Гръцка кухня

  • 210 006
  • 923
# 225
А аз искам да Ви споделя какво мезенце ми направи една приятелка от остров Миконос. Бях за три дена там по работа и освен българските баница, гювеч, таратор и мекици ме изненада с едно сирене, което само бях чувала, но не и опитвала. Въпреки работата ми по таверните  Laughing
Та, взе един лист кори за баница, уви в него една плочка сирене фета  и го изпържи в малко мазнина. После запече сусам на тигана , поръси  и поля с мед. Гарнира с червено миконятико вино.
Да Ви е сладко!


  Това мезенце много прилича на скопелската баница. На Скопелос я научих и чат-пат я правя. В едно листо кора за баница  се наръсва сирене (там слагат козе). Навива се листото, после се прави на охлюв и се изпържва на тиган от двете страни. За 5 минути време става.
Виж целия пост
# 226
Napravih tiropitakite saa susam i med.
Idvat ot Krit.
Blagodaria za receptata!
Виж целия пост
# 227
Благодаря на Zorita за рецептата за сиренето в кора   bouquet,много ни хареса ,лесна и страхотно мезе наистина за винце мммммммм.Ако имате други такива рецепти давайте насам.Сега в Ст.Загора имаме гръцки магазин и почти от всичко си взех по-малко да пробвам и вече имам маслини фаворити,пълнени малки чушки с нещо като крема сирене/леко люти/ има и маринован октопод ,като салата ,но до сега не съм се решила да си купя,макар че обичам октопод и често си поръчвам по заведенията/където има/.Радвам се ,че я има темата.
Виж целия пост
# 228
Интересна тема! Как ли съм я пропуснала досега?!
Неотдавна правих пастицио по рецепта, която претендираше за автентична. Имаше и история на ястието. Ще се върна по-късно с превод. Статията(на гръцки):
http://www.tovima.gr/vimagourmet/recipes/article/?aid=476352& … =true#commentForm
Виж целия пост
# 229
прилича на лазаня
Виж целия пост
# 230

По-скоро бих казала, че прилича на мусака, в която вместо картофи и патладжан, сме сложили сварени макарони.
Виж целия пост
# 231
А на мен ми прилича на макарони с кайма и поливка. Но се научих да го правя супер, сочно и вкусно. Тайната е в подправките и бешамела да е с масло, а не с разни други мазнини.  chef
Виж целия пост
# 232
Да, Зори, подправките...ама малко множко ми идват...канелата и индийското орехче. Не че е лошо, но прекалено ароматно за моя изтънчен вкус хаха. Ти какви подправки слагаш? А, и бахар, аз го пропуснах последния път, защото се загубих в превода на немски и съответно нищо не открих в супера, но и без него стана.
Виж целия пост
# 233
Интересна тема! Как ли съм я пропуснала досега?!
Неотдавна правих пастицио по рецепта, която претендираше за автентична. Имаше и история на ястието. Ще се върна по-късно с превод. Статията(на гръцки):
http://www.tovima.gr/vimagourmet/recipes/article/?aid=476352& … =true#commentForm

Това което показват на снимката прилича на чук, а не на пастицио, хе-хе..
Виж целия пост
# 234
Не знам на чук ли прилича, ама пада като камък в стомаха hahaha
Виж целия пост
# 235
Записвам се във вашата вкусна темичка и се връщам да ви чета. Щастлива неделя на всички.
Виж целия пост
# 236
А аз искам да Ви споделя какво мезенце ми направи една приятелка от остров Миконос. Бях за три дена там по работа и освен българските баница, гювеч, таратор и мекици ме изненада с едно сирене, което само бях чувала, но не и опитвала. Въпреки работата ми по таверните  Laughing
Та, взе един лист кори за баница, уви в него една плочка сирене фета  и го изпържи в малко мазнина. После запече сусам на тигана , поръси  и поля с мед. Гарнира с червено миконятико вино.
Да Ви е сладко!

това ще го пробвам скоро.

Виж целия пост
# 237
Цитат на: MaryJane
Не знам на чук ли прилича, ама пада като камък в стомаха hahaha
Аз затова у нас само мусака правя... Впрочем на бешамела въобще не му е автентична рецептата, щом има яйца в него. Доколкото разбрах, соса е познат първо във френската кухня, а във нея той винаги се приготвя без яйца.
Виж целия пост
# 238
Бешамел най-грубо казано е запечено брашно с течност. Може и с вода, но аз го правя с мляко.
Виж целия пост
# 239
Цитат на: MaryJane
Не знам на чук ли прилича, ама пада като камък в стомаха hahaha
Аз затова у нас само мусака правя... Впрочем на бешамела въобще не му е автентична рецептата, щом има яйца в него. Доколкото разбрах, соса е познат първо във френската кухня, а във нея той винаги се приготвя без яйца.


Доколкото пише и в трите готварски книги за класическа гръцка кухня, които имам,  бешамелът се прави с яйца, краве масло и брашно. Пастицио-то ако е направено от добра домакиня не е тежко и дори много вкусно, но онова на снимката е 100% тежко смилаемо, ако бях аз такава снимка никога не бий качила, за да илюстрирам статията си.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия