ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

  • 173 598
  • 740
# 285
Чаках да изкочи темата, за да споделя моят опит. От две години правим пъстарма и суджуци и понеже при нас няма зима ги сушихме в един празен хладилник, но отнемаше до около месец съхненето. Тази година си купихме сушилка и вече три пъти правихме пъстарма. Става готова за три дена на най-ниските градуси.
Ползвам рецептите на Пепчо за филетата, а суджуците ги правим с подправка за суджук на Меркурии.
(не сме пробвали суджуци в сушилната още)
Виж целия пост
# 286
Стават, но са като леко печени.... Може да пробваш без капак...
Виж целия пост
# 287
Чаках да изкочи темата, за да споделя моят опит. От две години правим пъстарма и суджуци и понеже при нас няма зима ги сушихме в един празен хладилник, но отнемаше до около месец съхненето. Тази година си купихме сушилка и вече три пъти правихме пъстарма. Става готова за три дена на най-ниските градуси.
Ползвам рецептите на Пепчо за филетата, а суджуците ги правим с подправка за суджук на Меркурии.
(не сме пробвали суджуци в сушилната още)

Дайте снимка та тази сушилка, моля.
Виж целия пост
# 288
сушилнята за зеленчуци, хаджи  Peace
Виж целия пост
# 289
И у това сушите 3 дни суджуци? Така ли?
Виж целия пост
# 290
Ще я снимам, но си е най-обикновена сушилня за зеленчуци. Просто е южноафриканска, а те там ги ползват за приготвяне на билтонг (много сухо месо) и нещо като суджук.
Не стават печени, когато ги сушиш на най-ниските градуси.
Ако ги сушиш на 60 резултата е доста интересен. На синът ми и приятелите му много им харесаха леко зготвени свински филенца Simple Smile.
Нашите станаха за три дни, но бяха доста дебели, предполагам, че и за два дена могат да станат някои по-тънички.

Суджуци не сме пробвали още, само филета. Ще пробваме и суджуци, вероятно разточването ще е проблемно, но може би ако се прави по няколко пъти на ден ще се получи.
Виж целия пост
# 291
Колко ток хаби това устройство?
Виж целия пост
# 292
Нямам никаква идея, но в нашия случай едва ли е повече от тока от един хладилник за месец. То реално има нагревател и вентилатор. Сега е късно и не ми се рови да видя дали не пише някъде колко хаби.
По принцип всичко може да се суши в него, подправки, зеленчуци и явно и месо Simple Smile.
Виж целия пост
# 293
харчи ток по-малко от една крушка.
Моите ги суша на най-ниска степен - 35 С. Мининагревател, вентилатор. Действително стават за три дни, но понеже вътре става по-топло, придобиват по-друг вкус (поне аз така ги усещам) - други хора казват, че са си нормални - ама аз съм си капризен по отношение на мръФката
Виж целия пост
# 294
Тъй като дегустирах такава пастърма на гости у съфорумка, мога да кажа, че много съм съгласна с теб  Peace 35* са си топлина. Ненапразно сушените меса (бутове) се сушат в студени, проветриви места - било то пещери  Mr. Green мазета, специално направени помещения с редовно поддържана ниска Т*  и вентилатори. Не висока Т*. Аз не си признах в момента, че не ми хареса тая пастърма, ама тя ме излови  по физиономията  Laughing
Виж целия пост
# 295
сега ви открих
Виж целия пост
# 296
Много е топло за домашни мезета.
Така беше и миналият сезон , поне за сега е така.
Виж целия пост
# 297
На 35 градуса нямаше разлика във видът и вкусът на пастърмата. По-скоро се притеснявам за суджуците. Голяма разправия си е с този хладилник.
Пурвата порция я сготвихме на 65 Simple Smile. стана много вкусно, но нямаше нишо общо с пастърма. А и стана за два дена.
Нали ви казах, че децата си облизаха пръстите, ометаха го за ден.
Като направя опит и със суджук ще пиша. При мен плюса е, че мога да го правя по всяко време.
Не намерих никаква информация за разхода на ток, но в Европа сигурно има такава за сушилните.
Виж целия пост
# 298
Ние в къщи не издържахме и вчера, въпреки топлото време и прогнозата за валежи към края на седмицата заредихме с морска сол първите за тази зима: свинско контра филе около 2700 кг нарязани на три еднакви парчета и едно парче от 1 кг  обезкостен свински врат. Тази вечер, след 18 часа престой оваляни в морска сол, ще ги измия и ще ги сложа да се изцедят, притиснати с тежест за още поне 12 часа. След това ще ги паприковаме с подправки. Сложих ги в хладилника с морската сол, там ще стоят и с тежестите. След като ги паприковам мисля да ги сложа на балкона. Мъжете в къщи тази есен сами си сглобиха една сушилничка от дъсчици и мрежа и мезетата ще съхнат в нея.
Ще кача снимки допълнително, за да проследите процеса. Надявам се неподходящото време да не ми изиграе лоша роля.
Виж целия пост
# 299
ММ е майстора на мезетата вкъщи. Правим "филе Елена" (свинско и телешко) и наденици. Той вино не пие, но понеже аз мноооого обичам ми прави и винце. И само се молим да хване някое бедствено положение, че да си поседим 2-3 дни вкъщи със запасите Wine Glass  Mr. Green
Сега по същество. Филетата, без значение дали са свински или телешки, ги правим по един и същи начин:
- купуваме рибица (филе/бон филе), обезципяваме го, махаме мазното и го нарязваме на парчета с 20-25см и не много дебели
- заравяме месото в сол за 24 до 48 часа (зависи колко бързаме). За предпочитане е да се прави в кофа (т.е. да има повечко празно място в съда), че единия път го сложихме в тава и като взе да пуска едни води... Оляхме света ooooh!
- вадим от солта и измиваме полепналите остатъци
- накисваме месото в предварително сварена и изстинала саламура за 24 до 48 часа. Гледаме да го опитаме по средата на кисненето и ако се налага варим още една саламура и я сменяме. Идеята солта да се усеща съвсем леко, защото иначе става много солено, когато се изсуши. Саламурата съдържа вода колкото да се покрие месото, бахар (едно пакетче), черен пипер на зърна (едно пакече) и дафинов лист (поне 4-5 пакетчета). Това са подправки като за една голяма тенджера. Не са много - даже после не се усещат.
- след като се изкисне месото го овалваме в подправки по избор. Обикновено смесваме червен пипер, мляна чубрица, чимен (сминдух), малко черен пипер... Абе каквото ни дойде в момента. За телешкото миналата година свеки беше взела от някакво магазинче за подправки готова смес за пастърма. Ама понеже я били бъркали на място не разбрахме какво има вътре.
- после закачаме на всяко парченце въженце и на верандата... А кучетата седят отдолу и се облизват Mr. Green

Наденицата... Знам, че ММ слага 50-50 свинско и телешко (изчистени от всичко мазно), и че когато ги омеси с подправките ги оставя 24 часа да поемат хубаво, и че после премесва пак преди да се пълнят. Обаче какви подправки слага... newsm78 Май взимаше нещо готово от магазина за месо, но не съм сигурна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия