БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 50 264
  • 735
# 555
Ще готвя телешко варено,но искам бульона да остане бистър,как да стане....и кога да сложа месото,като заври водата или още докато е студена
Слагаш месото в студена вода, и когато заври отпенваш постоянно.  След като е готово прецеждаш бульона през цедка и после си добавяш  картофите, морковите, целината и доваряваш до готовност.
Виж целия пост
# 556
Момичета, сложих в чаена чаша 3 пръста вода, затоплих (доста си беше топла, според мен към 50 градуса) в микровълновата и разтворих  маята в нея. Разбърках, докато се разтвори, но после я добавих към студената вода+брашното(което беше царевично+ малко пълнозърнесто). Разбърках и изчаках,не се беше надула грам.А дали е била в срок изобщо не погледнах, магазинът, от който я купих е съвсем нов и съм 99% сигурна, че е била читава.


В царевичното брашно няма глутен, а в пълнозърнестото глутенът е по-малко и е под друга форма и затова по принцип на пълнозърнестия хляб му трябва повече месене. Не можеш да замесиш тесто само от тези два вида брашно. Трябва да сложиш и малко бяло. Поне 20-30% от всичкото трябва да е бяло (тип 500).
А маята аз я слагам в топла вода с малко захар, малко бяло брашно и ако мога-на топло.
Маята за хляб са дрожди, които умират малко по малко с времето. В деня, в който изтича срокът на годност не могат да умрат всичките наведнъж. Това са живи микроорганизми и те бавно и постепенно си измират, като всички Simple Smile Може би седмица след срока на годност все още ще има достатъчно живи, за да се надигнат. Но ще им трябва повечко време, да им е топличко и им слагайте малко брашно и захар във водата. Все пак има трябва малко храна, за да се задействат и да "свършат работата" Simple Smile
Виж целия пост
# 557
zvanche , marcheva14    bouquet
Виж целия пост
# 558
Здравейте,
имам един пакет замразени и изчистени миди във фризера.
Бихте ли ми дали рецепта за миди в масло или нещо друго простичко?
Мислех да ги готвя с калмари в доматен сос, но много ми се ядат натюр в масло. Blush
Виж целия пост
# 559
Преди време бях чела за една торта, но не записах рецептата. Беше нещо от рода на част от тестото се изсипва във формата ,пече се и пак се сипва тесто и пак се пече и т.н. до приключване на тестото и изпичането му ... newsm78
Дори незнам дали правилно я обясних, но скоро моя мъж има рожден ден и исках да приготвя такава торта.

Дали не е дървената торта? Ето я в мое изпълнение - https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1013022_1 … _1492766373_n.jpg по тази рецепта на Йоли - http://yoli-www.blogspot.com/2013/04/blog-post_30.html
Тази е! Благодаря   bouquet  bouquet  bouquet дори твоето изпълнение с шоколада повече ми хареса  Hug
Виж целия пост
# 560
Колко време мога да съхраня сироп с карамелизирана захар,в хладилника?Благодаря!
Виж целия пост
# 561
Малко ме е срам да питам,ама... Blush нещо не ме бива в доматените манджи...Та как да направя доматена супа Rolling Eyes Става ли с доматена консерва и също-как да станат добри кюфтетата по чирпански/по-точно дом.сос/ ?Слага се малко количество домати ли-за да не стане киселко newsm78
Виж целия пост
# 562
Колко време мога да съхраня сироп с карамелизирана захар,в хладилника?Благодаря!
Дълго. Първо го пази студа от хладилника, второ захарта.
Виж целия пост
# 563
Здравейте, искам да попитам, може ли пиле фрикасе без яйце да се направи?
Виж целия пост
# 564
Здравейте, искам да попитам, може ли пиле фрикасе без яйце да се направи?

Може, просто си правиш соса без да слагаш яйце/жълтък. Peace

Вариант на Доня Коприва

Вариант на Буб
Виж целия пост
# 565
Малко ме е срам да питам,ама... Blush нещо не ме бива в доматените манджи...Та как да направя доматена супа Rolling Eyes Става ли с доматена консерва и също-как да станат добри кюфтетата по чирпански/по-точно дом.сос/ ?Слага се малко количество домати ли-за да не стане киселко newsm78
Не съм сигурна че разбрах правилно въпросите Blush
ДА, доматена супа може да се направи и с консерва, аз все така правя. Ето ти рецепта за всеки случай, ако нямаш
3 с.л. масло
1 глава лук - нарязан на ситно
2 скилидки чесън - счукан
1 ч.л. кимион
1 ч.л. черен пипер
680 гр доматено пюре (салца)
320 гр сметана
кашкавал
Маслото се разтопява ва тиган. Сипват е лукът и чесънът и се задушават около 5 минути на умерен огън. поръсват се с кимиона и черния пипер и се отстраняват от огъня. Доматеното пюре се загрява в тенджерка. Добавя се задушенят лук и се разбърква. Може да се добави и чили за по-пикантен вкус. оставя се да изстине. Сметаната се загравя (без да завира). Налива се при доматеното пюре и се разбърква. По желание се добавя варен ориз за уплътняване.
Поднася се в купичка, гарнирана с настърган кашкавал и заквасена сметана.


ЗА да убиеш киселината в соса на кюфтетата, добавяш щипка захар
Виж целия пост
# 566
....послушах те и си я поръчах! ...

Лабрекс, моля те сподели къде я поръча тази джаджа и на каква цена е уредчето и колко струва доставката, а и как се нарича това чудо ?
Изгледах клипчето и ме впечатли. Само не разбрах колко големи стават кйюфтенцата newsm78

За равни кюфтенца досега ползвам най-обикновена лъжица (с езиче) за сладолед. Пак става, а за да не залепват лъжицата топя в олио преди да загребна Simple Smile
С лъжица за сладолед си пълня и формичките за мъфини - така е точно и не разлива настрани. Simple Smile
Виж целия пост
# 567
Лабрекс, моля те сподели къде я поръча тази джаджа и на каква цена е уредчето и колко струва доставката, а и как се нарича това чудо ?

CVETETO3101, ето ТУК я поръчах. Дали са ми крайна цена 13.36 лв  с доставката. В правилата имаше и някаква такса, така и не схванах каква, погледни на сайта, ще видиш, та не знам и тя ли е включена или допълнително ще ми я сложат....... newsm78 За София е по-евтина доставката, мисля 3.90 май беше, поразгледай, ще видиш. Може и от офиса им да се вземе поръчката. Обадиха ми се, че в четвъртък трябва да си получа пратката, та утре ще чакам. Peace
Виж целия пост
# 568

CVETETO3101, ето ТУК я поръчах.

Много тенкс Лабрекс, мила!  bouquet  bouquet  bouquet
Само такава джаджа нямам у дома. Вече нямам къде да слагам, ама пусти мерак
Да си ползваш със здраве новата придобивка!А ти умееш - доказала си го неведнъж!  chef
Виж целия пост
# 569
........Само такава джаджа нямам у дома. Вече нямам къде да слагам, ама пусти мерак
Да си ползваш със здраве новата придобивка!А ти умееш - доказала си го неведнъж!  chef

Уф, и у нас така, трупам, трупам........мерак! Благодаря ти, пък утре вечер ще видим ще яде ли Асан баница (т.е. фалафели) или не!? Grinning  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия