Гръцка кухня

  • 210 083
  • 923
# 105
И аз се записвам!  Grinning Много обичам да готвя и съм сигурна, че ще открия интересни идеи тук! Интересуват ме предимно постни ястия.  Heart Eyes

И аз  като теб Петя  Hug
Много ми допадна тази рецепта, която незнам дали е споделяна в темата, направих я веднъж, но с нарязан патладжан , защото имах притеснение да не остане горчив и се получи страхотно. http://piknik13.wordpress.com/2009/08/13/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B … 0%B5%D1%82%D0%B0/
Виж целия пост
# 106
И аз се записвам!  Grinning Много обичам да готвя и съм сигурна, че ще открия интересни идеи тук! Интересуват ме предимно постни ястия.  Heart Eyes

И аз  като теб Петя  Hug
Много ми допадна тази рецепта, която незнам дали е споделяна в темата, направих я веднъж, но с нарязан патладжан , защото имах притеснение да не остане горчив и се получи страхотно. http://piknik13.wordpress.com/2009/08/13/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B … 0%B5%D1%82%D0%B0/

Рецептата е хубава , само че дали не е риган подправката ? Балсамокото бял или тъмен се ползва?
Виж целия пост
# 107
Да се запиша и аз Simple Smile

У нас гръцката кухня е на почит. Най-често приготвям нахут, фава, пълнени домати, патладжани с доматен сос, пълнени чушки с кашкавал, гюварлакия. Обожавам и морски продукти Simple Smile
Със сладките съм скарана, но всяка коледа правя меломакарона Simple Smile
Виж целия пост
# 108
Давайте и рецепти де , то половината писали са със запис . Гюварлакия примерно как се готви .
Виж целия пост
# 109
  И аз да питам pontes за пълнените чушки с кашкавал. Те това не съм опитвала! И също да я попитам в Гърция фава на баклата ли казват  Hug.
Виж целия пост
# 110
  И аз да питам pontes за пълнените чушки с кашкавал. Те това не съм опитвала!

Anna bel, това е едно елементарно мезе, но много вкусно. Взимаш от тези дългичките зелени чушки, сиврия ли бяха, режат се по дължината от едната страна и се изчистват от семето, но без да махаш кочана и дръжката. Пълниш с мек кашкавал, който се разтопява. Ако е леко пикантен още по-добре. Малко зехтин на тавичката, върху чушките не слагаш, че ще станат мазни. Пече се около 30 минути във фурната и става чудесно.
Виж целия пост
# 111
Гюварлакия

Една от любимите ми супи. Нещо като супа топчета, но не съвсем. Около половин килограм кайма се омесва с един малък кромид смлян или настърган, 60 гр ориз, доста магданоз, джоджен (може да се замести с копър) и две лъжички зехтин. Като я омесите правите малки топчици. Овалвате ги в малко брашно. Слагате в тенджера около литър и 300 вода, пускате вътре малко масло и бульонче. Като заври, пускате вътре топченцата. След 20 минути си приготвяте застройка от 2 яйца и сока от един лимон. Пресипвате от топлия бульон в застройката малко по-малко и изсипвате в тенджерата, като се бърка непрекъснато, да не се пресекато яйцата. Това е, много е вкусна Simple Smile

Ми не, фава си едно бобово растение, което вирее на остров Сандорини Simple Smile) Мисля, че няма аналог на български.
Виж целия пост
# 112
  Утре моите хора ще ядат гюварлакия. Имам продуктите. Ще чакате включване с отзиви  Simple Smile!
Виж целия пост
# 113
Дано да ви хареса! Сол и черен пипер се слагат в каймата, супата се соли съвсем малко или изобщо, че лимонът не обича сол. Накрая черен пипер върху порцията, за който обича Simple Smile
Виж целия пост
# 114
Ми не, фава си едно бобово растение, което вирее на остров Сандорини Simple Smile) Мисля, че няма аналог на български.



ФАВАта твърде много и на външен вид и на вкус прилича на сушен грах амА може и да греша.
При последното ни ходене в Гърция хапнахме нещо много вкусно , ако някой се сеща как се казва  и по точна рецепта нека се включи.Представлява палачинки завити като сарми с ориз и кайма , залети с бешамел и запечени във фурна.
Виж целия пост
# 115
Мусаката в Северна Гърция е без канела и сирене, но с много пресен джоджен- бих казала, че направо редят един ред свежи листа върху патладжана и тогава заливат с бешамел. Иначе я правят както е описала zorita : ред картофи, изпържени на кръгчета, около 0.5 см дебели, следва патладжана, и той запържен, джоджена, каймата (която е само телешка), задушена с дом.пюре, чер пипер, лук, и най-отгоре заливат с дебел (поне 2 см) слой бешамел.



Пак не знам как се казва и точните рецепти , ако някой се сеща нека се включи.Явно по горната технология сме яли нещо като картофите и/или и патладжана са за заменени с ориз , ориз+булгур или критараки.
Виж целия пост
# 116
http://zanaeblogcook.blogspot.com/2013/01/blog-post_5821.html

http://zanaeblogcook.blogspot.com/2013/01/blog-post_16.html

http://zanaeblogcook.blogspot.com/2013/01/blog-post_10.html
Виж целия пост
# 117
Момичета, то сезона ясно че свърши, но дайте все пак (или преведете) някоя по оригинална рецепта за СЛАДКО с ЦЕЛИ плодове.

Очите са ми вземали, когато тръгна да се разхождам из Лименас/о.Тасос/ и ги гледам наредени в оригинални бурканчета и шишенца: истински произведения на изкуството. Имаш чувството, че вътре са пласмасови плодчетата. Със запазени цветове на плода, нито спаружени, нито намачкани. От красиви по-красиви. Имаш чувството, че самия плод току що са го откъснали от дървото и са го сложили вътре.
Купих си 1 буркан сладко за да проверя и на вкус как са: СТРАХОТНИ както и на външен вид.

Нашата балканска кухня горе-долу е еднаква във всички държави. Каквото има тук има го горе-долу и там с някой изменения. Но никъде другаде по света не съм виждала толкова майсторски направени сладка както в Гърция. Задминали са и турците при положение, че Турция е родината на сладката. Там са измислени с лечебна цел специално за султаните. Състояли са се от плодове или цветя в меден сироп, затворени в порцеланови делви от Китай. Стаята в която се варяли се наричала РАЧЕЛЕР, а сладката - рачели. После започнали да смесват меда със захар, после ги правели само със захар. А когато европейците "пипнали" технологията на порцелана, турците започнали да си купуват порцелановите делви от град Майсен. На онези пък им станало интересно за какво им са толкова много делви и така сладката които познаваме днес се разпространили на всякъде. ЗА семейството на султана се правели 72 вида сладко годишно. Най-предпочитани били от рози, теменужки, нарцис, портокали, вишни, ягоди, малки патладжанчета....
Но каквото и да си говорим, гърците са ги задминали многократно. Предполагам с ГАСЕНА ВАР успяват за запазят формата на всеки плод  newsm78

Е, след тази пледоария, който може нека преведе нещо    Praynig  Praynig  Praynig моляяя
Виж целия пост
# 118
Формата на плода се запазва и с много силна концентрация на захар в сиропа.  Peace
 А в съвремието най-вероятно със някаква химия, подобна на фиксовете на ДР Йоткер.
Виж целия пост
# 119
Засега пускам тази страница с дълъг списък от гръцки сладка на английски - диня, дюля, смокини, череши, кестени, горчиви портокали, грозде, зелени орехчета и... патладжани! Ако има нужда, по-късно мога да преведа някоя конкретна рецепта.

Ето и сладко от кумкуат на български, по рецепта на Людмила Слокоски, но е нарязан на кръгчета.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия