-1/2 чаена чаша захар
-2 чаени чаши течна сметана (неподсладена)
-1 чаена лъжичка ванилия
-1/4 чаена чаша захар за коричката отгоре
Загрейте фурната на 150-160 градуса (ако е слаба, максимум на 175).
В голяма купа разбийте с телче (може и с миксер) жълтъците и захарта. Междувременно загрейте течната сметана отделно на котлона и я махнете точно преди момента на завиране. Прибавете я бавно към купата с жълтъците и захарта, като непрекъснато бъркате. Прибавете ванилията. Разбъркайте отново.
Готовата смес се разпределя в плитки керамични или други подходящи, например стъклени съдчета, но такива които да са огнеустойчиви във печката и не метални. Или аз понякога го правя в една по-голяма стъклена тавичка- когато знам, че ще си го ядем само с мъжа ми .
Важно е да не препълвате съда (съдчетата), не трябва да е до ръба, по-скоро някъде между 2 и 3 пръста да запълва от дъното.
Въпросния съд (чета) се слага в по-голям метален, в който предварително сте налели на дъното 2-3 пръста вода.
Поставете го внимателно в предварително загряната печка и го дръжте около 40 мин, може и малко повече (наблюдавайте го да започне съвсем леко да розовее отгоре и ако разклатите леко съда, да не клати много, в смисъл вътре да не е все още течно).
Извадете от фурната и го оставете да изстине на стайна температура. Поставете го в хладилника за най-малко 2 ч, а за предпочитане- 1 нощ.
Половин- един час преди сервиране: загрейте бройлера на фурната на максималната възможна темп., или ако нямате бройлер, просто завъртете на най-високата възможна темп. Поръсете равномерно 1/4 чаена чаша захар на повърхността на крем брюлето, трябва да покрие равномерно. Сложете го във фурната възможно на най-високо и го наблюдавайте внимателно през прозорчето на фурната. Изчакайте докато захарта започне да се карамелизира, но не да пуши или става черна- някъде около 2-3 мин, супер максимум 4-5 (за по-слабите фурни).
Извадете веднага. Изчакайте няколко минути и после поставете обратно в хладилника да се охлади, мин. 30 мин, макс. 2 часа.
Надявам се да ви хареса!