Как да си направя вкусна супа топчета?

  • 6 279
  • 35
# 15
Постни тук рецепта и резултат, че и на мен ми е чудно как ще стане  Laughing.
Виж целия пост
# 16
Добре! Simple Smile Ще снимам резултата, дори и да не става за ядене. Ще търся друго решение, докато се получи.
Виж целия пост
# 17
Това с картофа е добра идея. Аз я прилагам при рибената чорба. Сварявам отделно обелените и нарязани  картофи, после ги намачквам с част от водата, в която са вряли (да стане като каша) и слагам в супата. Така бульона се уплътнява.
Виж целия пост
# 18
За застройка на супа съм ползвала топено сиренце от рода на президента - едно две триъгълничета в зависимост от количеството. Но ме съмнява че и топено сиренце неможеш да ползваш заради млякото май newsm78

За супа никога не съм задушавала лука предварително. Наливам си количеството студена вода, нарязания лук, през това време режа моркови, парченце целина, пъщарнак, картофчета. Като се посварят прибавям топчетата, оваляни предварително в брашно (също така уплатнява супата). Като се посварят 5-10 мин. прибавям фиде или ориз. Много харесвам миризмата на девисила когато е пресен и то точно за супа, също така и магданоз прибавям когато нямам девисил. Застройвам с топла застройка от яйце, кис. мляко и брашно или с топено сирене или сметана.
Виж целия пост
# 19
unadaptable, ще ти напиша как правя аз Супа топчета. Децата ми и съпругът много я харесват. Не съм правила с пилешка кайма, но не мисля, че това е проблем. Никога не съм я застройвала и всъщност от доста години с малки изключения не застройвам супите. Надявам се да ти допадне, ако решиш да опиташ.

Първо подготвям топчетата:

Каймата -примерно 1 чаша се омесва с магданоз, ситно нарязан, ситно нарязан лук- може и в блендер тази  процедура, черен пипер, ориз - спрямо това количество кайма- 2-3  с.л.
и в твоя случай белтък. С навлажнение ръце оформяш малки топчета и ги овалваш в брашно. Оставяш ги настрани.
 В малко мазнина задушаваш, сотираш, резен-два целина, корен пащърнак(понякога нямам, но целината е задължителна) морков, лук- ситно нарязани. Понякога добавям и един пипер- чушка, червена. Когато зеленчуците омекнат, слагам 1-2 лъжици брашно и обърквам. Наливам бульон. Има едни био бульони, без натриев глутамат, но ги вземам от един био магазин. Можеш да си свариш предварително от фенери, както са посочили момичетата по-горе. А може и просто вода. Когато заври, поставяш внимателно топчетата, едно по-едно- в смисъл да не се слепят, посоляваш, ако не си ползвала бульон, поръсваш  няколко лъжици ориз, разбъркваш и оставяш да къкри, докато топчетата излязат на повърхността. Понякога добавям настърган домат. Проверяваш ориза дали се е сварил и изключваш. Накрая поръсвам малко чубрица и магданоз. Няма застройка. Не знам дали с пилето е удачна чубрицата. По-скоро не. За пилето е подходящ естрагон. Но пък супата топчета без чубрица е ... Rolling Eyes като я приготвиш ще прецениш.
Ето и снимка:





Ако ти допадне, мога да ти кажа и едни кюфтенца на сух тиган или печени ги правя и това е другото пилешко нещо, по което децата са луди. Wink
Виж целия пост
# 20
Аз попаднах на рецепта , която ми допада много- разделям белтъка и с него правя топчета та , омесвам ги като си навлажнявам ръцете във вода с оцет и не се налага да ги набрашнявам . Слагам ги да се варят директно към края на супата . Ако не можеш да застройваш пробвай със ситно нарязан сладък картоф или дори настърган , застрой я ако искаш само с царевично брашно или основен сос бешамел с прясно мляко без яйца , а за да не е изчита пасирай супата леко като разделиш наполовина - 1/2 пасираш другата оставяш така , за да не е бебешка храна.
Виж целия пост
# 21
След като прочетох всички предложения, днес сготвих супата. Така:
Направих предварително пилешки бульон. После топчета от смляно пилешко, но се притесних дали няма да се разпаднат топчетата и сварих една шепа бяло пилешко, нарязано на кубчета, та да замести евентуално топчетата, ако се размият. Laughing В бульона сварих топчетата, фидето, кубчетата, картоф, подправки. Извадих картофа, намачках го. Задуших зеленчуци, прибавих картофа, направих гъста каша, прибавих и лъжица кисело мляко. Разредих постепенно с бульона,  и върнах в тенджерата за малко. Все ми се струваше бистра, но като седнах да ям се оказаха напразни тревоги.Получи се много добре и на вкус.  chef   Simple Smile
Снимката е кофти, че мога да качвам само от телефона и снимах с него.


П.П. Кюфтетата на тиган също ме интересуват Simple Smile Simple Smile
Виж целия пост
# 22
Супата може да се "замъти" с малко картофено пюре на прах.
Виж целия пост
# 23
Абе око може не си вкарвайте химии в храната. По-добре с пасирано картофче.

unadaptable, много се радвам, че е станала и е била вкусна. Безвкусната храна действа кошмарно освен на езика и на ума.
За кюфтетата (ако искаш пържени, разбира се) - сурово смляно месо, препоръчвам ти да е от бутчетата, пресен лук (или много ситно накълцан стар), подправки на вкус. Обичайно се слага филия хляб напоена с течност (вино, вода, мляко - според вкуса), но купешкото пилешко е ужасно напомпано с течност, така че по-добре сложи 1-2 супени лъжици галета на 300 грама месо. Ти ще си видиш как ти е на гъстота. Белтък (ако не можеш цяло яйце). Сега се сетих, че в постната тема Надето беше казала, че замества яйцата в зеленчуковите кюфтета със сусамов тахан - ако ти се намира пробвай.
След като ги оформиш ги отупай в брашно, за да се запечата сока от месото вътре.  Така можеш и на хартия за печене да ги метнеш във фурната на 200 градуса до зачервяване.

Скрит текст:
Сега ми хрумна, че можеш да редактираш заглавието на темата. Баща ми също е на диета и ако има къде да споделяме рецепти за хора със специални нужди мисля ще сме си само в помощ  Hug
Виж целия пост
# 24
записах кюфтетата, но не мога да ям пържено, а и печеното не е желателно. Дали не мога да ги направя на скара? Rolling Eyes
Може да променя заглавието, ако се съберат някои рецепти за диетично приготвяне на някои традиционни  храни
П.П. наистина безвкусната храна действа ужасно, на всичко-езика, ума, настроението, дори душевното равновесие. Това го разбрах буквално на гърба си. Това е причината да търся начини да приготвям вкусни рецепти, без да нарушавам изискванията на диетата.
Виж целия пост
# 25
Според мен няма пречка и на скара да станат. Ако са много "мокри" ще се пръскат при обръщането. Имаш ли парти грил в къщи? Вероятно там ще ти е по-лесно (в тавичката) да пробваш малко количество.
Сега се сещам, че може да ги уплътниш с картоф. Обаче, ако имаш пасатор (чопър) с него го направи на пюре, за да излезе нишестето. Така ще стане лепкав и ще спои още повече сместа.
Може да пробваш да ги направиш и по-мънички, за да ти е лесно да ги обърнеш.

Аз мисля, че има място за отделна тема, както решиш Simple Smile  bouquet.
Виж целия пост
# 26
Имам всички уреди, ще премисля предложенията Rolling Eyes
Виж целия пост
# 27
  unadaptable, аз не готвя диетично, но по принцип супите винаги си ги правя с картоф или картофи и всички зеленчуци,които имам в момента, например кромид, картоф,тиквичка,морков,чушка, целина, праз лук.За теб слагаш тези, които можеш да ядеш.Не пържа и не задушавам нищо, слагам сурово всичко, поне в супите.Варя ги дълго, на слаб огън.
   Веднъж направих с фиде и детето ме пита защо има спагети вътре  Grinning.Не обичам супи с фиде.И единствена бистра супа/ манджа ми е телешкото варено. Ако искам да сгъстя,ако картофите не са сгъстили, но това е много рядко, в много мъничко студена водичка размивам лъжица брашно, наливам на тънка струйка, наливам бъркайки и оставям да поври или вадя част от картофите и смачквам.
Виж целия пост
# 28
Свекърва ми, майка на двама злоядци и баба на 3-ма капризници  Mr. Green от години вари в супата цели морков, целина (парче от глава), картоф, понякога чушка. Като се сварят ги смачква с вилица, много по-добре се получава от пасирането. При пасирането някак се променя вкуса. С вилица, намачкани на ситно хем супата се "размътва", хем се усеща натуралния вкус на зеленчуците.

А за пилешки кюфтета, аз правя по рецепта на matze, не ги пържа както е описано, а пека на леко намазнен тиган. Пак стават вкусни  Peace

П.С. За вкуса на супата, пък и каквото и да е друго от пилешко, аз лично одобрявам само една марка на пазара, която докарва пилето до някогашния вкус на бройлерите.
Ако пък можеш да си набавяш от някъде домашни пилета би било чудесно. Тогава може да използваш фенера и крилцата, за да си направиш достатъчно бульон, който може и да замразиш и да ползваш в последствие, вместо "изкуствените" на вкус бульони от кубче.
Виж целия пост
# 29
Ето го и моят вариант за супа топчета . Моята супа топчета общо взето е класическата супа топчета, няма мн експериментаторско в нея, но пък определено се получава вкусна Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия