Гръцка кухня

  • 210 052
  • 923
# 90
Благодаря за съветите за мусаката, днес ще се възползвам от последните патладжани.
Виж целия пост
# 91
С критараки(орзо, арпа фиде или кой както го влече) се прави и много любимата ми супа авголЕмоно(нищо,че в рецептата, която давам по-долу е използван ориз):
http://sentimentsinthekitchen.blogspot.com/2013/01/blog-post_22.html
Виж целия пост
# 92
Момичета, гърците са много добри в приготвянето на сладка. Като им гледам сладката са направо "произведения на изкуството" с цели плодове.
Може ли някоя от вас да каже някоя хубава рецепта за гръцко сладко? Знам само, че използвали много често ГАСЕНА ВАР за да си задържат плодовете цели....

От тази тема някой ме беше насочил към рецептата на ГРЪЦКА ГРИС-ХАЛВА.
Направих я. Казвам ви невероятна е! Много по хубава е от нашата. Някъде по-напред в темата има линк към рецептата. Тя е с портокалов сок, настъркана портокалова кора, сусам, белени бадеми и т.н.

Glyka tou koutaliou / γλυκα του κουταλιου



Ето и 1 сайтче с рачел от тиква:
http://manitarosyntages.blogspot.com/2009/11/blog-post_29.html


Виж целия пост
# 93
С гасена вар съм обработвала белени сливи за сладко в миналото. Е няма такава хамалогия, то бели, пък вади костилки, пък третирай с разредената вар... Ще ми е интересно и на мен да прочета за гръцките сладка, въпреки че според мен тези в магазините ги правят по индустриална технология и със сигурност ги обработват с по-съвременни химикали.
Виж целия пост
# 94
На о.Кос правят разкошни сладка от цели червени домати, малки патладжанчета, портокали /това и другаде съм го яла/, а на Халкидики съседка на майка ми прави невероятно сладко от цели плодчета кумкват или от цели кайсии. По рецепта на една гъркиня /от о.Кос/ правих тази година сладко от грозде.
Виж целия пост
# 95
Кумкуатът е специалитет на Корфу, там правят какво ли не от него. Сладко, ликьор, желирани бонбони...

Sylya,
направо получих слюноотделяне от твоите снимки Grinning
Виж целия пост
# 96
Ето къде сте се скрили. Подхванали сте любимата тема на един уважаващ себе си телец...

Преди много години за първи път посетих Гърция на един семинар на гръцките банкови синдикати в базата им (разкошен къмпинг с бунгала, игрища и басейн) в горичките на Сани. Та тогава в менюто имаше една страшна рибна салата в сос, който много приличаше на майонеза, но значително по-лек. Нито знам рибата каква е била, нито подправките и съставките на соса, но и до ден днешен я бълнувам тази салата. Ако някой има идея какво точно съм яла и за рецептата   bouquet

П.С. Орзото с доматен сос ми е любима добавка към малки кюфтенца.
Виж целия пост
# 97
Зори, мерси за отговора. В Асеновград предлагат така наречените гръцки сърмички, кото са много малки и изключително вкусни, но явно е специалитет по скоро на Асеновград  Wink
Виж целия пост
# 98
С гасена вар съм обработвала белени сливи за сладко в миналото. Е няма такава хамалогия, то бели, пък вади костилки, пък третирай с разредената вар... Ще ми е интересно и на мен да прочета за гръцките сладка, въпреки че според мен тези в магазините ги правят по индустриална технология и със сигурност ги обработват с по-съвременни химикали.

 Тва, никога не бих и предположила, че правиш такива неща  Peace!

 Bliss, дай повече жокери, човек! Риба, ама каква риба, сос- лек, майонезен...може би с цедено мляко олекотен? Подправки - какви? Зелени пресни подправки имаше ли?  И аз умирам за подобни рибни салати.

  Да ви кажа една баница, която научих в Скопелос и минава за тамошен специалитет. Там точат корите, аз тук я правя с Одрински кори. Кората  поливам тук-там със зехтин и наръсвам със сирене (в Скопелос ползват козе сирене). Навивам я по дължина и после завивам на охлюв. Пържи се в тиган с повече мазнина (олио, зехтин) като се обръща. Става за 5 минути. Много вкусна.
Виж целия пост
# 99


 Bliss, дай повече жокери, човек! Риба, ама каква риба, сос- лек, майонезен...може би с цедено мляко олекотен? Подправки - какви? Зелени пресни подправки имаше ли?  И аз умирам за подобни рибни салати.


Оф жокер, рибата беше доста ароматна (филе), но не като скумрията. Соса може би освен мляко е имал и някакъв тип лека горчица. Подправките бяха сухи, но изобщо нямам спомен какви. Това се случва 98 г. и можеш да си представиш, че ми е останал само спомена за нещо великолепно като вкус, но не и подробности относно вкуса. Търсила съм в нета много, и книга си купих, но подобна рецепта не съм открила още.
Виж целия пост
# 100
С удоволствие се записвам в тема за една от любимите ми кухни.
Като виден чревоугодник и любител на месото влизам с питане за любимото ни контосувли. Може ли жокери за тънкостите в приготвянето му. Вече два опита правим и не се получи сполучливо. На кокореците горе-долу им хванахме цаката, но и там приемам съвети за мариноването.
А с мусаката ме заинтригувахте силно и смятам да опитам в най-скоро време.
Виж целия пост
# 101
И аз се записвам!  Grinning Много обичам да готвя и съм сигурна, че ще открия интересни идеи тук! Интересуват ме предимно постни ястия.  Heart Eyes
Виж целия пост
# 102


 Bliss, дай повече жокери, човек! Риба, ама каква риба, сос- лек, майонезен...може би с цедено мляко олекотен? Подправки - какви? Зелени пресни подправки имаше ли?  И аз умирам за подобни рибни салати.


Оф жокер, рибата беше доста ароматна (филе), но не като скумрията. Соса може би освен мляко е имал и някакъв тип лека горчица. Подправките бяха сухи, но изобщо нямам спомен какви. Това се случва 98 г. и можеш да си представиш, че ми е останал само спомена за нещо великолепно като вкус, но не и подробности относно вкуса. Търсила съм в нета много, и книга си купих, но подобна рецепта не съм открила още.

Тирокафтери само се сещам да е бил соса , но не знаех ,че с риба го сервират . Сирене бяла люта чушка и сметана и/или цедено кисело мляко има в него и аз много го обичам. За рибата едва ли има шанс да се познае , там имат каква ли не .Тук в Пловдив има едно магазинче внасят риба и разни неща гръцки и тирокафтери съм вземала.
Виж целия пост
# 103
adelinda, веднага питам къде е този магазин в Пловдив!

 Тирокафтерито не ми се струва,че е сосчето в салатата на Блис. Аз си го представям нейния сос по-ефирен, без топчета сирене.
 
Виж целия пост
# 104
Хепито до пешеходния мост , от дясно има малко магазинече , внасят стоки от Гърция . Нямам идея за соса и , просто за друго не се сещам. В тирокафтерито няма топчета сирене седи по скоро като извара . Тирокафтери - люто сирене , се превежда.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия