newsm78
Как се справяте със стерилизирането ?????? Че ми е мъка и все гледам да консервирам без тази процедура.


С бързовар на терасата варя аз, в един казан, който събира 16 големи буркана.
Виж целия пост
# 86
Искам да попитам за салата "Десятка на Джемма. Доматите стържете ли ги или рязани ги прибавяте към салатата?
Виж целия пост
# 87
Рязани. Peace
Виж целия пост
# 88
Да се запиша и аз в темичката. Вчера правих сироп от арония, но аз го правя без варене. Изобщо не съм се и сетила за конфитюр от остатъците. Догодина може да пробвам Simple Smile

Направих и сладко и сироп от малини и си замразих зелен боб във фризера.
Сега съм хвърлила око на кетчупа на Пепчо...
Виж целия пост
# 89
Как да направя сладко/ конфитюр/ от малини, така че плода да се запази цял, а не да стане на пюре?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия