Гръцка кухня

  • 210 006
  • 923
# 270
Здравейте ,момичета.От доста време 4ета в темата и днес реших да пиша за да похваля рецептата за сладки на Доника5 .Мисля 4е е на 14 страница от темата и станаха много вкусни ,со4ни сладки.Аз правих 1/3 доза само за проба ,лесно се приготвят и са много ,много вкусни  bouquet
Виж целия пост
# 271
Здравейте ,момичета.От доста време 4ета в темата и днес реших да пиша за да похваля рецептата за сладки на Доника5 .Мисля 4е е на 14 страница от темата и станаха много вкусни ,со4ни сладки.Аз правих 1/3 доза само за проба ,лесно се приготвят и са много ,много вкусни  bouquet


Радвам се, че са ти харесали. Аз правя цяла доза от тях, но сиропирам само част от тях. Другите си ги държа в плътно затворена кутия на хладно място докато реша да  сиропирам и тях Wink
Виж целия пост
# 272
Иии, basis, мерси за курабийковата рецепта,   bouquet ще ги пробвам още тези дни  chef
Виж целия пост
# 273
basis, Жани8, благодаря!   bouquet

Честит празник на всички момичета! Бъдете много здрави и обичани!   bouquet
Виж целия пост
# 274
Момичета, моля споделяйте и вие рецепти.   bouquet
На български език могат да се намерят не много  , поне това, което аз съм търсила.  
Всяка област на Гърция си е уникална и си има своите златни рецепти, на мен ще ми е интересно да ги пробвам.
Atlanta_85 , честит празник и на теб!  bouquet
Една стара тема за  разглеждане.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=197143.0
Виж целия пост
# 275
Шоколадови бонбони с орехи и смокини

ПРОДУКТИ:
       24 сухи смокини ”Каламата”
       8  супени лъжици захар с връх
       250 гр. орехови ядки
       300гр. шоколадова кувертюра (или 200гр. млечен шоколад и 100гр. натурален)
       1 с.л. краве масло и при нужда няколко лъжици кондензирано мляко, за да се втечни кувертюрата.

ПРИГОТВЯНЕ:     
       Смокините и захарта се слагат в тенджерка и се долива вода, колкото да се покрият с около 1-2 пръста отгоре. Тенджерката се покрива с капак и се вари продължително време на тих огън (около 50 мин), докато водата се сгъсти на сироп, а смокините  омекнат и набъбнат максимално. Снемат се от огъня. Оставят да престоят една нощ заедно със сиропа и на следващият ден се прецеждат.
       Орехите се запичат на фурна за 10 мин на 150С. С помощта на ножче се прави малък отвор в долния край на всяка смокиня и се напълва плътно с орехи. Притискаме отвора с пръсти и да придаваме кръгла форма на смокините. Кувертюрата се разтопява на водна баня заедно с кравето масло и при нужда се добавя малко кондензирано мляко за да се разреди.
       Смокините се потопяват една по една в разтопения шоколад и се  подреждат върху повърхност покрита с прозрачно фолио или пергаментова хартия. Украсяваме с помощта на вилица, която потопяваме в разтопен шоколад и разтичаме върху бонбоните. Оставяме да се стегнат на хладно място. На следващия ден увиваме в станиол.
Виж целия пост
# 276
Свинско със целина авголемоно
Продукти:
1кг. свинско без кокал
1/2 кг целина
1/2 чч зехтин, олио
1 голяма глава стар лук
сол
ч.пипер
За авголемоно:
2 яйца
сока от 2 лимона

Мием месото и го оставяме за 10-15 мин. във вода със 1 суп. лъж. оцет, така няма да мирише тежко ястието ни.
Запържваме месото в зехтина да придобие цвят от всички страни. Вадим месото, задушаваме нарязаният лук във същата мазнина. Когато омекне, прибавяме месото, 1 чч вода и нарязаната целина. Оставяме да ври на средна температура, докато месото може да се набучва с вилица. Слагаме още вода ако е нужно. Когато ястието е почити готово разбъркваме с телена бъркалка във отделен съд  яйцата със лимоновият сок и част от бульона на месото. Прибавяме малко по малко от течната смес към ястието и изключваме котлона. Соля накрая.На мен много ми хареса, макар че имах резерви.
Жани8 , благодаря за рецептата!  bouquet
Виж целия пост
# 277
Свинско с целина е любимата манджа на моя мъж, а и на повечето май....че исках да кажа, че той си я готви когато му се дояде. Прави я както го е научила майка му и следва рецептата неотклонно, макар, че може да се съкрати процедурата!... и то пада едно готвене, оле-мале...айде да чистиш целината, пък да я измиеш старателно.... Сега на думата..basis....рецептата е почти същата като твоята, само където той слага равни части целина и месо, 1кг. целина- 1 кг. месо., освен това слага и 1 голяма с.л. пелте (доматено пюре).
Целина я вари отделно за около 30 мин, макар, че според мен може да се сложи сурова малко, след като се запържи месото.
В началото запържва заедно лука и месото (нарязано на големи парчета и посолено). После добавя 1 с.л. пелте, вода (около 2 ч.ч.) и го оставя да ври, докато е почти сварено, след това добавя сварената целина, оставя да врат заедно още 10 мин и застройва с авголемоно.
А пък това авголемоно задължително го разбива с миксера, защото не можело иначе, щяло да се пресече. (айде пък сега)....
Иначе е вярно, че много вкусна манджа.

Виж целия пост
# 278
Свинско със целина авголемоно
Продукти:
1кг. свинско без кокал
1/2 кг целина
1/2 чч зехтин, олио
1 голяма глава стар лук
сол
ч.пипер
За авголемоно:
2 яйца
сока от 2 лимона

Мием месото и го оставяме за 10-15 мин. във вода със 1 суп. лъж. оцет, така няма да мирише тежко ястието ни.
Запържваме месото в зехтина да придобие цвят от всички страни. Вадим месото, задушаваме нарязаният лук във същата мазнина. Когато омекне, прибавяме месото, 1 чч вода и нарязаната целина. Оставяме да ври на средна температура, докато месото може да се набучва с вилица. Слагаме още вода ако е нужно. Когато ястието е почити готово разбъркваме с телена бъркалка във отделен съд  яйцата със лимоновият сок и част от бульона на месото. Прибавяме малко по малко от течната смес към ястието и изключваме котлона. Соля накрая.На мен много ми хареса, макар че имах резерви.
Жани8 , благодаря за рецептата!  bouquet

Целината глава и листа ли е?
Виж целия пост
# 279
Стръкове целина (селъри), със стъблото и листата.
Уникално вкусно, аз мръ за тази манджа  Laughing Но я прибавям почти като е готово ястието, за да не се разкашка. По принцип гърците доста посваряват зеленчука, докато аз го обичам да хрупа и все си имам мъркане. Хеле имат една супа магерица, коментирали сме я тука. И като заварят тез марули по 20 минути и то замяза на сополи......или пиле фрикасе, пак със сополиви  марули  Sick
При Т над 42-46 градуса нищо в тенджерата не остава, ни витамини, ни минерали, става мъртва храна, която води до тежест в стомаха, киселини и объркване на ензимите. Малко офф темата.
Виж целия пост
# 280
Цитат на: zorita
И като заварят тез марули по 20 минути и то замяза на сополи......или пиле фрикасе, пак със сополиви  марули  Sick

 rotfImbo

Като изключим горепосоченото, дояде ми се постна магерица.
Има ли рецепта тук или да тормозя свеки?
Виж целия пост
# 281
 Joy Joy Joy
препоръчвам ти вместо сополива магерица да си спретнеш нашенска супа от лапад или коприва, спанак, само да не е марули  Joy Joy Joy
с фиденце, оризче, каквото ти душа сака  Joy

аз утре ще прасна една бг баница, моят мъж да изцвили от кеф
опекох и  половин жълта тиква под ужасения поглед на свеки
тя очакваше да я сготви с ориз, но аз я измъкнах и спасих от срамната оризова кашотина, на която щеше да бъде сътворена  Sick
и ѝ се наслаждавам егоистично, защото тук такова се не яде, както и макарони на фурна  Mr. Green
Виж целия пост
# 282
Ох, и тиквеник ми се дояде, но още не съм надушила турските магазини в района, а с многолистно тесто не ми се прави.
Спанак ще се готви, то се е видяло, тъкмо и малкият го хапва с кеф Peace
Виж целия пост
# 283
Ние така търсихме кимион за суджукакя. И мойта дружка твърдеше че няма. Търсила в Реве, Алди, Пени и другите там. Рекох чакай сега да ти кажа аз. И тя не знаеше турските магазини. Намерихме един, с кимион, кори за баница, туршия, халва и куп други лакомства. И си омесихме бифтеки, суджукакя, гюварлакя. Laughing

И само да Ви кажа какво богатство открих вчера. Докато изхвърляхме покъщина, че се обновяваме, моят мъж понеже няма любови към четенето и хвърля наред книги. Сдобарах един алманах на гръцката кухня, дебела колкото тухла четворка и събрани всички класически гръцки ястия. Малко омухлясала от влагата, но аз ще си я проветря и изсуша.

Виж целия пост
# 284
Цитат на: zorita
... И като заварят тез марули по 20 минути и то замяза на сополи......или пиле фрикасе, пак със сополиви  марули  Sick...
JoyИ аз само с гледането си оставам за пилето с марули, не могат да ме вдъхновят да го наготвя.
Аз вместо магерица съм решила тази година след великденските пости да направя агнешка дроб сърма.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия